Ψάχνουν ιδιοκτήτη 17.500 ελαιόδεντρα σε Κορινθία και Αχαΐα

 09/08/2013

Η ΕΡΓΟΣΕ, η εταιρεία που κατασκευάζει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, πωλεί 17.500 δέντρα. Οι ελαιώνες έχουν απαλλοτριωθεί μαζί με χωράφια σε Κορινθία και Αχαΐα απ’ όπου θα διέλθει η νέα γραμμή Αθήνας - Πάτρας.

Ειδικότερα, η πώληση των δέντρων, κατά προτίμηση για μεταφύτευση ή, αν δεν βρεθεί αγοραστής, για καυσόξυλα αποφασίστηκε προκειμένου να μην μείνει ανεκμετάλλευτο ή να μην καταλήξει το πολύτιμο αυτό απόθεμα δένδρων απλά σε όποιον προλάβει. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για δεύτερη φορά, καθώς την πρώτη δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Τα 17.500 ελαιόδεντρα βρίσκονται σε δύο σημεία της βόρειας Πελοποννήσου: στην περιοχή του Ελαιώνα του Δήμου Διακοφτού και στην περιοχή Ροδοδάφνης - Ερινέου - Παναγοπούλας - Ψαθόπυργου - Ρίου. Το Δημόσιο έχει πληρώσει για την απόκτηση των δέντρων αυτών, καθώς κατά την απαλλοτρίωση των απαραίτητων για την κατασκευή ενός έργου εκτάσεων, αποζημιώνονται και τα «επικείμενα», ανάμεσα στα οποία και τα δέντρα.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελαιόδεντρων που πωλεί η ΕΡΓΟΣΕ βέβαια είναι μεγάλης ηλικίας. «Οι τιμές ελαιόδεντρων τέτοιας ηλικίας στην αγορά, για παράδειγμα από φυτώρια, είναι από 400 ευρώ έως 1.500 ευρώ η καθεμία. Εμείς ξεκινάμε με μια αρχική τιμή 10 ευρώ/δέντρο και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αρκετός ανταγωνισμός ώστε η τιμή αυτή να ανέβει», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογος διαγωνισμός. […] Είναι κρίμα να χαθούν τόσες πολλές ελιές και μάλιστα κάποιας ηλικίας. Ιδανικά, θα επιθυμούσαμε να τα πωλήσουμε για μεταφύτευση, σε φυτώρια ή για έργα ανάπλασης».

Της ίδιας άποψης, πάντως, είναι και το παράρτημα Πελοποννήσου του ΓΕΩΤΕΕ. Με ανακοίνωσή του προ ημερών τάσσεται ενάντια στην κοπή περίπου 1.000 ελαιόδεντρων στο τμήμα μεταξύ Διακοφτού και Αιγίου. «Η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να πωληθούν από την ΕΡΓΟΣΕ τα ελαιόδεντρα με σκοπό την εκρίζωσή τους. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η καταστροφή των αιωνόβιων αυτών δέντρων και επιπλέον αυτά θα αξιοποιηθούν μέσω της μεταπώλησής τους για να καλύψουν ανάγκες της ελληνικής αγοράς για ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας και μεγέθους, τα οποία εισάγονται από την Ιταλία και την Ισπανία».


(Πηγή: Καθημερινή)