Ανοίγει η αυλαία των τιμών για τα οινοστάφυλα την Τετάρτη 21 Αυγούστου

 20/08/2013

Το πρότυπο οινοποιείο Παλιανής προγραμματίζει να ανοίξει την Τετάρτη 21 Αυγούστου η Ένωση Ηρακλείου, ενώ μια μέρα νωρίτερα συνεδριάζει η διοίκηση της συνεταιριστικής οργάνωσης για να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις τιμές παραγωγού των οινοστάφυλων.

Η Ένωση Πεζών προγραμματίζει να ανοίξει το οινοποιείο της το αργότερο έως τις 27 Αυγούστου. Φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια η Ένωση Πεζών προγραμματίζει να ανακοινώσει τιμές μετά τη διαμόρφωση της αγοράς του κρασιού, περίπου το Νοέμβριο.
Οι γεωπόνοι της Ένωσης Πεζών πραγματοποιούν δειγματοληψίες στα οινοστάφυλα για να διαπιστώσουν το βαθμό ωρίμανσης και να καταθέσουν εισήγηση στη διοίκηση για την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του οινοποιείου.
Ως γνωστό, η χρονιά φέτος είναι πρώιμη κατά 10 -15 ημέρες και τα οινοποιεία ανοίγουν πιο γρήγορα. Ήδη μικρά και μεγάλα ιδιωτικά οινοποιεία έχουν ξεκινήσει τις παραλαβές σταφυλιών, σε τιμές ελαφρώς μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι.
Το ενδιαφέρον του παραγωγικού και του εμπορικού κόσμου εστιάζεται και φέτος στην τακτική που θα ακολουθήσει η Ένωση Ηρακλείου. Οι παραγωγοί ελπίζουν από την Ένωση να ανακοινώσει τιμές που θα κυμαίνονται περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Τίποτα όμως προς το παρόν δεν είναι σίγουρο.
 Η ΕΑΣΗ αν και έχει χάσει το παλιό οικονομικό «εκτόπισμα» που είχε στην αγορά, εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και να επηρεάζει με την τακτική της τα υπόλοιπα οινοποιεία. Η παραγωγή φέτος είναι υψηλότερη από πέρυσι και σε πολλά επίπεδα τίθεται θέμα απορρόφησης των ποσοτήτων σταφυλιών, κυρίως λευκών, που θα παραχθούν. «Θα πάρουμε τα σταφύλια των παραγωγών, δεν θα πληρώσουμε αμέσως, αλλά θα καλύψουμε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις μας» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ανδρέας Στρατάκης.
Η Ένωση Ηρακλείου έως τώρα δεν είχε εξασφαλίσει δανειοδότηση για την έναρξη της παραλαβής των οινοστάφυλων. Αλλά και πέρυσι κάπως έτσι είχε ανοίξει το οινοποιείο της. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΑΣΗ, οι παραγωγοί θα πληρωθούν μετά την παράδοση των σταφυλιών τους και όταν η Ένωση θα εξασφαλίσει τα σχετικά ποσά. Όπως επισημαίνουν στελέχη της Ένωσης, πέρυσι το οινοποιείο άνοιξε κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες, λόγω των υψηλών ποσών που η ΕΑΣΗ όφειλε στους παραγωγούς.  Φέτος οι συνθήκες είναι καλύτερες, επειδή σχεδόν όλοι οι αμπελουργοί που προσκόμισαν τα σταφύλια τους κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουν πληρωθεί.





 Πηγή: www.agronews.gr