Υψηλή παραγωγή και ποιότητα φέτος στη βιομηχανική ντομάτα

 12/08/2013

Σε φουλ ρυθμούς μπαίνουν σταδιακά τα εργοστάσια επεξεργασίας ντοματοπολτού τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στην κεντρική Ελλάδα, με τα πρώτα δείγματα από τις πρώιμες ποικιλίες να «δείχνουν» αύξηση στην ποσότητα της παραγωγής και πολύ καλή ποιότητα.

Στην Πελοπόννησο η συγκομιδή εξελίσσεται κανονικά μέχρι στιγμής, χωρίς προβλήματα, ενώ η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή κατά 10% περίπου, αφού πέρυσι καλλιεργήθηκαν 8.200 στρέμματα, ενώ η φετινή καλλιέργεια αγγίζει τα 9.000 στρέμματα και η ποιότητα της ντομάτας εκτιμάται ότι είναι καλή, σύμφωνα με τον Χρήστο Βαλλιανάτο από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.
Μέχρι στιγμής έχει συγκομιστεί περί το 30-40% της παραγωγής στην περιοχή και τώρα βρισκόμαστε στη φουλ σεζόν την συγκομιδής, ενώ οι τελευταίες ποσότητες εκτιμάται πως θα έχουν μαζευτεί μέχρι και τις 15-20 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το συμφωνητικό που έχει υπογραφεί με το εργοστάσιο επεξεργασίας ντοματοπολτού Unilever οι τιμές ξεκινάνε από τα 66,50 ευρώ ο τόνος για τα 3-3,99 brix και φτάνουν στα 102 ευρώ ο τόνος για τα 6 brix και πάνω. Αντίστοιχα ο Κύκνος έχει ανακοινώσει τιμές που ξεκινάνε από τα 72,17 ευρώ ο τόνος για τα 4-4,19 brix και φτάνουν στα 102,23 ευρώ ο τόνος για τα 5,6 brix και πάνω.
Στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα η συγκομιδή ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10.000 τόνοι, σύμφωνα με τον Στέλιο Σαπουνά, εκπρόσωπο του Α.Σ. ΘΕΣΤΟ.
Η παραγωγή στην περιοχή αναμένεται να φτάσει τους 300.000 τόνους με τους 230-240.000 να πηγαίνουν στο Νομικό και την υπόλοιπη ποσότητα στις μικρότερες βιομηχανίες.
Όσον αφορά τις τιμές, ο Νομικός θα πληρώσει 72 με 74 ευρώ ανά τόνο για brix 4,00 έως 4,79, 81 με 83 ευρώ ο τόνος για brix 4,80 έως 5,19 και 82 έως 90 ευρώ ανά τόνο για brix 5,20 και πάνω.
Μέχρι στιγμής ο Α.Σ. ΘΕΣΤΟ έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με τις: Ευρωπαϊκά Τρόφιμα (Λαδάς), ΚΩΠΑΪΣ, Νομικός και ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ, Χρήστο Σουλιώτη.






Πηγή: www.agronews.gr