Αμφιβολίες για τον αντίκτυπο των βιοκαυσίμων στο περιβάλλον

Αμφιβολίες για τον αντίκτυπο των βιοκαυσίμων στο περιβάλλον

21.08.2013 


Mε στόχο τη μείωση της ρύπανσης, 10 χρόνια τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει οικονομικά την παραγωγή καυσίμων από καλλιέργειες.
Παρόλα αυτά, μόλις το 2012 η ΕΕ πρότεινε τη μείωση των επιδοτήσεων στα βιοκαύσιμα που αντικαθιστούν τρόφιμα στην παραγωγή λόγω και αμφιβολιών ως προς τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον.
Τις απόψεις της για το θέμα αυτό παρέθεσε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις οδηγίες περί ΑΠΕ και ποιότητας καυσίμων, Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Corinne Lepage.
Σύμφωνα με την Lepage, η προώθηση βιοκαυσίμων της λεγόμενης πρώτης γενιάς, όπως το φοινικέλαιο ή η κόλτζα είχε ολέθριες επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων, υποκαθιστώντας την παραγωγή τροφίμων, καταστρέφοντας δάση και βιοτόπους και, εν τέλει, παράγοντας περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι ήταν το υποτιθέμενο κέρδος.
Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως έμμεση αλλαγή της χρήσης της γης.
«Είναι αναγκαίο να μπει πλαφόν στα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς αλλά όχι σε όλα αδιακρίτως όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε η Lepage., σημειώνοντας ότι δεν είναι όλα εξίσου ολέθρια.
«Πρότασή μου είναι να ενταχθούν οι εκπομπές ρύπων από την έμμεση αλλαγή χρήσης γης στον υπολογισμό της συνολικής μείωσης της εκπομπής ρύπων που οφείλονται στη χρήση βιοκαυσίμων, ώστε να τονωθεί η παραγωγή εκείνων που, όπως η εθανόλη, έχουν ουσιώδες θετικό αποτέλεσμα στο κλίμα».
Αυτό είναι κάτι, θύμισε που το ΕΚ έχει ζητήσει από το 2008.
«Το να αγνοήσουμε το πρόβλημα θα υπονομεύσει τις επιδόσεις της ΕΕ στη μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά θα υπονομεύσει και την πολιτική νομιμοποίηση των επιδοτήσεων των κρατών-μελών (σ.σ. ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως) προς τον τομέα».
Η Lepage επεσήμανε στο πλαίσιο αυτό ότι η εμμονή στη λιτότητα κάνει δύσκολη την πολιτική στήριξη των επιδοτήσεων μέχρι το 2020 όμως «οι υπάρχουσες επενδύσεις θα πρέπει να προστατευθούν και η παραγωγή βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς θα πρέπει να επιτραπεί για κάποια χρόνια ακόμα, ώστε να γίνει απόσβεση των επενδύσεων που έχουν γίνει και να ετοιμασθεί ο τομέας για τη μετάβαση σε πιο σύγχρονα βιοκαύσιμα», ιδίως από πηγές άσχετες προς τα τρόφιμα όμως τα λύματα και τα υπολείμματα ζωοτροφών.
Η έκθεση της Lepage θα φτάσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10 Σεπτεμβρίου 2013.




 πηγη: www.paseges.gr