Φάτε φρούτα και λαχανικά για να ζήσετε περισσότερο.

20-10-2013

fate froyta kai laxanika gia na zhsete pio poly 
Τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν είναι μια νέα ανακάλυψη. Ωστόσο, μια νέα Ευρωπαϊκή έρευνα, επιβεβαιώνει το ρόλο τους στη μείωση της θνησιμότητας. Η μείωση αυτή είναι πιο σημαντική στην περίπτωση των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο.

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «American Journal of Epidemiology», πραγματοποιήθηκε από ερευνητές σε δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος EPIC. (1) Η μελέτησε που διήρκεσε περισσότερα από 13 χρόνια και στην οποία συμμετείχαν 451.151 άτομα, εξέτασε 25.682 θανάτους (10.438 από καρκίνο και 5.125 από καρδιαγγειακές παθήσεις).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μια συνδυασμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πάνω από 569 γραμμάρια ανά ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 10% και καθυστερεί τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 1,12 χρόνια σε σύγκριση με την κατανάλωση μικρότερη από 249 γραμμάρια ανά ημέρα.
Επιπλέον, για κάθε αύξηση 200 γραμμαρίων στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 6%. Το ποσοστό των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλοι κατανάλωναν τη ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που προτείνουν οι ειδικοί (400-500 γραμμ. ανά μέρα) - είναι 2,9%.
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 15%. Ένα ακόμα 4% των θανάτων λόγο καρδιοαγγειακών νοσημάτων θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε αύξηση της κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών στα προτεινόμενα επίπεδα. Αναλύοντας παραπέρα τα δεδομένα αναδύθηκε μια σημαντική παρατήρηση. Δεν είναι τόσο η αύξηση της κατανάλωσης των φρούτων που βελτιώνει τα ποσοστά όσο η αύξηση της κατανάλωσης των ωμών λαχανικών. Η μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών οδηγεί σε μείωση κατά 16% της πιθανότητας θνησιμότητας.
Όταν όμως τα δεδομένα συσχέτισαν τα στοιχεία με τον καρκίνο, τότε δεν παρατηρήθηκε κάποιο αξιοσημείωτη μεταβολή. Πιθανότατα γιατί υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι καρκίνου. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά από άλλες μελέτες ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχουν μία ισχυρή προστατευτική δράση ειδικότερα για τους καρκίνους που εντοπίζονται στο πεπτικό σύστημα.
Αξιοσημείωτες επίσης είναι και οι βελτιώσεις των ποσοστών σε άτομα με κακές συνήθειες όπως κατανάλωση αλκοόλ ή παχυσαρκία. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις οποιαδήποτε καλυτέρευση στη διατροφή, αυξάνει τους παράγοντες που έχουν μία προστατευτική δράση στον οργανισμό, όπως επίσης και βελτιώνει την ίδια την ποιότητα ζωής.
Παρόμοια αποτελέσματα είχαν προκύψει και από αντίστοιχη μελέτη που είχε δημοσιευτεί το 2011 στο BMJ Open. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μία καλύτερη ποιοτικά διατροφή στον Βρετανικό πληθυσμό, με πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, θα είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν 4000 περίπου λιγότεροι άνθρωποι από καρδιοαγγειακές παθήσεις και καρκίνο (κυρίως) του πεπτικού συστήματος. (2)
  1. M. Leenders, I. Sluijs, M. M. Ros, H. C. Boshuizen, P. D. Siersema, P. Ferrari, C. Weikert, A. Tjonneland, A. Olsen, M.-C. Boutron-Ruault, F. Clavel-Chapelon, L. Nailler, B. Teucher, K. Li, H. Boeing, M. M. Bergmann, A. Trichopoulou, P. Lagiou, D. Trichopoulos, D. Palli, V. Pala, S. Panico, R. Tumino, C. Sacerdote, P. H. M. Peeters, C. H. van Gils, E. Lund, D. Engeset, M. L. Redondo, A. Agudo, M. J. Sanchez, C. Navarro, E. Ardanaz, E. Sonestedt, U. Ericson, L. M. Nilsson, K.-T. Khaw, N. J. Wareham, T. J. Key, F. L. Crowe, I. Romieu, M. J. Gunter, V. Gallo, K. Overvad, E. Riboli, H. B. Bueno-de-Mesquita. Fruit and Vegetable Consumption and Mortality: European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition. American Journal of Epidemiology, 2013; 178 (4): 590
  2. Peter Scarborough, Robert David Morgan, Premila Webster, Mike Rayner. Differences in coronary heart disease, stroke and cancer mortality rates between England, Wales, Scotland and Northern Ireland: the role of diet and nutrition. BMJ Open, 2011; 2: e000263







Πηγη:www.diatrofi.gr