25/11/2013
«Δεν αναμένεται να υπάρξουν περικοπές των άμεσων ενισχύσεων το 2014 για τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για τους τέσσερις εφαρμοστικούς Κανονισμούς της ΚΑΠ (πρώτος και δεύτερος πυλώνας, ΚΟΑ και Οριζόντιος) θα περάσουν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.
Πάντως για το 2014 θα ισχύσει το ισχύον Κανονιστικό πλαίσιο αλλά με το νέο προϋπολογισμό. «Οι μειώσεις για μετά το 2015, που θα ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, θα φανούν μετά την απόφαση που θα πάρει το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ», τόνισε ο υπουργός. Ωστόσο, αν και είχε ανακοινώσει ότι μέσα Νοεμβρίου θα έχει καταλήξει για το ύψος των βασικών ενισχύσεων που θα καταβληθούν στη νέα ΚΑΠ, ο υπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. Το μόνο που ανέφερε ήταν ότι «η Ελλάδα μέχρι την 1η Αυγούστου του 2014 θα πρέπει να έχει καταθέσει τις προτάσεις της για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».
«Η μείωση της ενιαίας ενίσχυσης πάντως δεν θα είναι γραμμική. Το πώς θα γίνει θα το δούμε από το 2015. Αυτό όμως θα το δούμε στο Συμβούλιο Υπουργών, που μπορεί να είναι το τελευταίο της λιθουανικής προεδρίας ή το πρώτο της ελληνικής», δήλωσε.
Ωστόσο ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι τη νέα περίοδο δεν θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις των κονδυλίων της άμεσης ενίσχυσης για τη χώρα μας, αφού θα υπάρξει η ενδιάμεση αξιολόγηση στα μέσα της νέας περιόδου. «Τα στοιχεία που της κατανομής κονδυλίων που εισέπραξε η χώρα μας με τη νέα ΚΑΠ βασίστηκαν την περίοδο 2007 – 2009. Όμως η Κομισιόν δέχτηκε ότι από το 2009 μέχρι το 2011 η οικονομική κατάσταση της χώρας μας δεν είναι ίδια, άρα δικαιούται περισσότερα κονδύλια», τόνισε ο υπουργός.
Πάντως ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το ύψος της ενιαίας ενίσχυσης. Το σενάριο που μελετά το ΥπΑΑΤ μιλά για δύο περιφέρειες (βοσκοτόπια και γεωργικές καλλιέργειες). «Δεν έχει αποφασιστεί το ύψος της ενιαίας ενίσχυσης ούτε για το που θα κατανεμηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση. Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στην κατανομή κονδυλίων στους άξονες και μετά να δούμε αναλυτικά που θα κατανεμηθούν οι ενισχύσεις. Όσον αφορά την κτηνοτροφία, άλλες οι ανάγκες της αιγοπροβατοτροφίας άλλες της αγελαδοτροφίας και άλλες της εκτατικής κτηνοτροφίας», δήλωσε ο υπουργός.
Πάντως το 2011 θα είναι το έτος που δίνει το «διαβατήριο» για να ενταχθεί μία αγροτική εκμετάλλευση σε καθεστώς ενίσχυσης, σύμφωνα με τον Επίτροπο κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, για το ποιες αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα δικαιούνται αυτόματα να μπουν στο νέο σύστημα των περιφερειακών δικαιωμάτων. Εάν είχες δηλώσει δηλαδή, στο ΟΣΔΕ του 2011 την αγροτική σου εκμετάλλευση και συνεχίσεις να τη δηλώνεις το 2014, τότε δικαιούσαι «αυτόματα» την περιφερειακή βασική ενίσχυση που θα αποφασιστεί σε εθνικό επίπεδο.
Το 2014 θα μετρηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και βοσκότοπων, για να προκύψει το ποσό της βασικής περιφερειακής ενίσχυσης μετά το 2015. Δηλαδή θα καταγραφούν οι βοσκότοποι, οι πεδινές εκτάσεις, η φυτική παραγωγή στην Ελλάδα γενικά. Ανάλογα με αυτές τις εκτάσεις και τα κονδύλια θα γίνει και ο υπολογισμός του δικαιώματος που θα παίρνει ο κτηνοτρόφος ή ο γεωργός.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
Πηγη:agrotypos.gr