Γρήγορο ίντερνετ σε 5.100 αγροτικές περιοχές

21/11/2013

Ταγκαλάκη Έλενα
Περί τις 5.100 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές θα αποκτήσουν γρήγορο ίντερνετ έως το 2015.
Το έργο, «Rural Broadband», Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές» Περιοχές της ελληνικής επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών» έχει ως στόχο να φέρει την ευρυζωνικότητα στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, συμμετέχει στη χρηματοδότηση της υλοποίησης του γρήγορου διαδικτύου σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Πρόκειτια για έργο συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το οποίο θα προκηρυχθεί σε τρεις ξεχωριστές εργολαβίες των 44,5 εκατ. ευρώ, 56,5 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το έργο έχει στόχο τη γεφύρωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, παρέχοντας ευρυζωνικές συνδέσεις σε χαμηλές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και ενισχύοντας την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα γίνει εφικτή η πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η χορήγηση βεβαιώσεων και εγγράφων με ηλεκτρονικές αιτήσεις των πολιτών, που σήμερα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών στερούνται, σε αντίθεση με τους κατοίκους των αστικών περιοχών.
Ακόμη, αναμένεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές που ως σήμερα ήταν αποκλεισμένες λόγω ανεπαρκών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Τομείς όπως π.χ. ο τουρισμός θα ενισχυθούν σημαντικά με την προσέλκυση περισσότερων και υψηλότερου επιπέδου τουριστών που θα αξιοποιούν την ευρυζωνική σύνδεση ως μια βασική υπηρεσία που θα απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, με αξιοπιστία, ασφάλεια και ποιότητα.
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Δασκαλάκης, δήλωσε πως «το έργο αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, διασύνδεει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και προωθεί την ανάπτυξη των ευαίσθητων αυτών περιοχών με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και κοινωνικά».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχει ενεργά και χρηματοδοτεί ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης για την Ελληνική Περιφέρεια, την εγκατάσταση του έργου Rural Broadband, δηλαδή του «Αγροτικού Ίντερνετ».
Μέχρι σήμερα το 40% της χώρας μας, σε αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αποτελούσε πάγιο αίτημα της Περιφέρειας και τώρα ξεκινάει η υλοποίησή του, να εξασφαλίσουμε δηλαδή την παροχή γρήγορου Ίντερνετ στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Με το έργο Rural Broadband θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και χιλιάδες Έλληνες πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους και του Υπουργείου μας, μέσω του διαδικτύου. Για την υλοποίηση του έργου από το ΥπΑΑΤ έχει κατανεμηθεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013».
Επίσης,  η δημόσια χρηματοδότηση θα προέλθει μέσω και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ,  από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα «Μακεδονία - Θράκη» του ΕΣΠΑ θα δοθούν 9,5 εκατ. ευρώ και 11,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω εθνικών πόρων».









 Πηγή: www.agronews.gr