Θανάσης Τσαυτάρης: Τεράστια η σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για τη χώρα μας

27.11.2013

Θανάσης Τσαυτάρης: Τεράστια η σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για τη χώρα μαςΣυνάντηση πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με τον απερχόμενο εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (International Cotton Advisory Committee - ICAC) κ. Terry Townsend και το διάδοχο του από την 1η Ιανουαρίου 2014 κ. Jose Sette.
Η ICAC, στην οποία η χώρα μας είναι μέλος από το 1947, αποτελεί το μεγαλύτερο Διεθνή Οργανισμό με αντικείμενο την παραγωγή, εμπορία και επεξεργασία του βάμβακος με 50 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων τα επτά είναι χώρες της Ε.Ε. (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και φυσικά Ελλάδα, η μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης, κ.ά.).
 
 
Στη συνάντηση ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε την τεράστια σημασία που έχει για τη χώρα μας η καλλιέργεια του βαμβακιού και εξέφρασε την ικανοποίηση από τη μεριά του ΥπΑΑΤ για την εξαιρετική φετινή χρονιά για τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς. Μάλιστα, ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε την ηγεσία της ICAC ότι σύμφωνα με τα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΥπΑΑΤ, ο μέσος όρος των αποδόσεων σε επίπεδο χώρας ήταν ένας εκ των υψηλότερων, από πλευράς ποσότητας, αλλά και ποιότητας, της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλυσε διεξοδικά στους εκπροσώπους της ICAC τους κύριους άξονες της πολιτικής του ΥπΑΑΤ που αφορούν στην καλλιέργεια του βαμβακιού, στο πλαίσιο μάλιστα και της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014 -2020, τόνισε δε ότι η προσπάθεια του ΥπΑΑΤ αποσκοπεί και για το βαμβάκι, όπως και για το σύνολο της ελληνικής γεωργίας, στη μέγιστή δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, που θα αναδείξει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και φυσικά στη συνέχιση της υποστήριξης του εξαιρετικού αυτού προϊόντος της Ελλάδας.
 
 
Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται:
 
·          Η συνεχής βελτίωση της απόδοσης, αλλά και της ποιότητας των καλλιεργούμενων ποικιλιών βάμβακος.
·          Η καθιέρωση ενός σήματος ποιότητας  για το «Ελληνικό βαμβάκι».
·          Η ενίσχυση της εγχώριας σποροπαραγωγής βάμβακος για τη μείωση του κόστους των σπόρων.
·          Οι βελτιώσεις στις καλλιεργητικές τεχνικές μέσα από την ολοκληρωμένη καλλιέργεια του βαμβακιού για την εξοικονόμηση του νερού και τη μείωση των εισροών.
·          Η εφαρμογή της αμειψισποράς, ιδιαίτερα με ψυχανθή, ώστε με βάση τη νέα ΚΑΠ να ικανοποιούνται πλήρως οι απαιτήσεις του «πρασινίσματος» και η υποστήριξη της αειφορίας στις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας του βαμβακιού.
·          Η εφαρμογή συμβολαίων καλλιέργειας και η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων του κλάδου, η υποστήριξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης κ.ά.
·          Η αντιμετώπιση των συνεπειών των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών και στην καλλιέργεια του βαμβακιού, όπως π.χ. προσβολές από εντομολογικούς εχθρούς και άλλες ασθένειες.
·          Η ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού μέσα από την ταξινόμηση του σε ποιότητες.
·          Η αξιοποίηση υποπροϊόντων της εκκόκκισης του βάμβακος, όπως η βαμβακόπιτα, ως εξαιρετικά πλούσια ζωοτροφή .
·          Η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων μέσα από τη νέα ΚΑΠ, προκειμένου οι βαμβακοκαλλιεργητές να συνεχίσουν να λαμβάνουν, πέραν της ενιαίας και συνδεδεμένη ενίσχυση, ειδικά μάλιστα για τη συνδεδεμένη, αυτή είναι διασφαλισμένη αφού είναι η μόνη που αναφέρεται στη συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδος με την Ε.Ε, είναι δηλαδή όρος της σύνδεσης.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η διοργάνωση της 73ης Συνέλευσης της Ολομέλειας της ICAC που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 7 Νοεμβρίου 2014. Πρόκειται για μια διοργάνωση ιδιαίτερα μεγάλης εμβέλειας, μιας και θα συμμετέχουν 500 αντιπροσωπείες από 50 χώρες, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική από επιστημονικής άποψης μέσω των συνεργασιών και της προαγωγής της επιστημονικής έρευνας, αλλά κυρίως λόγω της ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα πολιτικής και προώθησης του βάμβακος στο διεθνές περιβάλλον.
 
 
Ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης εξέφρασε στα στελέχη της ICAC τη μεγάλη ικανοποίηση του ΥπΑΑΤ για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, καθώς με δεδομένη τη σημασία που έχει η καλλιέργεια του βαμβακιού για τη χώρα μας και την ανάγκη διασφάλισης ποιοτικής παραγωγής βάμβακος ως ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν για τη χώρα, η διοργάνωση αυτή θα λειτουργήσει ως μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, θα υπάρχουν θετικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας όπως αναγνωρισιμότητα, προβολή τουρισμού και τόνωση του ξενοδοχειακού τομέα με δεδομένο το γεγονός ότι η διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο (από 50 χώρες και 10 Διεθνείς Οργανισμούς), ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των συμμετεχόντων (εταιρείες, ιδιώτες κ.ά.) από τη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι της ICAC εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για τη συνάντησή τους με τον κ. Τσαυτάρη, καθώς και για τη στοχευμένη πολιτική του ΥπΑΑΤ στον τομέα του βαμβακιού. Τέλος, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν την εξαιρετική τους συνεργασία, τόσο σε θέματα που αφορούν συνολικά τον τομέα του βαμβακιού, όσο και τη διοργάνωση της πολύ σημαντικής εκδήλωσης της 73ης Συνέλευσης της Ολομέλειας της ICAC, που θα πραγματοποιηθεί το 2014 στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, θα υπάρξει συνεργασία και στο θέμα της εξέτασης, σε διεθνές επίπεδο, στη διάρκεια της Συνόδου της ICAC, των σημάτων ποιότητας που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, καθώς και στις επιμέρους ταξινομήσεις της ποιότητας. 








 πηγη: www.paseges.gr