05/12/2013
Οι συμφωνίες με αγρότες και κτηνοτρόφους για την προμήθεια πρώτης ύλης, η πιστοποίηση προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, «ορεινό» και «νησιωτικό» δίνουν προβάδισμα στις υποψήφιες επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επιδοτηθούν από το επόμενο πρόγραμμα ενίσχυσης της εμπορίας και μεταποίησης.
Η διαφορά με την προηγούμενη ΚΥΑ είναι η σύναψη συμβολαίων με παραγωγούς και τα πιστοποιημένα ορεινά και νησιωτικά προϊόντα.
Σύμφωνα
με την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την υλοποίηση του
Μέτρου 123Α του Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ενισχύονται οι επενδύσεις:
α) που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις των επιχειρήσεων που επενδύουν στη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας τους,
β) που αφορούν στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων:
I. τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συγκεκριμένων βασικών κλάδων γεωργικής παραγωγής (π.χ. μέσω της κάλυψης της ελλειμματικότητας στη μεταποιητική υποδομή σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας, στη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών με παραγωγούς κ.λπ.), II. την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων των στηριζόμενων επιχειρήσεων, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, καινοτομίας, τήρησης σύγχρονων κανόνων ασφάλειας τροφίμων για την προστασία του καταναλωτή καθώς και με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων, III. την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, προϊόντων που φέρουν χρήση σήμανσης “νησιωτικό” ή “ορεινό”, φέρουν εθνικά σήματα πιστοποίησης, παράγονται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, από επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών, ΠΟΠ, ΠΓΕ, ζωικών προϊόντων προερχομένων από ειδικές εκτροφές,
IV. τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στη βελτίωση της υγιεινής και προστασίας του καταναλωτή, V. τη βελτίωση και την παρακολούθηση των υγειονομικών συνθηκών και της καλής διαβίωσης των ζώων.
VI. τη διάνοιξη νέων ευκαιριών εξεύρεσης αγορών (π.χ. αύξηση πωλήσεων, εξαγωγική δραστηριότητα) για τα γεωργικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην παραγωγή ή τα ανώτερα όρια της κοινοτικής στήριξης στο πλαίσιο της ΚΟΑ.
γ) προϋπολογισμού αίτησης ενίσχυσης από 100.000 ευρώ μέχρι 5.000.000 ευρώ για το 80% των πόρων του προγράμματος, ενώ το 20% των πόρων θα διατεθεί για επενδύσεις προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 5.000.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ. Η διάθεση του 20% των πόρων του προγράμματος για επενδύσεις από 5.000.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ να πραγματοποιείται εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και, σε αντίθετη περίπτωση, διατίθενται στις λοιπές κατηγορίες.
Η διαφορά με την προηγούμενη ΚΥΑ είναι η αναφορά στη σύναψη συμβολαίων με παραγωγούς και στα πιστοποιημένα ορεινά και νησιωτικά προϊόντα, ενώ υπάρχει αλλαγή και στις επενδύσεις που δεν ενισχύονται. Ενώ προηγουμένως αποκλείονταν από το πρόγραμμα όλες οι επιχειρήσεις που μεταποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες από χώρες εκτός Ε.Ε., τώρα: “Δεν ενισχύονται οι επενδύσεις για τη μεταποίηση ή την εμπορία προϊόντων που προέρχονται από Χώρες εκτός Ε.Ε., εκτός των περιπτώσεων προϊόντων που δεν παράγονται σε αυτές και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βελτιστοποιημένου τελικού προϊόντος συνολικά ή μεμονωμένα και μέχρι ποσοστού 20% της συνολικής προτεινόμενης επεξεργασίας πρώτων υλών.” Παραμένει, πάντως, ο αποκλεισμός από την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με αντικείμενο α) την παρασκευή και εμπορία προϊόντων απομίμησης ή υποκατάστασης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και του μελιού, β) το λιανικό εμπόριο και γ) την παραγωγή και επεξεργασία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
Η εν λόγω ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 3078/2013), αφορά την επόμενη προκήρυξη του Μέτρου 123Α για ενισχύσεις στην εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και απομένουν ελάχιστα βήματα μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων.
Άρθρο 3
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
1. Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι:
• πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά την έννοια της “Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003” σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. L124/36/20−5−03
• οι επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. €, για τις οποίες προβλέπεται μείωση κατά το ήμισυ του μέγιστου ποσοστού του άρθρου 3, παράγραφος 1 της παρούσας.
• οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, στα μικρά νησιά του Αιγαίου κατά την έννοια του Καν. (ΕΕ) αριθ. 229/2013, για τις οποίες προβλέπεται το μέγιστο ποσοστό στήριξης.
Οι δικαιούχοι ενίσχυσης πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: ατομική επιχείρηση, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε., προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας, που τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης του σχεδίου.
2. Οι δικαιούχοι ενίσχυσης πρέπει:
• να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση
• να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης για παραβάσεις σε ομοειδείς δραστηριότητες • να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για την διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων (Ε.Ε. C 244/1−10−04).
• να τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
• να υποβάλλουν στα επενδυτικά σχέδιά τους δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους,
• να δεσμευτούν ότι τα επενδυτικά τους σχέδια δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους,
• τα αυτόνομα και λειτουργικά επενδυτικά σχέδια με ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Για τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα των επενδυτικών σχεδίων ισχύει η ανωτέρω δέσμευση,
• των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα,
• που περιγράφουν εκτενώς και με σαφήνεια τον τρόπο κάλυψης της ιδίας συμμετοχής, με ίδια κεφάλαια ή και δανεισμό. Σημειώνεται ότι το ύψος των ιδίων κεφαλαίων δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 25% του αιτούμενου κόστους πραγματοποίησης της επένδυσης.
3. Οι διατάξεις της απόφασης αυτής δεν έχουν εφαρμογή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και κοινοπραξίας.
4. Αιτήσεις εταιριών υπό ίδρυση δεν θα λαμβάνονται υπόψη.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ
Α. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΤΟΜΕΑΣ 1: ΚΡΕΑΣ
Δράση 1.1: Εκσυγχρονισμός, συμπλήρωση της υφιστάμενης σφαγειοτεχνικής υποδομής με ή χωρίς μετεγκατάσταση, ώστε να πληρούν και τις απαιτήσεις για την βιολογική κτηνοτροφία και να μπορούν να πιστοποιηθούν ανάλογα τα βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής.
Δράση 1.2: Ίδρυση νέων μονάδων σφαγείων δυναμικότητας μέχρι 400 τον. κρέατος σε νησιωτικές περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής σφαγειοτεχνική υποδομή (πλην Κρήτης και Εύβοιας).
Δράση 1.3: Εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων, μονάδων τεμαχισμού − τυποποίησης κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων .
Δράση 1.4: Ίδρυση μονάδων τεμαχισμού – τυποποίησης κρέατος θηραματικών ειδών και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων σε περιπτώσεις καθετοποίησης της παραγωγής.
Δράση 1.5: Ίδρυση μονάδων τεμαχισμού – τυποποίησης κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής υποδομή, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
Δράση 1.6.: Εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση, χωρίς αύξηση δυναμικότητας, με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας (αλλαντοποιεία – κονσέρβες κλπ).
Δράση 1.7.: Ίδρυση – επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων όλων των κατηγοριών του τομέα, συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Δράση 1.8.: Προμήθεια κινητών ψυγείων και ίδρυση μικρών εγκαταστάσεων ψυκτικών θαλάμων στις νησιωτικές περιοχές Αιγαίου και Ιονίου πελάγους (εκτός Κρήτης και Ευβοίας) για τη μεταφορά και συντήρηση ευπαθών και νωπών προϊόντων (κρέας και λοιπά προϊόντα κρέατος) με σκοπό τη χονδρεμπορία των προϊόντων.
ΤΟΜΕΑΣ 2: ΓΑΛΑ
Δράση 2.1: Ίδρυση − επέκταση τυροκομείων εφόσον κρίνεται απαραίτητο λόγω επάρκειας γάλακτος.
Δράση 2.2.: Εκσυγχρονισμός τυροκομείων με ή χωρίς μετεγκατάσταση ώστε να τηρούνται οι βασικοί όροι υγιεινής και να προωθηθούν τα ποιοτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ της χώρας.
Δράση 2.3.: Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεξεργασίας γάλακτος με απασχολούμενο δυναμικό μικρότερο ή ίσο των 250 υπαλλήλων και κύκλο εργασιών μικρότερο των 50 εκ. €, εφόσον κρίνεται απαραίτητο λόγω μη πλήρους αξιοποίησης του γάλακτος σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι περιβαλλοντικοί όροι.
Δράση 2.4.: Ίδρυση μικρών μονάδων παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος.
Δράση 2.5.: Εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος.
Δράση 2.6.: Ίδρυση ή εκσυγχρονισμός − επέκταση, μονάδων αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα), που στοχεύουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος.
ΤΟΜΕΑΣ 3. ΑΥΓΑ−ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ 3.1: ΑΥΓΑ
Δράση 3.1.1.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας αυγών.
Δράση 3.1.2: Ίδρυση μονάδων επεξεργασίας αυγών για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τα αυγά, τηρώντας τα όρια των ατομικών, εθνικών και περιφερειακών δικαιωμάτων.
Δράση 3.1.3: Ίδρυση μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας αυγών και προϊόντων που τυποποιούνται με βάση αναγνωρισμένες προδιαγραφές ή πρότυπα (ειδικές εκτροφές, βιολογικά κ.λ.π.) στα πλαίσια καθετοποίησης των μονάδων.
ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ 3.2: ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Δράση 3.2.1.: Ίδρυση πτηνοσφαγείων με πρώτη ύλη προϊόντα ποιότητας, ειδικών πτηνοτροφικών εκτροφών και ιδιαίτερα αυτών που πληρούν τις απαιτήσεις για βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής.
Δράση 3.2.2.: Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων πτηνοσφαγείων και κυρίως ιδιαίτερα αυτών που πληρούν τις απαιτήσεις για βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής.
Δράση 3.2.3.: Ίδρυση σφαγείων πουλερικών σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.
Δράση 3.2.4.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων κοπής, τεμαχισμού – τυποποίησης και μεταποίησης κρέατος πουλερικών κυρίως σε συμπλήρωση υφιστάμενων μονάδων σφαγής πτηνών και κουνελιών.
Δράση 3.2.5.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός γραμμών σφαγής κουνελιών – ινδιάνων εντός υφιστάμενων πτηνοσφαγείων.
ΤΟΜΕΑΣ 4: ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ – ΜΕΛΙ
Δράση 4.1.: Εκσυγχρονισμός χωρίς αύξηση δυναμικότητας με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων τυποποίησης – επεξεργασίας – μεταποίησης − συσκευασία μελιού.
Δράση 4.2.: Ίδρυση μικρών μονάδων τυποποίησης – συσκευασίας μελιού μόνο σε ορεινές – νησιωτικές περιοχές, με προτεραιότητα στις μονάδες τυποποίησης – επεξεργασίας – μεταποίησης βιολογικού μελιού.
Δράση 4.3.: Ίδρυση − εκσυγχρονισμός – επέκταση − μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι, snacks κλπ.
Στον υποτομέα του μελιού καμία από τις ανωτέρω δράσεις δεν εμπίπτει στα πεδία επιλεξιμότητας του Καν. 1234/2007.
ΤΟΜΕΑΣ 5: ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ – ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ – ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ
Δράση 5.1.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση σύγχρονων μονάδων αναπήνισης κουκουλιών.
Δράση 5.2.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων μεταποίησης σαλιγκαριών.
Β. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΤΟΜΕΑΣ 6: ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Δράση 6.1.: Εκσυγχρονισμός καθέτων αποθηκευτικών χώρων δημητριακών και με εγκαταστάσεις αερισμού ή με ψυχρό αέρα.
Δράση 6.2.: Εκσυγχρονισμός – βελτίωση οριζοντίων παλαιών αποθηκών.
Δράση 6.3.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, μετεγκατάσταση μονάδων ξηραντηρίων δημητριακών.
Δράση 6.4.: Συμπλήρωση − εκσυγχρονισμός χωρίς αύξηση δυναμικότητας υφισταμένων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων ρυζιού με τοποθέτηση συστημάτων προκαθορισμού ξήρανσης & ψύξης.
Δράση 6.5.: Ίδρυση νέων μονάδων αποφλοίωσης − επεξεργασίας – τυποποίησης ρυζιού.
Δράση 6.6.: Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων αποφλοίωσης ρυζιού με εξοπλισμό λείανσης, χρωματοδιαλογής και υδροθερμικής επεξεργασίας και τυποποίησης – συσκευασίας με ή χωρίς μετεγκατάσταση.
Δράση 6.7.: Ίδρυση silos σε κόμβους σύγχρονων διαμετακομιστικών κέντρων.
Δράση 6.8.: Ίδρυση οριζοντίων αποθηκών σε νησιωτικές ή ορεινές περιοχές.
ΤΟΜΕΑΣ 7: ΕΛΑΙΟΥΧΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Α) Ελαιόλαδο
Δράση 7.1.: Ελαιοτριβεία
α) Εκσυγχρονισμός, με ή χωρίς μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων χωρίς αύξηση της δυναμικότητας, με προτεραιότητα σε αυτά που επεξεργάζονται βιολογική πρώτη ύλη.
β) Συγχωνεύσεις ελαιοτριβείων με δυναμικότητα ανάλογη των συγχωνευθέντων.
γ) Ιδρύσεις ελαιοτριβείων αποκλειστικά και μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές από βιολογική πρώτη ύλη.
Δράση 7.2.: Εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση τυποποιητηρίων − συσκευαστηρίων
ελαιολάδου.
Δράση 7.3.: Ιδρύσεις – επεκτάσεις τυποποιητηρίων ελαιολάδου για την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών, εμπορεύσιμων συσκευασιών, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.
Δράση 7.4.: Εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση ραφιναριών ελαιολάδου.
Β) Άλλα Έλαια
Δράση 7.5.: Ίδρυση – Επέκταση – Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση σπορελαιουργείων.
Δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του μέτρου επενδύσεις μελών αναγνωρισμένης ΟΕΦ που αφορούν :
• Βελτίωση των συνθηκών αποθήκευσης και αξιοποίησης των καταλοίπων της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών,
• Δημιουργία και διαχείριση συστημάτων πιστοποίησης της ποιότητας, με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), για τα οποία η συγγραφή υποχρεώσεων είναι σύμφωνη με τα τεχνικά κριτήρια που καθορίζονται από την αρμόδια εθνική αρχή.
Οι ανωτέρω κατηγορίες επενδύσεων είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από τα τριετή προγράμματα δράσης των Ο.Ε.Φ. βάσει των Καν. 1234/2007 του Συμβουλίου και του Καν. 867/2008 της Επιτροπής.
ΤΟΜΕΑΣ 8: ΟΙΝΟΣ
Δράση 8.1.: Εκσυγχρονισμός – μετεγκατάσταση – συγχώνευση οινοποιείων για παραγωγή οίνων ποιότητας χωρίς αύξηση της δυναμικότητας.
Δράση 8.2.: Ίδρυση νέων οινοποιείων σύγχρονης τεχνολογίας:
α) σε περιπτώσεις εξυπηρέτησης της τοπικής παραγωγής σε ορεινές και νησιώτικες περιοχές
β) μονάδων παραγωγής οίνων από προϊόντα της βιολογικής αμπελουργίας [Καν.(ΕΟΚ) 2092/91] και συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Δράση 8.3.: Προσθήκη, εκσυγχρονισμός, επέκταση γραμμής εμφιάλωσης οίνου σε οινοποιεία για την κάλυψη των αναγκών εμφιάλωσης της παραγωγής τους.
ΤΟΜΕΑΣ 9: ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
I. Στο επίπεδο της εμπορίας
Δράση 9.1.: Ίδρυση μονάδων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών.
Δράση 9.2: Ίδρυση εγκαταστάσεων στατικών ψυγείων και κατασκευή μικρής δυναμικότητας συσκευαστηρίων κηπευτικών με δυνατότητα προμήθειας κινητών (αυτοκινήτων) ψυγείων μόνο στα νησιωτικές περοχές (πλην Κρήτης και Εύβοιας).
Δράση 9.3: Εκσυγχρονισμοί ή/και επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών:
II. Στο επίπεδο της μεταποίησης
Δράση 9.7: Μεταποίηση Βιομηχανικής τομάτας
Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων, κυρίως όσον αφορά:
• τη χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,
• την παραγωγή νέων προϊόντων χωρίς αύξηση της δυναμικότητας.
Δράση 9.8: Μεταποίηση φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα κ.λ.π.)
α) Κονσερβοποιεία – Χυμοί φρούτων – Αποξηραμένα φρούτα − Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση υφισταμένων μονάδων κονσερβοποίησης οπωροκηπευτικών, βιομηχανικών ροδακίνων και αχλαδιών,
λοιπών φρούτων και λαχανικών κυρίως όσον αφορά:
• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,
• την παραγωγή νέων προϊόντων.
− Ίδρυση νέων μονάδων μεταποίησης (κονσερβοποίησης) οπωροκηπευτικών (πλην βιομηχανικής τομάτας), βιομηχανικών ροδακίνων και αχλαδιών, σταφίδας, σύκων, λοιπών φρούτων και λαχανικών.
β) Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση υφισταμένων μονάδων χυμοποίησης, κυρίως όσον αφορά:
• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,
• την παραγωγή νέων προϊόντων.
γ) Ίδρυση νέων μονάδων χυμοποίησης οπωρών (πλην των εσπεριδοειδών) σύγχρονης τεχνολογίας.
δ) Αποξηραμένων φρούτων
Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση μονάδων αποξήρανσης φρούτων (δαμάσκηνα, βερίκοκα κλπ).
ε) Ίδρυση – εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού.
στ) Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων, χυμοποίησης εσπεριδοειδών κυρίως όσον αφορά:
• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,
• στην ψυκτικές εγκαταστάσεις,
• την παραγωγή νέων προϊόντων.
Δράση 9.9: Μεταποίηση λαχανικών
α) Ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμός − επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων παραγωγής τουρσιών, ψητών λαχανικών και λιαστής ντομάτας, κυρίως όσον αφορά:
• στην χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών
• στην παραγωγή νέων προϊόντων
β) Ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων για την παραγωγή χυμών λαχανικών κύβων ή μιγμάτων αυτών σε ασηπτική συσκευασία.
Δράση 9.10: Επενδύσεις εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού και αξιοποίησης υπολειμμάτων των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών του τομέα μεταποίησης οπωροκηπευτικών για την παραγωγή λιπασμάτων ή/και ζωοτροφών.
Δράση 9.11: Μεταποίηση ξηρών καρπών.
α) Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων μεταποίησης ξηρών καρπών.
β) Ίδρυση νέων μονάδων, εκσυγχρονισμός και επέκταση ή και μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων για παραγωγή προϊόντων πάστας, νιφάδων πραλίνας, παστελιών, snaks κ.λ.π.
Δράση 9.12: Μεταποίηση σύκων − σταφίδων
α) Εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας σύκων.
β) Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας σταφίδων.
III. Στον τομέα των μονάδων επεξεργασίας επιτραπέζιων ελαιών
Δράση 9.13: Εκσυγχρονισμός − μετεγκατάσταση των μονάδων επεξεργασίας βρωσίμων ελαιών.
Δράση 9.14: Ίδρυση – επέκταση μονάδων μόνο για γραμμές συσκευασίας καταναλωτή και γραμμές παραγωγής νέων προϊόντων.
Δράση 9.15: −
ΙV. Στον τομέα των Γεωμήλων
Δράση 9.16.: Ιδρύσεις νέων μονάδων, εκσυγχρονισμός – επέκταση, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, συμπλήρωση υφισταμένων μονάδων, ή προσθήκη γραμμών σε υφιστάμενες μονάδες μεταποίησης γεωμήλων με προορισμό την παραγωγή νέων προϊόντων όπως:
• προτηγανισμένης / κατεψυγμένης πατάτας,
• τσιπς ή σνακς πατάτας κ.λ.π.
• άλλα νέα προϊόντα
Δράση 9.17: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή προϊόντων ειδικής χρήσης π.χ. ξύδι, διάφορες σάλτσες, σακxαρώδη προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, ζαχαροπλαστική, βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων (σακχαρώδη προϊόντα από φρούτα και εσπεριδοειδή, σιρόπια, πάστες κοκτέιλς, snacks, μαστίχα κλπ)
Δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο παρόν μέτρο 123 Α επενδυτικά σχέδια του Τομέα που υποβάλλονται από αναγνωρισμένες ή προαναγνωρισμένες από τη Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής Ομάδες Παραγωγών (Συνεταιρισμοί, ΕΑΣ, καθώς και Εταιρείες που έχουν αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών).
Κατ’ εξαίρεση, δύναται να ενισχυθούν στο Μέτρο 123Α επενδυτικά σχέδια:
• Στα νησιά Αιγαίου και Ιονίου με λιγότερους από 3100 κατοίκους.
• Ομάδων Παραγωγών, στις περιπτώσεις ομοειδών δράσεων των ΚΟΑ, οι οποίες κατατάσσονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τη σύσταση 2003/361/ΕΚ προϋπολογισμού ίσου ή μεγαλύτερου από 500.000€. Η χρήση του οικονομικού αυτού ορίου κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη στοχοθέτηση των προβλεπομένων δράσεων και παράλληλα να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος επικάλυψης, επιτυγχάνοντας βελτιστοποίηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης και των αποτελεσμάτων.
• Ομάδων Παραγωγών αναγνωρισμένων σε ένα ή περισσότερα προϊόντα για παρεμβάσεις προϊόντων που δεν περιλαμβάνονται στις Αποφάσεις Αναγνώρισής τους, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού.
ΤΟΜΕΑΣ 10: ΑΝΘΗ
Δράση 10.1.: Ίδρυση νέων εγκαταστάσεων μεταποίησης, εκσυγχρονισμός, επέκταση υφισταμένων μονάδων δρεπτών ανθέων και γλαστρικών.
Δράση 10.2.: Ίδρυση νέων εγκαταστάσεων εμπορίας (νέες ανθαγορές – κέντρα διανομής) από συλλογικούς φορείς ανθοπαραγωγών.
ΤΟΜΕΑΣ 11: ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
Δράση 11.1.: Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής πλήρων τυποποιημένων μιγμάτων ζωοτροφών, οι οποίες θα εφαρμόσουν HACCP.
Δράση 11.2.: Ίδρυση μονάδων παραγωγής αποκλειστικά βιολογικών πλήρων τυποποιημένων μειγμάτων ζωοτροφών.
Δράση 11.3.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, μετεγκαστάσταση αποθηκευτικών χώρων ζωοτροφών για την μερική κάλυψη των αναγκών ορισμένων περιοχών της χώρας (ορεινών –νησιωτικών) σε αποθηκευτικούς χώρους ζωοτροφών, με δυνατότητα εγκατάστασης μικρού παρασκευαστηρίου.
Δράση 11.4.: −
Δράση 11.5.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, μετεγκαστάσταση μονάδων παραγωγής ζωοτροφών οικιακών ζώων και γουνοφόρων ζώων που θα εφαρμόσουν HACCP.
Δράση 11.6.: −
ΤΟΜΕΑΣ 12: ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Δράση 12.1.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκαστάσταση μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού.
ΤΟΜΕΑΣ 13: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
Δράση 13.1.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκαστάσταση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών και κρόκου Κοζάνης.
Δράση 13.2.: −
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα ακόλουθα προϊόντα με Κωδικούς ΣΟ: 091020 Κρόκος, ex 091099 Θυμάρι, νωπό ή διατηρημένο με απλή ψύξη, ex 12119085 Βασιλικός, μελισσόχορτο, δυόσμος, origanum vulgare (ρίγανη/μαντζουράνα η κοινή), δενδρολίβανο, φασκόμηλο, νωπά ή διατηρημένα με ψύξη, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει στη Χώρα αναγνωρισμένη Ομάδα/Οργάνωση παραγωγών σε αυτά τα προϊόντα. Διευκρινίζεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αναγνωρισμένες Ομάδες/Οργανώσεις παραγωγών για τα ανωτέρω προϊόντα.
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΟΜΕΙΣ:
Οι μετεγκαταστάσεις υφιστάμενων μονάδων που αναφέρονται στις δράσεις των ανωτέρω τομέων γίνονται λόγω:
Α) Προστασίας περιβάλλοντος ως υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις (επιχειρήσεις εντός οικισμών ή σε ΖΟΕ)
Β) Από ενοικιαζόμενους χώρους σε ιδιόκτητους
Γ) Από ιδιόκτητους κατάλληλους σε ΒΙ.ΠΕ. ή σε άλλους ιδιόκτητους κατάλληλους
Με την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης παύει η λειτουργία της επιχείρησης στην αρχική θέση.
Ως προϊόντα ποιότητας είναι αυτά που καθορίζονται από τους Καν.(ΕΟΚ) 2092/91, 2081/92, 2082/92 και Καν.(Ε.Κ.) 1804/99, όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται, καθώς και αυτά που καθορίζονται από την Εθνική Νομοθεσίακαι πιστοποιούνται κατάλληλα.
Βρείτε εδώ τη σχετική Τροποποιητική απόφαση για το πρόγραμμα Μεταποίησης και Εμπορίας αγροτικών προϊόντων.pdf
Πηγή: www.agronews.gr
α) που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις των επιχειρήσεων που επενδύουν στη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας τους,
β) που αφορούν στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων:
I. τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συγκεκριμένων βασικών κλάδων γεωργικής παραγωγής (π.χ. μέσω της κάλυψης της ελλειμματικότητας στη μεταποιητική υποδομή σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας, στη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών με παραγωγούς κ.λπ.), II. την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων των στηριζόμενων επιχειρήσεων, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, καινοτομίας, τήρησης σύγχρονων κανόνων ασφάλειας τροφίμων για την προστασία του καταναλωτή καθώς και με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων, III. την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, προϊόντων που φέρουν χρήση σήμανσης “νησιωτικό” ή “ορεινό”, φέρουν εθνικά σήματα πιστοποίησης, παράγονται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, από επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών, ΠΟΠ, ΠΓΕ, ζωικών προϊόντων προερχομένων από ειδικές εκτροφές,
IV. τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στη βελτίωση της υγιεινής και προστασίας του καταναλωτή, V. τη βελτίωση και την παρακολούθηση των υγειονομικών συνθηκών και της καλής διαβίωσης των ζώων.
VI. τη διάνοιξη νέων ευκαιριών εξεύρεσης αγορών (π.χ. αύξηση πωλήσεων, εξαγωγική δραστηριότητα) για τα γεωργικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην παραγωγή ή τα ανώτερα όρια της κοινοτικής στήριξης στο πλαίσιο της ΚΟΑ.
γ) προϋπολογισμού αίτησης ενίσχυσης από 100.000 ευρώ μέχρι 5.000.000 ευρώ για το 80% των πόρων του προγράμματος, ενώ το 20% των πόρων θα διατεθεί για επενδύσεις προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 5.000.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ. Η διάθεση του 20% των πόρων του προγράμματος για επενδύσεις από 5.000.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ να πραγματοποιείται εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και, σε αντίθετη περίπτωση, διατίθενται στις λοιπές κατηγορίες.
Η διαφορά με την προηγούμενη ΚΥΑ είναι η αναφορά στη σύναψη συμβολαίων με παραγωγούς και στα πιστοποιημένα ορεινά και νησιωτικά προϊόντα, ενώ υπάρχει αλλαγή και στις επενδύσεις που δεν ενισχύονται. Ενώ προηγουμένως αποκλείονταν από το πρόγραμμα όλες οι επιχειρήσεις που μεταποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες από χώρες εκτός Ε.Ε., τώρα: “Δεν ενισχύονται οι επενδύσεις για τη μεταποίηση ή την εμπορία προϊόντων που προέρχονται από Χώρες εκτός Ε.Ε., εκτός των περιπτώσεων προϊόντων που δεν παράγονται σε αυτές και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βελτιστοποιημένου τελικού προϊόντος συνολικά ή μεμονωμένα και μέχρι ποσοστού 20% της συνολικής προτεινόμενης επεξεργασίας πρώτων υλών.” Παραμένει, πάντως, ο αποκλεισμός από την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με αντικείμενο α) την παρασκευή και εμπορία προϊόντων απομίμησης ή υποκατάστασης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και του μελιού, β) το λιανικό εμπόριο και γ) την παραγωγή και επεξεργασία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
Η εν λόγω ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 3078/2013), αφορά την επόμενη προκήρυξη του Μέτρου 123Α για ενισχύσεις στην εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και απομένουν ελάχιστα βήματα μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων.
Άρθρο 3
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
1. Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι:
• πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά την έννοια της “Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003” σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. L124/36/20−5−03
• οι επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. €, για τις οποίες προβλέπεται μείωση κατά το ήμισυ του μέγιστου ποσοστού του άρθρου 3, παράγραφος 1 της παρούσας.
• οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, στα μικρά νησιά του Αιγαίου κατά την έννοια του Καν. (ΕΕ) αριθ. 229/2013, για τις οποίες προβλέπεται το μέγιστο ποσοστό στήριξης.
Οι δικαιούχοι ενίσχυσης πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: ατομική επιχείρηση, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε., προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας, που τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης του σχεδίου.
2. Οι δικαιούχοι ενίσχυσης πρέπει:
• να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση
• να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης για παραβάσεις σε ομοειδείς δραστηριότητες • να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για την διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων (Ε.Ε. C 244/1−10−04).
• να τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
• να υποβάλλουν στα επενδυτικά σχέδιά τους δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους,
• να δεσμευτούν ότι τα επενδυτικά τους σχέδια δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους,
• τα αυτόνομα και λειτουργικά επενδυτικά σχέδια με ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Για τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα των επενδυτικών σχεδίων ισχύει η ανωτέρω δέσμευση,
• των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα,
• που περιγράφουν εκτενώς και με σαφήνεια τον τρόπο κάλυψης της ιδίας συμμετοχής, με ίδια κεφάλαια ή και δανεισμό. Σημειώνεται ότι το ύψος των ιδίων κεφαλαίων δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 25% του αιτούμενου κόστους πραγματοποίησης της επένδυσης.
3. Οι διατάξεις της απόφασης αυτής δεν έχουν εφαρμογή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και κοινοπραξίας.
4. Αιτήσεις εταιριών υπό ίδρυση δεν θα λαμβάνονται υπόψη.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ
Α. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΤΟΜΕΑΣ 1: ΚΡΕΑΣ
Δράση 1.1: Εκσυγχρονισμός, συμπλήρωση της υφιστάμενης σφαγειοτεχνικής υποδομής με ή χωρίς μετεγκατάσταση, ώστε να πληρούν και τις απαιτήσεις για την βιολογική κτηνοτροφία και να μπορούν να πιστοποιηθούν ανάλογα τα βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής.
Δράση 1.2: Ίδρυση νέων μονάδων σφαγείων δυναμικότητας μέχρι 400 τον. κρέατος σε νησιωτικές περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής σφαγειοτεχνική υποδομή (πλην Κρήτης και Εύβοιας).
Δράση 1.3: Εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων, μονάδων τεμαχισμού − τυποποίησης κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων .
Δράση 1.4: Ίδρυση μονάδων τεμαχισμού – τυποποίησης κρέατος θηραματικών ειδών και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων σε περιπτώσεις καθετοποίησης της παραγωγής.
Δράση 1.5: Ίδρυση μονάδων τεμαχισμού – τυποποίησης κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής υποδομή, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
Δράση 1.6.: Εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση, χωρίς αύξηση δυναμικότητας, με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας (αλλαντοποιεία – κονσέρβες κλπ).
Δράση 1.7.: Ίδρυση – επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων όλων των κατηγοριών του τομέα, συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Δράση 1.8.: Προμήθεια κινητών ψυγείων και ίδρυση μικρών εγκαταστάσεων ψυκτικών θαλάμων στις νησιωτικές περιοχές Αιγαίου και Ιονίου πελάγους (εκτός Κρήτης και Ευβοίας) για τη μεταφορά και συντήρηση ευπαθών και νωπών προϊόντων (κρέας και λοιπά προϊόντα κρέατος) με σκοπό τη χονδρεμπορία των προϊόντων.
ΤΟΜΕΑΣ 2: ΓΑΛΑ
Δράση 2.1: Ίδρυση − επέκταση τυροκομείων εφόσον κρίνεται απαραίτητο λόγω επάρκειας γάλακτος.
Δράση 2.2.: Εκσυγχρονισμός τυροκομείων με ή χωρίς μετεγκατάσταση ώστε να τηρούνται οι βασικοί όροι υγιεινής και να προωθηθούν τα ποιοτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ της χώρας.
Δράση 2.3.: Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεξεργασίας γάλακτος με απασχολούμενο δυναμικό μικρότερο ή ίσο των 250 υπαλλήλων και κύκλο εργασιών μικρότερο των 50 εκ. €, εφόσον κρίνεται απαραίτητο λόγω μη πλήρους αξιοποίησης του γάλακτος σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι περιβαλλοντικοί όροι.
Δράση 2.4.: Ίδρυση μικρών μονάδων παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος.
Δράση 2.5.: Εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος.
Δράση 2.6.: Ίδρυση ή εκσυγχρονισμός − επέκταση, μονάδων αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα), που στοχεύουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος.
ΤΟΜΕΑΣ 3. ΑΥΓΑ−ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ 3.1: ΑΥΓΑ
Δράση 3.1.1.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας αυγών.
Δράση 3.1.2: Ίδρυση μονάδων επεξεργασίας αυγών για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τα αυγά, τηρώντας τα όρια των ατομικών, εθνικών και περιφερειακών δικαιωμάτων.
Δράση 3.1.3: Ίδρυση μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας αυγών και προϊόντων που τυποποιούνται με βάση αναγνωρισμένες προδιαγραφές ή πρότυπα (ειδικές εκτροφές, βιολογικά κ.λ.π.) στα πλαίσια καθετοποίησης των μονάδων.
ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ 3.2: ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Δράση 3.2.1.: Ίδρυση πτηνοσφαγείων με πρώτη ύλη προϊόντα ποιότητας, ειδικών πτηνοτροφικών εκτροφών και ιδιαίτερα αυτών που πληρούν τις απαιτήσεις για βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής.
Δράση 3.2.2.: Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων πτηνοσφαγείων και κυρίως ιδιαίτερα αυτών που πληρούν τις απαιτήσεις για βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής.
Δράση 3.2.3.: Ίδρυση σφαγείων πουλερικών σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.
Δράση 3.2.4.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων κοπής, τεμαχισμού – τυποποίησης και μεταποίησης κρέατος πουλερικών κυρίως σε συμπλήρωση υφιστάμενων μονάδων σφαγής πτηνών και κουνελιών.
Δράση 3.2.5.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός γραμμών σφαγής κουνελιών – ινδιάνων εντός υφιστάμενων πτηνοσφαγείων.
ΤΟΜΕΑΣ 4: ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ – ΜΕΛΙ
Δράση 4.1.: Εκσυγχρονισμός χωρίς αύξηση δυναμικότητας με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων τυποποίησης – επεξεργασίας – μεταποίησης − συσκευασία μελιού.
Δράση 4.2.: Ίδρυση μικρών μονάδων τυποποίησης – συσκευασίας μελιού μόνο σε ορεινές – νησιωτικές περιοχές, με προτεραιότητα στις μονάδες τυποποίησης – επεξεργασίας – μεταποίησης βιολογικού μελιού.
Δράση 4.3.: Ίδρυση − εκσυγχρονισμός – επέκταση − μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι, snacks κλπ.
Στον υποτομέα του μελιού καμία από τις ανωτέρω δράσεις δεν εμπίπτει στα πεδία επιλεξιμότητας του Καν. 1234/2007.
ΤΟΜΕΑΣ 5: ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ – ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ – ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ
Δράση 5.1.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση σύγχρονων μονάδων αναπήνισης κουκουλιών.
Δράση 5.2.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων μεταποίησης σαλιγκαριών.
Β. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΤΟΜΕΑΣ 6: ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Δράση 6.1.: Εκσυγχρονισμός καθέτων αποθηκευτικών χώρων δημητριακών και με εγκαταστάσεις αερισμού ή με ψυχρό αέρα.
Δράση 6.2.: Εκσυγχρονισμός – βελτίωση οριζοντίων παλαιών αποθηκών.
Δράση 6.3.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, μετεγκατάσταση μονάδων ξηραντηρίων δημητριακών.
Δράση 6.4.: Συμπλήρωση − εκσυγχρονισμός χωρίς αύξηση δυναμικότητας υφισταμένων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων ρυζιού με τοποθέτηση συστημάτων προκαθορισμού ξήρανσης & ψύξης.
Δράση 6.5.: Ίδρυση νέων μονάδων αποφλοίωσης − επεξεργασίας – τυποποίησης ρυζιού.
Δράση 6.6.: Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων αποφλοίωσης ρυζιού με εξοπλισμό λείανσης, χρωματοδιαλογής και υδροθερμικής επεξεργασίας και τυποποίησης – συσκευασίας με ή χωρίς μετεγκατάσταση.
Δράση 6.7.: Ίδρυση silos σε κόμβους σύγχρονων διαμετακομιστικών κέντρων.
Δράση 6.8.: Ίδρυση οριζοντίων αποθηκών σε νησιωτικές ή ορεινές περιοχές.
ΤΟΜΕΑΣ 7: ΕΛΑΙΟΥΧΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Α) Ελαιόλαδο
Δράση 7.1.: Ελαιοτριβεία
α) Εκσυγχρονισμός, με ή χωρίς μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων χωρίς αύξηση της δυναμικότητας, με προτεραιότητα σε αυτά που επεξεργάζονται βιολογική πρώτη ύλη.
β) Συγχωνεύσεις ελαιοτριβείων με δυναμικότητα ανάλογη των συγχωνευθέντων.
γ) Ιδρύσεις ελαιοτριβείων αποκλειστικά και μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές από βιολογική πρώτη ύλη.
Δράση 7.2.: Εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση τυποποιητηρίων − συσκευαστηρίων
ελαιολάδου.
Δράση 7.3.: Ιδρύσεις – επεκτάσεις τυποποιητηρίων ελαιολάδου για την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών, εμπορεύσιμων συσκευασιών, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.
Δράση 7.4.: Εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση ραφιναριών ελαιολάδου.
Β) Άλλα Έλαια
Δράση 7.5.: Ίδρυση – Επέκταση – Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση σπορελαιουργείων.
Δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του μέτρου επενδύσεις μελών αναγνωρισμένης ΟΕΦ που αφορούν :
• Βελτίωση των συνθηκών αποθήκευσης και αξιοποίησης των καταλοίπων της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών,
• Δημιουργία και διαχείριση συστημάτων πιστοποίησης της ποιότητας, με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), για τα οποία η συγγραφή υποχρεώσεων είναι σύμφωνη με τα τεχνικά κριτήρια που καθορίζονται από την αρμόδια εθνική αρχή.
Οι ανωτέρω κατηγορίες επενδύσεων είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από τα τριετή προγράμματα δράσης των Ο.Ε.Φ. βάσει των Καν. 1234/2007 του Συμβουλίου και του Καν. 867/2008 της Επιτροπής.
ΤΟΜΕΑΣ 8: ΟΙΝΟΣ
Δράση 8.1.: Εκσυγχρονισμός – μετεγκατάσταση – συγχώνευση οινοποιείων για παραγωγή οίνων ποιότητας χωρίς αύξηση της δυναμικότητας.
Δράση 8.2.: Ίδρυση νέων οινοποιείων σύγχρονης τεχνολογίας:
α) σε περιπτώσεις εξυπηρέτησης της τοπικής παραγωγής σε ορεινές και νησιώτικες περιοχές
β) μονάδων παραγωγής οίνων από προϊόντα της βιολογικής αμπελουργίας [Καν.(ΕΟΚ) 2092/91] και συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Δράση 8.3.: Προσθήκη, εκσυγχρονισμός, επέκταση γραμμής εμφιάλωσης οίνου σε οινοποιεία για την κάλυψη των αναγκών εμφιάλωσης της παραγωγής τους.
ΤΟΜΕΑΣ 9: ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
I. Στο επίπεδο της εμπορίας
Δράση 9.1.: Ίδρυση μονάδων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών.
Δράση 9.2: Ίδρυση εγκαταστάσεων στατικών ψυγείων και κατασκευή μικρής δυναμικότητας συσκευαστηρίων κηπευτικών με δυνατότητα προμήθειας κινητών (αυτοκινήτων) ψυγείων μόνο στα νησιωτικές περοχές (πλην Κρήτης και Εύβοιας).
Δράση 9.3: Εκσυγχρονισμοί ή/και επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών:
II. Στο επίπεδο της μεταποίησης
Δράση 9.7: Μεταποίηση Βιομηχανικής τομάτας
Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων, κυρίως όσον αφορά:
• τη χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,
• την παραγωγή νέων προϊόντων χωρίς αύξηση της δυναμικότητας.
Δράση 9.8: Μεταποίηση φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα κ.λ.π.)
α) Κονσερβοποιεία – Χυμοί φρούτων – Αποξηραμένα φρούτα − Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση υφισταμένων μονάδων κονσερβοποίησης οπωροκηπευτικών, βιομηχανικών ροδακίνων και αχλαδιών,
λοιπών φρούτων και λαχανικών κυρίως όσον αφορά:
• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,
• την παραγωγή νέων προϊόντων.
− Ίδρυση νέων μονάδων μεταποίησης (κονσερβοποίησης) οπωροκηπευτικών (πλην βιομηχανικής τομάτας), βιομηχανικών ροδακίνων και αχλαδιών, σταφίδας, σύκων, λοιπών φρούτων και λαχανικών.
β) Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση υφισταμένων μονάδων χυμοποίησης, κυρίως όσον αφορά:
• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,
• την παραγωγή νέων προϊόντων.
γ) Ίδρυση νέων μονάδων χυμοποίησης οπωρών (πλην των εσπεριδοειδών) σύγχρονης τεχνολογίας.
δ) Αποξηραμένων φρούτων
Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση μονάδων αποξήρανσης φρούτων (δαμάσκηνα, βερίκοκα κλπ).
ε) Ίδρυση – εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού.
στ) Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων, χυμοποίησης εσπεριδοειδών κυρίως όσον αφορά:
• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,
• στην ψυκτικές εγκαταστάσεις,
• την παραγωγή νέων προϊόντων.
Δράση 9.9: Μεταποίηση λαχανικών
α) Ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμός − επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων παραγωγής τουρσιών, ψητών λαχανικών και λιαστής ντομάτας, κυρίως όσον αφορά:
• στην χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών
• στην παραγωγή νέων προϊόντων
β) Ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων για την παραγωγή χυμών λαχανικών κύβων ή μιγμάτων αυτών σε ασηπτική συσκευασία.
Δράση 9.10: Επενδύσεις εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού και αξιοποίησης υπολειμμάτων των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών του τομέα μεταποίησης οπωροκηπευτικών για την παραγωγή λιπασμάτων ή/και ζωοτροφών.
Δράση 9.11: Μεταποίηση ξηρών καρπών.
α) Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων μεταποίησης ξηρών καρπών.
β) Ίδρυση νέων μονάδων, εκσυγχρονισμός και επέκταση ή και μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων για παραγωγή προϊόντων πάστας, νιφάδων πραλίνας, παστελιών, snaks κ.λ.π.
Δράση 9.12: Μεταποίηση σύκων − σταφίδων
α) Εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας σύκων.
β) Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας σταφίδων.
III. Στον τομέα των μονάδων επεξεργασίας επιτραπέζιων ελαιών
Δράση 9.13: Εκσυγχρονισμός − μετεγκατάσταση των μονάδων επεξεργασίας βρωσίμων ελαιών.
Δράση 9.14: Ίδρυση – επέκταση μονάδων μόνο για γραμμές συσκευασίας καταναλωτή και γραμμές παραγωγής νέων προϊόντων.
Δράση 9.15: −
ΙV. Στον τομέα των Γεωμήλων
Δράση 9.16.: Ιδρύσεις νέων μονάδων, εκσυγχρονισμός – επέκταση, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, συμπλήρωση υφισταμένων μονάδων, ή προσθήκη γραμμών σε υφιστάμενες μονάδες μεταποίησης γεωμήλων με προορισμό την παραγωγή νέων προϊόντων όπως:
• προτηγανισμένης / κατεψυγμένης πατάτας,
• τσιπς ή σνακς πατάτας κ.λ.π.
• άλλα νέα προϊόντα
Δράση 9.17: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή προϊόντων ειδικής χρήσης π.χ. ξύδι, διάφορες σάλτσες, σακxαρώδη προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, ζαχαροπλαστική, βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων (σακχαρώδη προϊόντα από φρούτα και εσπεριδοειδή, σιρόπια, πάστες κοκτέιλς, snacks, μαστίχα κλπ)
Δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο παρόν μέτρο 123 Α επενδυτικά σχέδια του Τομέα που υποβάλλονται από αναγνωρισμένες ή προαναγνωρισμένες από τη Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής Ομάδες Παραγωγών (Συνεταιρισμοί, ΕΑΣ, καθώς και Εταιρείες που έχουν αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών).
Κατ’ εξαίρεση, δύναται να ενισχυθούν στο Μέτρο 123Α επενδυτικά σχέδια:
• Στα νησιά Αιγαίου και Ιονίου με λιγότερους από 3100 κατοίκους.
• Ομάδων Παραγωγών, στις περιπτώσεις ομοειδών δράσεων των ΚΟΑ, οι οποίες κατατάσσονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τη σύσταση 2003/361/ΕΚ προϋπολογισμού ίσου ή μεγαλύτερου από 500.000€. Η χρήση του οικονομικού αυτού ορίου κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη στοχοθέτηση των προβλεπομένων δράσεων και παράλληλα να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος επικάλυψης, επιτυγχάνοντας βελτιστοποίηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης και των αποτελεσμάτων.
• Ομάδων Παραγωγών αναγνωρισμένων σε ένα ή περισσότερα προϊόντα για παρεμβάσεις προϊόντων που δεν περιλαμβάνονται στις Αποφάσεις Αναγνώρισής τους, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού.
ΤΟΜΕΑΣ 10: ΑΝΘΗ
Δράση 10.1.: Ίδρυση νέων εγκαταστάσεων μεταποίησης, εκσυγχρονισμός, επέκταση υφισταμένων μονάδων δρεπτών ανθέων και γλαστρικών.
Δράση 10.2.: Ίδρυση νέων εγκαταστάσεων εμπορίας (νέες ανθαγορές – κέντρα διανομής) από συλλογικούς φορείς ανθοπαραγωγών.
ΤΟΜΕΑΣ 11: ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
Δράση 11.1.: Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής πλήρων τυποποιημένων μιγμάτων ζωοτροφών, οι οποίες θα εφαρμόσουν HACCP.
Δράση 11.2.: Ίδρυση μονάδων παραγωγής αποκλειστικά βιολογικών πλήρων τυποποιημένων μειγμάτων ζωοτροφών.
Δράση 11.3.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, μετεγκαστάσταση αποθηκευτικών χώρων ζωοτροφών για την μερική κάλυψη των αναγκών ορισμένων περιοχών της χώρας (ορεινών –νησιωτικών) σε αποθηκευτικούς χώρους ζωοτροφών, με δυνατότητα εγκατάστασης μικρού παρασκευαστηρίου.
Δράση 11.4.: −
Δράση 11.5.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, μετεγκαστάσταση μονάδων παραγωγής ζωοτροφών οικιακών ζώων και γουνοφόρων ζώων που θα εφαρμόσουν HACCP.
Δράση 11.6.: −
ΤΟΜΕΑΣ 12: ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Δράση 12.1.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκαστάσταση μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού.
ΤΟΜΕΑΣ 13: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
Δράση 13.1.: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκαστάσταση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών και κρόκου Κοζάνης.
Δράση 13.2.: −
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα ακόλουθα προϊόντα με Κωδικούς ΣΟ: 091020 Κρόκος, ex 091099 Θυμάρι, νωπό ή διατηρημένο με απλή ψύξη, ex 12119085 Βασιλικός, μελισσόχορτο, δυόσμος, origanum vulgare (ρίγανη/μαντζουράνα η κοινή), δενδρολίβανο, φασκόμηλο, νωπά ή διατηρημένα με ψύξη, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει στη Χώρα αναγνωρισμένη Ομάδα/Οργάνωση παραγωγών σε αυτά τα προϊόντα. Διευκρινίζεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αναγνωρισμένες Ομάδες/Οργανώσεις παραγωγών για τα ανωτέρω προϊόντα.
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΟΜΕΙΣ:
Οι μετεγκαταστάσεις υφιστάμενων μονάδων που αναφέρονται στις δράσεις των ανωτέρω τομέων γίνονται λόγω:
Α) Προστασίας περιβάλλοντος ως υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις (επιχειρήσεις εντός οικισμών ή σε ΖΟΕ)
Β) Από ενοικιαζόμενους χώρους σε ιδιόκτητους
Γ) Από ιδιόκτητους κατάλληλους σε ΒΙ.ΠΕ. ή σε άλλους ιδιόκτητους κατάλληλους
Με την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης παύει η λειτουργία της επιχείρησης στην αρχική θέση.
Ως προϊόντα ποιότητας είναι αυτά που καθορίζονται από τους Καν.(ΕΟΚ) 2092/91, 2081/92, 2082/92 και Καν.(Ε.Κ.) 1804/99, όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται, καθώς και αυτά που καθορίζονται από την Εθνική Νομοθεσίακαι πιστοποιούνται κατάλληλα.
Βρείτε εδώ τη σχετική Τροποποιητική απόφαση για το πρόγραμμα Μεταποίησης και Εμπορίας αγροτικών προϊόντων.pdf
Πηγή: www.agronews.gr