Στοχευμένες λύσεις για ήσσονες χρήσεις και ειδικές καλλιέργειες αναζητά η ΕΕ

04/12/2013

Γιαννακοπούλου Φανή
Το πρόβλημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας φυτοπροστατευτικών προϊόντων για μικρές χρήσεις και ειδικές καλλιέργειες τόνισαν οι 10 ενώσεις της ΕΕ (AREFLH, CELCAA, COCERAL, COPA-COGECA, ECPA, ESA, Freshfel, IBMA, PROFEL, Union Fleurs), που εκπροσωπούν το σύνολο της αλυσίδας αγροτικών τροφίμων, στα πλαίσια διάσκεψης που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ, η Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι στις αρχές του 2014 θα δημοσιεύσει την έκθεσή της για τον τομέα αυτό.

Η διάσκεψη διοργανώθηκε από τον Πάολο Ντε Κάστρο, πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI) και οι συμμετέχοντες εστίασαν σε συγκεκριμένες λύσεις και προγράμματα επενδύσεων που απαιτούνται για μικρές χρήσεις και ειδικές καλλιέργειες.

Με την ευκαιρία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η έκθεση σχετικά με τις μικρές χρήσεις και τις ειδικές καλλιέργειες θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2014, μετά από 2 χρόνια καθυστέρησης.

«Η καθυστέρηση στη δημοσίευση αυτής της έκθεσης δεν είναι σίγουρα ενθαρρυντική για την ευρωπαϊκή γεωργία, αλλά η σημερινή δέσμευση της Κομισιόν είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Jean -Charles Bocquet, Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ECPA).

«Οι καλλιέργειες που καταλαμβάνουν μικρές εκτάσεις αντιπροσωπεύουν το 22% της συνολικής παραγωγής του γεωργικού τομέα της ΕΕ. Απαιτούνται λύσεις ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της αλυσίδας των γεωργικών προϊόντων διατροφής και των προϊόντων υψηλής ποιότητας για τους ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο Πάολο Ντε Κάστρο.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συμφώνησαν ότι η μείωση των λύσεων φυτοπροστασίας δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον δεδομένων των επερχόμενων προκλήσεων όπως: η επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, η ανάγκη παραγωγής υψηλής ποιότητας τροφίμων σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, και η ανάγκη διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας ολόκληρης της αγρο-διατροφικής αλυσίδας.

«Η έλλειψη των κατάλληλων εργαλείων θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της αλυσίδας των γεωργικών προϊόντων διατροφής – δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φρούτων και λαχανικών στον κόσμο και επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας - αλλά θέτει σε κίνδυνο και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Luc Peeters, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa - Cogeca για τη φυτοπροστασία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Για να βρουμε αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας, χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη προσέγγιση με στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου προγράμματος της ΕΕ για τις ήσσονες χρήσεις και τις ειδικές καλλιέργειες, και απαιτείται ο συντονισμός σε όλα τα 28 κράτη μέλη ώστε να θεσπιστεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την παραγωγή δεδομένων και την ανάπτυξη νέων λύσεων». 

Η ποικιλομορφία των καλλιεργειών, η ασφάλεια των τροφίμων και η επισιτιστική ασφάλεια απειλείται στην Ευρώπη, κατέληξαν οι 10 ενώσεις της ΕΕ, που εκπροσωπούν το σύνολο της αλυσίδας αγροτικών τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μικρές καλλιέργειες αφορούν τις χρήσεις για τα λαχανικά, τα σιτηρά (συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού), σπόρων προς σπορά, λυκίσκο, λουλούδια κ.α.

Ο τομέας των φρούτων και λαχανικών από μόνος του αντιπροσωπεύει μια αγορά περίπου 45 δισ. ευρώ στην ΕΕ-27, ενώ το σύνολο της παραγωγής ανέρχεται στους 70 εκατ. τόνους λαχανικά και 40 εκατ. τόνους φρούτων. Ακόμη η αξία της αγοράς για τα καλλωπιστικά φυτά εκτιμάται σε 27 δισ. ευρώ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Πηγή: www.agronews.gr