Υπό συζήτηση τα όρια χρήσης βιοκαυσίμων από ενεργειακά φυτά

06/12/2013

Γιαννακοπούλου Φανή
Η συμβιβαστική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επιβολή ορίων στη χρήση των βιοκαυσίμων που προέρχονται από φυτά μεγάλης καλλιέργειας (όπως ελαιοκράμβη, ηλίανθος, κτλ) θα συζητηθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Λίγες ημέρες πριν την συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου, η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα βιοκαυσίμων (EU biofuels supply chain - from farmers, through to crushers, traders and producers) διοργανώνει συνέντευξη τύπου, με αντικείμενο της συζήτησης των υπουργών ενέργειας τη συμβιβαστική πρόταση της λιθουανικής προεδρίας για την επιβολή ορίων στη χρήση των βιοκαυσίμων που προέρχονται από εκτατικές καλλιέργειες, καθώς και η εισαγωγή συντελεστών έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (indirect land use change - ILUC).
Τι είναι η Έμμεση αλλαγή της χρήσης γης (ILUC); Η παραγωγή βιοκαυσίμων μπορεί έμμεσα να προκαλέσει επιπλέον αποψίλωση των δασών και μετατροπή χρήσης της γης. Όταν οι υπάρχουσες γεωργικές εκτάσεις χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, η γεωργία πρέπει να επεκταθεί αλλού για την κάλυψη των υφιστάμενων (και συνεχώς αυξανόμενων) αναγκών σε καλλιέργειες για τρόφιμα και ζωοτροφές. Αυτή η επέκταση συμβαίνει ωστόσο σε βάρος των δασών, των λειμώνων, υγροτόπων και άλλων πλούσιων οικοσυστημάτων τα οποία λειτουργούν ως δεξαμενές άνθρακα και επομένως συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από το έδαφος και τη βλάστηση που απομακρύνεται.

Η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα βιοκαυσίμων
Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα βιοκαυσίμων (EU biofuels supply chain - from farmers, through to crushers, traders and producers) εκφράζει την έντονη ανησυχία της σε μία επικείμενη πολιτική συμφωνία αυτής της πρότασης και συμπληρώνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θέτει σε κίνδυνο τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ, όπως και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή και επιπλέον θα κινδυνεύσουν να χαθούν τουλάχιστον 200.000 εργασίας, κυρίως σε αγροτικές περιοχές.









Πηγή: www.agronews.gr