Οι μικρού μεγέθους κόνδυλοι δίνουν καλύτερα αποτελέσματα
27/01/2014
Η φύτευση είναι µια πολύ σηµαντική διαδικασία και η ποιότητα του πατατόσπορου καθορίζει σε µεγάλο βαθµό την ποιότητα της παραγωγής. Κι αυτό γιατί ο πατατόσπορος αµφίβολης ποιότητας και προέλευσης προκαλεί προβλήµατα στις καλλιέργειες της πατάτας.
Τη σηµασία
της επιλογής σωστού πατατόσπορου επισηµαίνει το Περιφερειακό Κέντρο
Προστασίας Φυτών Αχαΐας, τονίζοντας τον κίνδυνο της µετάδοσης σοβαρών
ασθενειών στο χωράφι από τη χρήση µη ενδεδειγµένου σπόρου.
Να σηµειωθεί ότι ο µη υγιής πατατόσπορος µπορεί να µεταδώσει ασθένειες καραντίνας, όπως τα βακτήρια της καστανής σήψης και της δακτυλιωτής σήψης, νηµατώδεις ή καρκίνωση της πατάτας, επιπλέον δεν εξασφαλίζει τη γνησιότητα της εκάστοτε ποικιλίας, τονίζουν οι γεωπόνοι.
Πρώτο βήµα για την εξασφάλιση του σωστού πατατόσπορου είναι η αγορά του από νοµίµους προµηθευτές, που κατέχουν άδεια εµπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού. Μετά την προµήθεια, σηµαντικό είναι ο παραγωγός να διατηρήσει τον πατατόσπορο για 15 ηµέρες σε συνθήκες ηµισκιάς, ώστε να µην πρασινίσουν οι κόνδυλοι, αφού αποµακρυνθεί κάθε πληγωµένος και σάπιος κόνδυλος.
Καλό είναι ο παραγωγός να προτιµάει µικρού µεγέθους κόνδυλους, για να µη χρειαστεί τεµαχισµός. Οι µικροί κόνδυλοι φυτεύονται ολόκληροι και χρειάζονται µια µικρή τοµή στη βάση του κονδύλου βοηθώντας την ταχύτερη έκπτυξη των φύτρων.
Εφόσον υπάρχουν µεγάλου µεγέθους κόνδυλοι ο παραγωγός οφείλει να τον τεµαχίσει οµοιόµορφα κατά µήκος του άξονά του, δηλαδή από τον κορυφαίο οφθαλµό προς τη βάση του κονδύλου, µε µαχαίρια που απολυµαίνονται συχνά. Μετά τον τεµαχισµό ο πατατόσπορος διατηρείται για 7-10 ηµέρες πριν το φύτεµα, για επούλωση των τοµών.
Γενικότερα συνιστάται να αποφεύγεται η συνεχής καλλιέργεια της πατάτας στο ίδιο χωράφι, να επιλέγεται η ποικιλία που θα καλλιεργηθεί λαµβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Επίσης, προτείνεται στους παραγωγούς να φυλάσσεται
Να σηµειωθεί ότι ο µη υγιής πατατόσπορος µπορεί να µεταδώσει ασθένειες καραντίνας, όπως τα βακτήρια της καστανής σήψης και της δακτυλιωτής σήψης, νηµατώδεις ή καρκίνωση της πατάτας, επιπλέον δεν εξασφαλίζει τη γνησιότητα της εκάστοτε ποικιλίας, τονίζουν οι γεωπόνοι.
Πρώτο βήµα για την εξασφάλιση του σωστού πατατόσπορου είναι η αγορά του από νοµίµους προµηθευτές, που κατέχουν άδεια εµπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού. Μετά την προµήθεια, σηµαντικό είναι ο παραγωγός να διατηρήσει τον πατατόσπορο για 15 ηµέρες σε συνθήκες ηµισκιάς, ώστε να µην πρασινίσουν οι κόνδυλοι, αφού αποµακρυνθεί κάθε πληγωµένος και σάπιος κόνδυλος.
Καλό είναι ο παραγωγός να προτιµάει µικρού µεγέθους κόνδυλους, για να µη χρειαστεί τεµαχισµός. Οι µικροί κόνδυλοι φυτεύονται ολόκληροι και χρειάζονται µια µικρή τοµή στη βάση του κονδύλου βοηθώντας την ταχύτερη έκπτυξη των φύτρων.
Εφόσον υπάρχουν µεγάλου µεγέθους κόνδυλοι ο παραγωγός οφείλει να τον τεµαχίσει οµοιόµορφα κατά µήκος του άξονά του, δηλαδή από τον κορυφαίο οφθαλµό προς τη βάση του κονδύλου, µε µαχαίρια που απολυµαίνονται συχνά. Μετά τον τεµαχισµό ο πατατόσπορος διατηρείται για 7-10 ηµέρες πριν το φύτεµα, για επούλωση των τοµών.
Γενικότερα συνιστάται να αποφεύγεται η συνεχής καλλιέργεια της πατάτας στο ίδιο χωράφι, να επιλέγεται η ποικιλία που θα καλλιεργηθεί λαµβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Επίσης, προτείνεται στους παραγωγούς να φυλάσσεται
Πηγή: www.agronews.gr