Έχει απόθεμα στα δημητριακά ο Καναδάς

22-04-2014

Παπαδογιάννης Γιάννης 
Η φετινή σοδειά σκληρού σίτου στην ελληνική αγορά κυµάνθηκε µεταξύ 800.000 και 850.000 τόνων, κυρίως επειδή οι αποδόσεις ήταν χαµηλότερες των προσδοκιών.

Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η ποιότητα δεν ήταν και η καλύτερη και αυτό φάνηκε στις εξαγωγές µας. Τα περισσότερα σιτάρια πουλήθηκαν στην Ιταλία, όπου γίνονται χαρµάνι µε καλύτερες ποιότητες, ενώ οι Βόρειο-αφρικάνικες χώρες ήταν λιγότερο δραστήριες.

Για τη νέα σοδειά πάντως προς το παρόν οι Ιταλοί δεν δείχνουν ενδιαφέρον καθώς αναµένουν πολλά στάρια από τις καθυστερηµένες φορτώσεις του Καναδά. Σύµφωνα µε αναλυτές αυτό το γεγονός θα δυσκολέψει τις πωλήσεις Ευρωπαϊκής σοδειάς τον Ιούνιο.

Στη λίστα της Φότζια οι τιµές µένουν σταθερές και αυτή την εβδοµάδα. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 285-290 ευρώ ο τόνος για παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) στα 280-285 ευρώ ο τόνος για παράδοση σε ιταλικό λιµάνι. Στο Μιλάνο οι τιµές έµειναν αµετάβλητες στα 265 ευρώ ο τόνος, ενώ για τον Σεπτέµβριο κυµαίνονται στα 263 ευρώ (ειδικό βάρος το ελάχιστο 76 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 62%) παραδοτέα σε σιλό στη Φότζια.
Την ίδια ώρα, στη Γαλλία οι τιµές έφτασαν τα 270 ευρώ ο τόνος, παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Εν τω µεταξύ, στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι χαµηλές θερµοκρασίες σε βασικές περιοχές των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις τιµές σιτηρών και σόγιας. Οι κερδοσκόποι παρατηρώντας τις ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες και το συνεχιζόµενο πρόβληµα στην Ουκρανία αγόρασαν συµβόλαια σιτηρών, ανακάµπτοντας τις τιµές από την τελευταία διόρθωση. Οι ίδιοι παράγοντες αλλά και η ξηρασία στην Ευρώπη εντείνουν τους προβληµατισµούς για τις παραγωγές µε αποτέλεσµα και στη Γαλλία να σηµειώνεται άνοδος. Τα συµβόλαια Νοεµβρίου ενισχύθηκαν κατά 9 ευρώ σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα και κυµαίνονται στα 200 ευρώ ο τόνος.




 Πηγή: www.agronews.gr