Από τη “μάχη” της ντομάτας στη μάχη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια της επόμενης περιόδου

30.04.2014 

Από τη “μάχη” της ντομάτας στη μάχη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια της επόμενης περιόδου
Καλοσχηματισμένη, με όμορφο χρώμα και σταθερό μέγεθος η ντομάτα του ευρωπαϊκού βορρά κυριαρχεί στο οικογενειακό τραπέζι και την καθημερινή μαγειρική. Πέτυχε το στόχο της βελτίωσης του προϊόντος ως προς την ομοιομορφία και τις ποσότητες που παράγονται, δεν κατάφερε, όμως, να διατηρήσει τη γεύση και τη νοστιμιά του διάσημου κηπευτικού, η οποία εκτοξεύεται στα ύψη όταν πρόκειται για ελληνική ντομάτα Κρήτης ή ακόμη για Ισπανική ντομάτα Ανδαλουσίας.
Τη “μάχη” ανάμεσα στην ντομάτα του ευρωπαϊκού βορρά και εκείνη του ευρωπαϊκού νότου φέρνει ως παράδειγμα ο Δημήτριος Κυριακού, επικεφαλής της Πλατφόρμας για την Έξυπνη Εξειδίκευση στο Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν εξηγεί σε εκπροσώπους Περιφερειών από όλη την Ευρώπη, τον τρόπο με τον οποίο η κάθε μία από αυτές μπορεί να “κερδίσει” το στοίχημα των χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, στο πλαίσιο της “Έξυπνης Εξειδίκευσης”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ντομάτα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η υψηλή ποιότητα του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά ζήτησης, γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω επιχειρηματικά. “Η ποιότητα παραγωγής της ελληνικής και της ισπανικής ντομάτας είναι καταπληκτική λόγω κλίματος και ιδιαίτερων περιβαλλοντικών συνθηκών. Ωστόσο μέχρι να φτάσει το προϊόν στον ευρωπαϊκό βορρά έχουν γίνει πολλά στραβά. Η χρήση καινοτόμων πρακτικών και των σύγχρονων τεχνολογιών για τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ντομάτας και όχι μόνο είναι το ζητούμενο” προσθέτει.

Ήδη η καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής Σχολής, Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σοφία Κουίδου Ανδρέου, έχει επισημάνει ότι “το ΑΠΘ μπορεί να υποστηρίξει δραστηριότητες που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, την τυποποίηση, τη μεταφορά και τον έλεγχο στον τομέα των τροφίμων”. Η ίδια εκτιμά ότι σήμερα στην Ευρώπη δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις συσκευασίες των τροφίμων. “Στη Φιλανδία για παράδειγμα θέλουν το περιτύλιγμα στα τρόφιμα να έχει ένα σχετικά μικρό κόστος σε σχέση με το ίδιο το τρόφιμο, να πληροί προϋποθέσεις που αφορούν τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και της γεύσης του και να είναι ακόμη και αναλώσιμο...” σχολιάζει. Ενδεικτικά επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την ενσωμάτωση αισθητήρων στα τρόφιμα που θα πληροφορούν τον καταναλωτή αν έχει αλλοιωθεί ή όχι.

“Στην Ευρώπη είμαστε κακοί στο να μεταφράζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας σε προϊόντα της αγοράς. Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε πλέον την έρευνα ώστε να ξεκινήσουν από τα χαμηλά συνεργασίες διαφόρων ομάδων, προς όφελος των δήμων και των περιφερειών. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο όχι ενός κλάδου αλλά ενός υποτομέα ενός κλάδου, ώστε να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές ευκαιρίες κάθε περιοχής και οι ερευνητικές εφαρμογές που αναπτύσσονται σε αυτήν” σημείωσε ο κ. Κυριακού, μιλώντας το πρωί σε διεθνές συνέδριο για την “έξυπνη εξειδίκευση” που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πλατφόρμα για την Έξυπνη Εξειδίκευση.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, επισήμανε ότι ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της περιφερειακής έρευνας και καινοτομίας ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σχολίασε ότι στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει από την οικονομική κρίση οι πόλεις και οι περιφέρειες γίνονται πλέον μονάδες στις οποίες μεταφέρεται η γνώση ώστε να μεταφραστεί στη συνέχεια σε παραγωγή. Το ρόλο των δήμων στην υλοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών κατά τις συναλλαγές τους με τους πολίτες υπογράμμισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες προκειμένου να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους στον τομέα της “έξυπνης εξειδίκευσης”, ο κ. Κυριακού τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Πλατφόρμα για την Έξυπνη Εξειδίκευση παρέχουν ήδη υποστήριξη στις 200 από τις 288 ευρωπαϊκές περιφέρειες, οι οποίες από την πλευρά τους οφείλουν να προβούν σε έναν απολογισμό της υπάρχουσας κατάστασης, να εντοπίσουν τους τομείς στους οποίους τα “πηγαίνουν” καλύτερα και εκείνους στους οποίους βρίσκονται αρκετά πίσω, να διασφαλίσουν την εμπλοκή των πολιτών και των παραγωγικών τάξεων στη διατύπωση προτάσεων, να αναγνωρίσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα, να επιλέξουν αυστηρά τις προτεραιότητές τους και να φτιάξουν διοικητικές δομές που θα παρακολουθούν το εγχείρημα.

Στην όλη προσπάθεια χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία θα είναι οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας και τα κουπόνια καινοτομίας. Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας, Τζελίνα Μακραντωνάκη, οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και τη διαμόρφωση ευκαιριών αγοράς για καινοτόμες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το δημόσιο θα προσπαθήσει να εφαρμόσει καινοτόμες λύσεις και προϊόντα προς όφελος των πολιτών αλλά και των καινοτόμων επιχειρήσεων που θα τις δημιουργήσουν. Από την άλλη πλευρά τα κουπόνια καινοτομίας είναι ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της χρήσης τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (π.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο, διαδικτυακές πωλήσεις, νέα προϊόντα και υπηρεσίες κ.α.).





πηγη: www.paseges.gr