30/06/2014
Μια σαφής ανοδική τάση καταγράφεται τις τελευταίες εβδοµάδες στην αγορά του σκληρού σιταριού, µε τους εµπόρους να αγοράζουν πλέον όλες τις ποσότητες στα 23,5 λεπτά το κιλό χωρίς να πραγµατοποιούν διαλογή µε βάση την ποιότητα, όπως έκαναν µέχρι πριν από λίγες ηµέρες.ΒΕΒΑΙΑ, λόγω της άσχηµης οικονοµικής συγκυρίας αρκετές ποσότητες της φετινής παραγωγής παραδόθηκαν απευθείας απ το χωράφι στα 22 µε 23 λεπτά. Οι αποδόσεις στο σκληρό σιτάρι στην περιοχή της Ορεστιάδας που αλωνίζει αυτές τις µέρες, φτάνουν τα 460-550 κιλά το στρέµµα και το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής οδηγείται στις αποθήκες συνεταιρισµών και ιδιωτών. Στη βόρεια Ελλάδα η συγκοµιδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόµα και ορισµένες περιοχές αντιµετώπισαν προβλήµατα µε το χαλάζι.
ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ από τα λιµάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολή έχει φύγει από ένα φορτίο 10.000 τόνων σκληρού σιταριού µε προορισµό την Ιταλία, που αφορά συµβόλαια άνευ προδιαγραφών, στα επίπεδα των 243-245 ευρώ ο τόνος FOB. Από τον Βόλο έχουν γίνει 2-3 φορτώσεις για Ιταλία τις προηγούµενες µέρες, µε τιµές στα 240-245 ευρώ ο τόνος FOB, επίσης για προϊόν χωρίς προδιαγραφές. Τα συµβόλαια που προσφέρουν εδώ και λίγες µέρες οι Ιταλοί έµποροι για το σκληρό σιτάρι µε πάνω από 60% υαλώδη διαµορφώνονται στα 255-260 ευρώ ο τόνος.
ΣΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ, το ενδιαφέρον των βιοµηχανιών παραγωγής ζωοτροφών έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστηµα και οι περισσότερες εταιρείες πληρώνουν µε 16 λεπτά το κιλό. Έτσι ουσιαστικά οι παραγωγοί που έχουν κριθάρι επιλέγουν τις άµεσες πωλήσεις στους κτηνοτρόφους ή στις βιοµηχανίες ζωοτροφών, ενώ αρνούνται να δώσουν το προϊόν τους στους εµπόρους που προσφέρουν 13 λεπτά το κιλό. Η τιµή στο µαλακό σιτάρι διαµορφώνεται στα 16-17 λεπτά το κιλό, µε το χαµηλής ποιότητας προϊόν, µειωµένης περιεκτικότητας σε γλουτένη, να πηγαίνει για ζωοτροφή.
ΣΥΜΦΩΝΑ µε τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου ∆ηµητριακών (COCERAL), η παραγωγή σκληρού σιταριού στην Ε.Ε.-28 αναµένεται να υποχωρήσει κατά 7,8% την περίοδο 2013/14, στους 7,52 εκατ. τόνους. Η µείωση αυτή είναι ισχυρότερη από τις αρχικές εκτιµήσεις. Η ελληνική παραγωγή αναµένεται να φτάσει τους 867.000 τόνους καταγράφοντας µείωση 13,3% σε σύγκριση µε την περσινή εµπορική σεζόν.
ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το µαλακό σιτάρι, η COCERAL αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιµήσεις της, προβλέποντας αύξηση της παραγωγής της Ε.Ε.-28 στους 141,90 εκατ. τόνους, αντί για µείωση στους 135,93 εκατ. τόνους που έλεγε το προηγούµενο τρίµηνο. Στο κριθάρι, η παραγωγή εκτιµάται πως θα είναι κατά 5,8% µικρότερη σε σύγκριση µε την σοδειά του 2013 και θα διαµορφωθεί στους 55,89 εκατ. τόνους, καλύπτοντας ωστόσο την κατανάλωση.
Πηγή αβεβαιότητας η εμφάνιση του Ελ Νίνιο
Βελτιωµένες προσδοκίες για την παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών καταγράφει στην τελευταία έκθεση του το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC), ωστόσο επισηµαίνει το πιθανό ρίσκο που κρύβει για τις προβλέψεις του η αυξηµένη πιθανότητα εµφάνισης του µετεωρολογικού φαινοµένου Ελ Νίνιο. Το διακυβερνητικό γκρουπ προβλέπει πως η παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών θα διαµορφωθεί στους 1.949 εκατ. τόνους, ποσότητα χαµηλότερη από την περσινή των 1.980 εκατ. τόνων.
Πιο συγκεκριµένα, για το σιτάρι, η παγκόσµια παραγωγή αναµένεται να φτάσει τους 699 εκατ. τόνους, καταγράφοντας µείωση 11 εκατ. τόνων σε σύγκριση µε την παραγωγή των 710 εκατ. τόνων της καλλιεργητικής περιόδου 2013/14. Η κατανάλωση σιταριού για τρόφιµα και για ζωοτροφές αναµένεται να ενισχυθεί κατά 7 εκατ. τόνους, φτάνοντας στους 697 εκατ. τόνους, ποσότητα η οποία είναι υψηλότερη κατά 2 εκατ. τόνους από την παραγωγή, µε αποτέλεσµα τα παγκόσµια αποθέµατα να αναµένεται οριακή αύξηση των παγκόσµιων αποθεµάτων στους 194 εκατ. τόνους.
Όσον αφορά το καλαµπόκι, η παγκόσµια παραγωγή αναµένεται να υποχωρήσει στους 963 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση αναµένεται να ενισχυθεί στους 950 εκατ. τόνους, ποσότητα η οποία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά. Το πλεόνασµα των 13 εκατ. τόνων αναµένεται να οδηγήσει στην αύξηση των παγκόσµιων αποθεµάτων στους 180 εκατ. τόνους.
Πηγή: www.agronews.gr