Ανησυχία για την οψίμιση που θα ευνοήσει το πράσινο σκουλήκι στα βαμβακοχώραφα

Προσοχή στην άρδευση και συστάσεις για χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης και επιτόπιους ελέγχους στο χωράφι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

27/06/2014

Δούσκα Ελένη
Μεγάλη καθυστέρηση της ανάπτυξης των βαµβακοφύτων κατά τα πρώτα στάδια του φυτρώµατος, λόγω χαµηλών θερµοκρασιών και υψηλών ποσοστών υγρασίας (>70%) του πρώτου εικοσαηµέρου του Μαϊου και κυρίως του Ιουνίου
διαπιστώνουν η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Βοιωτίας, σε συνεργασία µε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και την Π.Ε. Μαγνησίας.
Συνεπώς και σύµφωνα µε τους ειδικούς γεωπόνους των ∆ιευθύνσεων, αναµένεται οψίµιση των καλλιεργειών, µε όλα τα προβλήµατα που αυτή επιφέρει.
Μεταξύ αυτών είναι και η αυξηµένη πιθανότητα εµφάνισης µεγάλων πληθυσµών τόσο του πράσινου, όσο και του ρόδινου σκουληκιού, αλλά και άλλων παθογόνων οργανισµών (τήξεις, αδροµυκώσεις) µε καταστρεπτικές συνέπειες για τις καλλιέργειες.

Εµφάνιση τετρανύχων
 Επίσης, όπως αναφέρεται στο σχετικό κατεπείγον ∆ελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εκδόθηκε στις 17 Ιουνίου, από τα τέλη Μαΐου έως σήµερα, διαπιστώθηκε στην περιοχή σποραδικά η εµφάνιση τετρανύχων και αφίδων.
Σε ό,τι αφορά την υφιστάµενη κατάσταση της καλλιέργειας, οι βαµβακοκαλλιέργειες κατά πλειοψηφία (εποχή σποράς 25 Απριλίου έως 5 Μαϊου) βρίσκονται στο στάδιο των 5-8 πραγµατικών φύλλων και σε ύψος 10 εκατοστών περίπου, ενώ υπενθυµίζεται ότι οι σπορές στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας έγιναν σχεδόν κανονικά από 25 Απριλίου έως 5 Μαϊου και δεν έχουν αναφερθεί πρώιµες σπορές, δηλαδή γύρω στις 10 Απριλίου.

Οι προτεινόµενες καλλιεργητικές πρακτικές
Συστήνεται από τους γεωπόνους  των ∆ιεύθυνσεων Αγροτικής Οικονοµίας των Π.Ε. Βοιωτίας και Μαγνησίας, στους παραγωγούς και για όλη την καλλιεργητική περίοδο, να κάνουν ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασµάτων, καθώς επίσης και της άρδευσης, τόσο όσο ως προς την ποσότητα νερού ανά άρδευση, όσο και ως προς τον αριθµό των αρδεύσεων.
Είναι γνωστό, ότι η υπερβολική αζωτούχος λίπανση και η υπερβολική άρδευση, ευνοούν τη βλάστηση και το ύψος των φυτών, σε βάρος της παραγωγής καρποφόρων οργάνων και ταυτόχρονα καθιστούν τους φυτικούς ιστούς ευαίσθητους σε προσβολές εντόµων και ασθενειών.

Ρυθµιστές ανάπτυξης
Επίσης, συνιστάται η εφαρµογή ρυθµιστών ανάπτυξης (όπως Pix, κ.α.), στις περιπτώσεις που για διαφόρους λόγους αυτό απαιτείται. Είναι γνωστό ότι αυτοί συµβάλλουν στην επιτάχυνση της ωρίµανσης των φυτικών ιστών, στην πρωιµότητα των φυτικών οργάνων, καθώς και στην ισόρροπη ανάπτυξή των φυτών.
Σε αυτή τη φάση, γενικά, δεν συνιστώνται ψεκασµοί τόσο εναντίον του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, όσο και εναντίον άλλων εχθρών (αφίδες, θρίπες, τετράνυχοι κ.α.).
Ένας από τους λόγους είναι ότι οι πληθυσµοί των εχθρών είναι σε επίπεδα, που τα ωφέλιµα έντοµα (αρπακτικά και παρασιτοειδή) έχουν τη δυνατότητα να καταπολεµήσουν και συνεπώς η δράση τους δεν πρέπει να καταργηθεί από τη χρήση εντοµοκτόνων και κυρίως αυτών της κατηγορίας του ευρέως φάσµατος, όπως πυρεθροειδή και οργανοφωσφορούχα.
Η εφαρµογή τέτοιων εντοµοκτόνων προκαλεί την εξολόθρευση των ωφέλιµων εντόµων, µε αποτέλεσµα την πληθυσµιακή έκρηξη άλλων εχθρών της καλλιέργειας, όπως αφίδων, θριπών και τετρανύχων, αλλά και του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
Επίσης τα βαµβακόφυτα, σε αυτή τη φάση ανάπτυξης είναι ακόµη σε θέση να αναπληρώνουν πλήρως την απώλεια των καρποφόρων οργάνων.
Συνεπώς, χρήση πυρεθροειδών και οργανοφωσφορούχων εντοµοκτόνων αυτή την εποχή, µπορεί να δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα στην καλλιέργεια και ταυτόχρονα να αυξήσει σηµαντικά το κόστος καλλιέργειας.

Επισκέψεις στο χωράφι
Επίσης για προφύλαξη από ενδεχόµενες προσβολές από µύκητες εδάφους οι καλλιεργητικές εργασίες είναι το καλύτερο µέτρο αντιµετώπισής τους (σκαλίσµατα µεταξύ των γραµµών, παραχώσεις κ.λ.π.). Για τους παραπάνω λόγους και προκειµένου οι βαµβακοκαλλιεργητές να έχουν σαφή εικόνα του κινδύνου προσβολής των καλλιεργειών τους από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, συστήνεται ως απαραίτητο να επισκοπούν τις καλλιέργειές τους δύο (2) φορές την εβδοµάδα και πραγµατοποιούν τις ενδεδειγµένες φροντίδες τόσο για το πράσινο, όσο και για το ρόδινο σκουλήκι.

Το λεπιδόπτερο
Helicoverpa armigera

 Το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa armigera) είναι ένα τυπικό νυκτόβιο λεπιδόπτερο που προσβάλει το βαµβάκι, το καλαµπόκι, την ντοµάτα και αρκετά ακόµα σηµαντικής οικονοµικής σηµασίας φυτά. Οι νεαρές προνύµφες (κάµπιες) τρέφονται από τα φύλλα και στη συνέχεια από τα «χτένια», τα οποία πέφτουν. Σοβαρότερη είναι η ζηµιά στα «καρύδια».  Το εσωτερικό των «καρυδιών» κατατρώγεται από τις κάµπιες, ενώ ανάλογα µε το στάδιο ανάπτυξής τους τα προσβεβληµένα καρύδια πέφτουν (τα µικρά) ή σαπίζουν επάνω στο φυτό, συνήθως λόγω δευτερογενών µυκητολογικών προσβολών. Μια προνύµφη προσβάλλει συνήθως περισσότερα από ένα «καρύδια».
Ενδεδειγμένες επεμβάσεις ανάλογα με την προσβολή
Κατά τις επισκέψεις τους στα βαµβακοχώραφα οι παραγωγοί σύµφωνα µε τις ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας των Π.Ε. Βοιωτίας και Μαγνησίας, θα πρέπει να ακολουθούν τις αντίστοιχες πρακτικές ανάλογα µε το αν πρόκειται για προσβολή από πράσινο ή από ρόδινο σκουλήκι.

Για το πράσινο σκουλήκι
Μέχρι την πτώση των ανθέων και την έναρξη της καρπόδεσης, συνιστάται οι παραγωγοί να προβαίνουν σε ψεκασµό µόνο όταν διαπιστώσουν πάνω από έξι (6) έως οκτώ (8) νεαρές προνύµφες (σκουλήκια µήκους µέχρι 1 εκατοστού) σε εκατό (100) φυτά, επιλεγµένα τυχαία από όλη την έκταση της βαµβακοφυτείας, ή εναλλακτικά, πάνω από µία (1) νεαρή προνύµφη, σε φυτά επί της γραµµής και σε µήκος ενός (1) µέτρου.
 Ακόµη και στην περίπτωση αυτή από τους γεωπόνους των ∆ιευθύνσεων Αγροτικής Οικονοµίας των Π.Ε. Βοιωτίας και Μαγνησίας δεν συνιστάται  η χρήση πυρεθροειδών και οργανοφωσφωρούχων εντοµοκτόνων. Συνιστάται η χρήση σκευασµάτων του εντοµοπαθογόνου βακίλου, diflubenzuron, spinosad και emamectin.

Για το ρόδινο σκουλήκι
Στο στάδιο της ανθοφορίας, συνιστάται η διενέργεια ψεκασµού µόνο όταν διαπιστωθούν πάνω από είκοσι (20) προσβεβληµένα άνθη (ροζέτες), σε τυχαίο δείγµα εκατό (100) ανθέων, από πέντε (5) τουλάχιστον αντιπροσωπευτικά σηµεία της φυτείας.

Τρόπος και χρόνος εφαρµογής
Υπενθυµίζεται από τους γεωπόνους των ∆ιευθύνσεων των Π.Ε. Βοιωτίας και Μαγνησίας ότι οι βαµβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και µόνοι υπεύθυνοι για την επιλογή των επεµβάσεων, σχετικά µε τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τον τρόπο και το χρόνο εφαρµογής τους στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και για τους χειρισµούς, που συµβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.



 Πηγή: www.agronews.gr