Μπάσιμο των κτηνοτρόφων στις πωλήσεις κριθαριού

23/06/2014 

Κατσένιος Νίκος
Οι απευθείας συνεργασίες µεταξύ των παραγωγών και των κτηνοτρόφων δίνουν τον τόνο στην αγορά κριθαριού την φετινή εµπορική περίοδο, αποτέλεσµα κυρίως του αρνητικού κλίµατος που καλλιέργησε το προηγούµενο διάστηµα το εµπόριο και οδήγησε στη µείωση των πράξεων.

Οι συµφωνίες κλείνουν στα επίπεδα των 17-18 λεπτών το κιλό, µε τις πωλήσεις αυτές να είναι συµφέρουσες και για τις δύο πλευρές. Εµπόδιο στο συγκεκριµένο δίκτυο συνεργασιών αποτελεί η µειωµένη ρευστότητα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αγοράσουν µεγάλες ποσότητες για όλη τη χρονιά. «Οι έµποροι προσφέρουν τώρα σε µας τιµές στα 13-16 λεπτά το κιλό για το κριθάρι και µετά από δύο µήνες θα το πουλάνε από 20 λεπτά το κιλό στους κτηνοτρόφους», αναφέρει χαρακτηριστικά παραγωγός από την περιοχή της Φθιώτιδας.

Εν τω µεταξύ, θετική εξέλιξη αποτέλεσε η εµφάνιση µιας βιοµηχανίας ζωοτροφών από την Ήπειρο, η οποία µέσω του εκπροσώπου της (Χατζηκώστας), τις τελευταίες ηµέρες απορρόφησε µεγάλες ποσότητες κτηνοτροφικού κριθαριού ζυγίζοντας και πληρώνοντας επί τόπου τους παραγωγούς µε 16 λεπτά το κιλό. Η είσοδος ενός νέου παίχτη στην αγορά, µε την πρόθεση να «µοιράσει» µέρος της υπεραξίας των ζωοτροφών µε τους παραγωγούς του κριθαριού, ήρθε να βάλει τέλος στους ψίθυρους για χαµηλές τιµές που καλλιεργούσαν εδώ και εβδοµάδες οι έµποροι. Η ΕΑΣ Τρικάλων αποφάσισε τελικά να αγοράσει το κτηνοτροφικό κριθάρι στα 17 λεπτά το κιλό, µε τις ποσότητες που θα µαζέψει να προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των µελών της. Οι αποδόσεις στην περιοχή κυµαίνονται µεταξύ 450-600 κιλών το στρέµµα.

Όσον αφορά τα κριθάρια της µπύρας, η παράδοση τους εξελίσσεται οµαλά στις ζυθοποιίες στα 18-19 λεπτά το κιλό, ανάλογα µε τη συµφωνία που είχε πραγµατοποιηθεί τον φθινόπωρο. Προϋπόθεση αποτελούν οι ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος όπως τις έχουν θέσει οι βιοµηχανίες, όπως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία όταν είναι αυξηµένη δηµιουργεί προβλήµατα στη βυνοποίηση. Σηµειώνεται ότι σε ορισµένες περιπτώσεις η πολιτική των ζυθοποιών περιλαµβάνει δωρεάν προµήθεια των σπόρων στους παραγωγούς. Στη διεθνή χρηµατιστηριακή αγορά, η τιµή του κριθαριού βυνοποίησης νέας σοδειάς διαµορφώνεται στα 210 ευρώ ο τόνος για παράδοση το Νοέµβριο.



 Πηγή: www.agronews.gr