Πάνω από 19,5 δις ευρώ τα κοινοτικά κονδύλια της επόμενης επταετίας για την ελληνική γεωργία

25.07.2014 


Πάνω από 19,5 δις ευρώ τα κοινοτικά κονδύλια της επόμενης επταετίας για την ελληνική γεωργίαΚατά τα επόμενα 7 χρόνια, δηλαδή από το 2014 έως το 2020, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 19,5 δισ. ευρώ στον τομέα της γεωργίας στην Ελλάδα και στις αγροτικές περιοχές της.
Το εν λόγω ποσό αφορά την συνολική κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, δηλαδή άμεσες ενισχύσεις και «Αγροτική Ανάπτυξη» για την περίοδο 2014-2020 (σε τρέχουσες τιμές), εκ των οποίων το διαθέσιμο ποσό για τις άμεσες ενισχύσεις θα είναι περίπου 15,4 δισ. ευρώ.

Για τις ελληνικές αγροτικές περιοχές υπολογίζεται ότι θα διατεθούν 4.196 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία δεν υπολογίζονται 28 εκατ. ευρώ που θα μεταφερθούν από τα εθνικά προγράμματα αναδιάρθρωσης του τομέα του βαμβακιού στην κατανομή της αγροτικής ανάπτυξης. Τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν σύμφωνα με σαφώς καθορισμένες προτεραιότητες που καθορίζονται στο λεγόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Βασικές πολιτικές προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι: η απασχόληση, η βιωσιμότητα, ο εκσυγχρονισμός, η καινοτομία και η ποιότητα. Παράλληλα, δίνεται ευελιξία στην Ελλάδα για την προσαρμογή τόσο των άμεσων ενισχύσεων όσο και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στις συγκεκριμένες ανάγκες της. Πάντως το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να επικεντρωθεί στους ακόλουθους κύριους στόχους:
-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα,
-Διατήρηση των οικοσυστημάτων, αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων και καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος
-Προσφορά ευκαιριών απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.
-Προώθηση της καινοτομίας σε όλες τις δραστηριότητες του ΠΑΑ

Όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις αυτές θα πρέπει να κατανεμηθούν με προτεραιότητα στους ενεργούς αγρότες, καθώς και στους νέους γεωργούς για τους οποίους εισάγεται ένα νέο συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης, 25% κατά τα πρώτα 5 έτη, πέραν των ήδη υφιστάμενων μέτρων.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνεται σε σχετική σειρά που εκδίδεται για κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. με στόχο να διερευνηθούν:
-Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο η ΚΑΠ έχει επηρεάσει κάθε κράτος μέλος;
-Ποια ήταν η κατάσταση κατά την περίοδο 2007-2013;
-Και τι πρόκειται να κάνει η ΚΑΠ στο μέλλον για να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα της Ένωσης;

Η νέα σειρά ενημερωτικών δελτίων δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, μαζί με παραδείγματα έργων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και σημαντικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του γεωργικού τομέα κάθε κράτους μέλους και για το πώς οι πολίτες βλέπουν την ΚΑΠ.

Τα ενημερωτικά δελτία δείχνουν, όπως και τα σχετικά στατιστικά δελτία, με συνοπτικό και συγκρίσιμο τρόπο ποια είναι η σημερινή κατάσταση, ενόσω τα κράτη μέλη (και οι περιφέρειες) εξετάζουν πώς θα υλοποιήσουν τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο από τώρα μέχρι το 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/agriculture/cap-in-your-country/index_el.htm

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
 πηγη: www.paseges.gr