Χαμηλά τετραετίας για το καλαμπόκι στις ΗΠΑ λόγω της υπερπροσφοράς

 17/07/2014 

Γιαννακοπούλου Φανή
Για πρώτη φορά µετά από περίπου 4 χρόνια οι τιµές του καλαµποκιού υποχώρησαν κάτω από τα 4 δολάρια ανά µπούσελ, ως αποτέλεσµα των προβλέψεων για αύξηση της παγκόσµιας παραγωγής καλαµποκιού κατά 1 δισ. τόνους,
σύµφωνα µε το ρεπορτάζ των Financial Times. Ειδικότερα, το καλαµπόκι στο χρηµατιστήριο του Σικάγο σηµείωσε πτώση της τάξης του 21% από τον περασµένο Απρίλιο.
Νέες εκτιµήσεις για πολύ ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην αµερικανική ζώνη παραγωγής καλαµποκιού, την Ουκρανία και την Κίνα πιέζουν προς τα κάτω την τιµή του εµπορεύµατος αυτού στις διεθνείς αγορές.

Κοντά σε παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής το καλαμπόκι, σύμφωνα με το IGC
Σε 963 εκατ. τόνους προβλέπεται η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου το 2014, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), δηλαδή το δεύτερο υψηλότερο μετά το επίπεδο ρεκόρ του περασμένου έτους.
Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι μεταφορές των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού στο τέλος της περιόδου εμπορίας 2014/2015 θα αυξηθούν από 13 εκατ. τόνους σε 180 εκατ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών, συμπεριλαμβανομένων των κύριων χωρών εξαγωγής και ιδίως των ΗΠΑ.

Σύµφωνα µε τους αναλυτές, το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA) αναµένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παραγωγή καλαµποκιού στις ΗΠΑ. Σηµειώνεται ότι οι προηγούµενες προβλέψεις του USDA για παραγωγή - ρεκόρ γύρω στα 165,3 µπούσελ ανά στρέµµα, είχαν ήδη πιέσει τις τιµές του καλαµποκιού. «Η φετινή παραγωγή καλαµποκιού είναι η καλύτερη που έχουν δει ποτέ οι Αµερικανοί παραγωγοί», σηµειώνει ο Μπιλ Τιέρνει, πρώην αξιωµατούχος του USDA. 

Η κατάσταση αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτό που συνέβη πριν από 2 χρόνια, όταν μια θετική έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου στις ΗΠΑ η οποία τελικά καταστράφηκε από πρωτοφανή ξηρασία εκτόξευσε τις τιμές καλαμποκιού πάνω από τα 8 δολάρια ανά μπούσελ.
«Η φετινή παραγωγή καλαμποκιού είναι η καλύτερη που έχουν δει ποτέ οι Αμερικανοί παραγωγοί», σημειώνει ο Μπιλ Τιέρνει, οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρία AgResource στο Σικάγο και πρώην αξιωματούχος του USDA. 
Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού θα κινηθεί στους 981 εκατ. τόνους, ενώ το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) προβλέπει ότι θα κινηθεί στους 963 εκατ. τόνους.  «Με βάση, τις τωρινές καλές καιρικές συνθήκες είναι πολύ πιθανό η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού να ξεπεράσει τους 1 δισ. τόνους, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ», τονίζει ο  Τιέρνει.
«Η πτώση στην τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αναμένεται να επηρεάσει προς τα κάτω και τα αγροτικά εισοδήματα, τουλάχιστον στα χαμηλά επίπεδα του 2005», τονίζει ο  Γκάρι Σιντκέι από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ.
Επίσης, το φθηνότερο καλαμπόκι ίσως σημάνει και το τέλος της άνθισης της αγοράς αγροτικής γης στις ΗΠΑ. «Η αξία της αγροτικής γης ειδικά στις καλλιεργητικές ζώνες του καλαμποκιού στις ΗΠΑ μπορεί να σημειώσει σημαντική πτώση», υπογραμμίζουν τραπεζικοί αναλυτές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Σικάγο.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι το μεγαλύτερο μέρος του καλαμποκιού που διαπραγματεύεται στις χρηματιστηριακές αγορές καταλήγει ως ζωοτροφή ή στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός και εξαγωγέας καλαμποκιού.


 Πηγή: www.agronews.gr