04/07/2014
Υπό πίεση βρίσκεται η εγχώρια αγορά της πατάτας εδώ και αρκετές εβδοµάδες, µε τις τιµές παραγωγού να υποχωρούν στα επίπεδα των 12-15 λεπτών το κιλό,ενώ το κλίµα αυτό έχει επηρεάσει και τις πατάτες Νάξου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 12 λεπτά, στα 34 λεπτά το κιλό.
Από την
έναρξη της συγκοµιδής της πρώιµης ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσηνία τον
Απρίλιο, είχε φάνει πως θα είναι µια χρονιά αφθονίας, µε τις τιµές τότε
να διαµορφώνονται στα 45 λεπτά το κιλό, χαµηλότερες κατά 10 λεπτά σε
σύγκριση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στη συνέχεια ακολούθησε η
συγκοµιδή στην Ηλεία και την Αχαΐα και οι τιµές κατέγραψαν µια σταθερά
φθίνουσα πορεία µέχρι και τα 12-15 λεπτά το κιλό που βρίσκονται σήµερα.
Ένας παράγοντας που οδήγησε σε αυτή τη διόρθωση ήταν και η αύξηση των
καλλιεργούµενων εκτάσεων, αποτέλεσµα των καλών τιµών τις δυο
προηγούµενες εµπορικές σεζόν.
Οι βροχές των προηγούµενων εβδοµάδων καθυστέρησαν τη συγκοµιδή η οποία συνεχίζεται µέχρι και σήµερα. «Αρκετοί παραγωγοί και έµποροι κρατούν στα ψυγεία τις πατάτες, αφού υπάρχει δυστοκία στη διάθεση της εδώ και µερικές εβδοµάδες», δηλώνει στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Σαγέικων Αχαΐας.
Η ΕΑΣ Νάξου από την πλευρά της, πληρώνει τους παραγωγούς µε 34 λεπτά το κιλό για την πατάτα φαγητού, τιµή µειωµένη σε σχέση µε την περσινή που είχε διαµορφωθεί στα 46 λεπτά το κιλό.
Όσον αφορά την ψιλή πατάτα, η τιµή που προσφέρει η ΕΑΣ διαµορφώνεται στα 20-25 λεπτά το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα του βασικού πατατόσπορου που είχε φυτευτεί.
Ιδιώτης έµπορος από το νησί έχει συγκεντρώσει µέχρι στιγµής περίπου 1.000 τόνους πατάτας, χωρίς όµως να έχει δώσει τιµή στους παραγωγούς. Η πίεση για χαµηλότερες τιµές είχε γίνει αισθητή από τον περασµένο Μάιο, µε τους εµπόρους να φτιάχνουν κλίµα εξαιτίας την αύξησης της εγχώριας παραγωγής και τις αυξηµένες εισαγωγές.
Έτσι οι παραγωγοί βλέπουν την τιµή που πουλάνε το προϊόν τους να έχει υποχωρήσει κατά 12 λεπτά το κιλό σε σύγκριση µε πέρυσι, τη στιγµή που στα σούπερ µάρκετ σε διχτάκι πωλείται στα 78-82 λεπτά το κιλό. Φέτος στη Νάξο οι παραγωγοί πατάτας φύτεψαν 15-20 τόνους παραπάνω πατατόσπορο, που µεταφράζεται σε αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 400 τόνους. Υπήρξε όµως πρόβληµα λόγω χαλαζόπτωσης και θυελλωδών ανέµων έντασης 8 µποφόρ µε αποτέλεσµα να µειωθεί κατά 50% η παραγωγή.
Οι βροχές των προηγούµενων εβδοµάδων καθυστέρησαν τη συγκοµιδή η οποία συνεχίζεται µέχρι και σήµερα. «Αρκετοί παραγωγοί και έµποροι κρατούν στα ψυγεία τις πατάτες, αφού υπάρχει δυστοκία στη διάθεση της εδώ και µερικές εβδοµάδες», δηλώνει στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Σαγέικων Αχαΐας.
Η ΕΑΣ Νάξου από την πλευρά της, πληρώνει τους παραγωγούς µε 34 λεπτά το κιλό για την πατάτα φαγητού, τιµή µειωµένη σε σχέση µε την περσινή που είχε διαµορφωθεί στα 46 λεπτά το κιλό.
Όσον αφορά την ψιλή πατάτα, η τιµή που προσφέρει η ΕΑΣ διαµορφώνεται στα 20-25 λεπτά το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα του βασικού πατατόσπορου που είχε φυτευτεί.
Ιδιώτης έµπορος από το νησί έχει συγκεντρώσει µέχρι στιγµής περίπου 1.000 τόνους πατάτας, χωρίς όµως να έχει δώσει τιµή στους παραγωγούς. Η πίεση για χαµηλότερες τιµές είχε γίνει αισθητή από τον περασµένο Μάιο, µε τους εµπόρους να φτιάχνουν κλίµα εξαιτίας την αύξησης της εγχώριας παραγωγής και τις αυξηµένες εισαγωγές.
Έτσι οι παραγωγοί βλέπουν την τιµή που πουλάνε το προϊόν τους να έχει υποχωρήσει κατά 12 λεπτά το κιλό σε σύγκριση µε πέρυσι, τη στιγµή που στα σούπερ µάρκετ σε διχτάκι πωλείται στα 78-82 λεπτά το κιλό. Φέτος στη Νάξο οι παραγωγοί πατάτας φύτεψαν 15-20 τόνους παραπάνω πατατόσπορο, που µεταφράζεται σε αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 400 τόνους. Υπήρξε όµως πρόβληµα λόγω χαλαζόπτωσης και θυελλωδών ανέµων έντασης 8 µποφόρ µε αποτέλεσµα να µειωθεί κατά 50% η παραγωγή.
Πηγή: www.agronews.gr