Περιμένει τιμή το καλό χαρμάνι στο σκληρό

07/07/2014

Κατσένιος Νίκος
∆ύο και τρία λεπτά πάνω από τη σηµερινή τιµή θα πληρώσουν το ποιοτικό σκληρό σιτάρι οι εγχώριοι µύλοι, προκειµένου να συµπληρώσουν το χαρµάνι που απαιτεί η αγορά,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Και µπορεί αυτές τις µέρες να πληρώνεται στα 24,5 µε 25 λεπτά το κιλό το καλό προϊόν, ωστόσο αρκετοί είναι οι καλλιεργητές που επιλέγουν να κρατήσουν πίσω την παραγωγή τους, αφού το κλίµα από την εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά δείχνει σηµάδια καλύτερων τιµών το επόµενο διάστηµα.

Άλλωστε, σύµφωνα µε τα στοιχεία, ποιοτικά και ποσοτικά προβλήµατα εµφανίζει η παραγωγή σκληρού σιταριού και στη Γαλλία αλλά και την Ιταλία, γεγονός που ενισχύει τους χρηµατιστηριακούς δείκτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ιταλοί περιµένουν µειωµένες παραγωγές τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα για το σκληρό σιτάρι που συγκοµίζεται αυτό το µήνα, γεγονός που θα ευνοήσει το ελληνικό προϊόν, δεδοµένου ότι οι έµποροι θα στραφούν στην εγχώρια παραγωγή για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ενδεικτική είναι η κίνηση γνωστού Ιταλού εµπόρου, ο οποίος έχει ήδη δεσµεύσει τρία πλοία µε σκληρό σιτάρι χωρίς συγκεκριµένες προδιαγραφές ποιότητας στα 240-245 ευρώ ο τόνος FOB. Εν τω µεταξύ, οι ντόπιοι έµποροι συνεχίζουν τη λογική της αγοράς όλων των ποσοτήτων στα 23 και 23,5 λεπτά το κιλό ανεξαρτήτως ποιότητας, µε κλειστή τιµή και πληρωµή του παραγωγού την επόµενη της παράδοσης. Ταυτόχρονα, το ποιοτικό σκληρό σιτάρι πιάνει 2 λεπτά παραπάνω, χωρίς να πληρώνεται στο χέρι σε όλες τις περιπτώσεις.   

Σύµφωνα µε τα στοιχεία, η φετινή παραγωγή σκληρού σίτου στη χώρα µας υπολογίζεται µειωµένη κατά 15% φέτος, ενώ και η ευρωπαϊκή σοδειά στο σύνολό της εκτιµάται ότι θα είναι λιγότερη κατά 7,8% . 



Πηγή: www.agronews.gr