Ρωσικό μπλόκο σε ουκρανική σόγια, πουλερικά από ΗΠΑ, ελληνικά φρούτα

  04/08/2014 


Γιαννακοπούλου Φανή
Στην απαγόρευση εισαγωγής σόγιας και ηλιόσπορου από την Ουκρανία προχώρησε η Ρωσία. Επιπλέον, τώρα εξετάζει να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ και σε φρούτα από την Ελλάδα, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις κυρώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει αρκετές απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων μετά τις δυτικές κυρώσεις που τις επέβαλλαν Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω της υποστήριξης που δείχνει η Μόσχα στους αντάρτες στην Ουκρανία και στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ειδικότερα, η Μόσχα αποφάσισε από την 1η Αυγούστου 2014 να προχωρήσει στην αναστολή σπόρου σόγιας, σόγιας για ζωοτροφή και ηλιόσπορου, καθώς όπως υποστηρίζει η ρωσική φυτοϋγειονομική υπηρεσία (VPSS), υπήρξε παραβίαση των ρωσικών φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων.

Η Ουκρανία εξήγαγε το 2013 συνολικά 1,2 εκατ. τόνους σόγιας, εκ των οποίων οι 141.000 τόνοι πήγε στη Ρωσία. Είχε προηγηθεί η απαγόρευση εξαγωγών για τα ουκρανικά γαλακτοκομικά και τους χυμούς, από τις 29 Ιουλίου.

Η Μόσχα εξετάζει ακόμα την απαγόρευση εισαγωγής ελληνικών φρούτων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η VPSS σε έκθεσή της σημειώνει ότι έχει βρει ενδείξεις ορισμένων εντόμων καραντίνας στα ελληνικά νεκταρίνια.
Η Ελλάδα εξήγαγε περίπου 160.000 τόνους φρούτων στη Ρωσία πέρυσι ύψους 180 εκ. ευρώ (241 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο του INCOFRUIT-Hellas.

Ακόμη η ρωσική φυτοϋγειονομική υπηρεσία ανακοίνωσε το ενδεχόμενο να αναστείλει τις εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, λόγω ορισμένων αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, η Ρωσία εισάγει από τις ΗΠΑ, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο κάθε έτους, κρέας κοτόπουλου αξίας περίπου 71 εκατ. δολαρίων.

(Με πληροφορίες από Reuters και voanews.com)
 Πηγή: www.agronews.gr