«Καπνός» 27,5 εκατ. τόνοι σιτηρών

Η Κίνα σπαταλά ετησίως 35 εκατ. τόνους σιτηρών, λένε αξιωματούχοι της χώρας

27/10/2014

Γιαννακοπούλου Φανή
Περίπου 200 εκατ. ανθρώπους θα µπορούσε να ταΐσει η Κίνα, αν δεν «χάνονταν» 35 εκατ. σιτηρών.
Στο συµπέρασµα αυτό καταλήγουν Κινέζοι αξιωµατούχοι, οι οποίοι σε έκθεσή τους την περασµένη εβδοµάδα σηµειώνουν ότι η χώρα έχει διαθέσιµο λιγότερο από 10% των παγκόσµιων εκτάσεων για την καλλιέργεια σιτηρών, αλλά πρέπει να θρέψει το 1/5 του παγκόσµιου πληθυσµού. «Η απώλεια των κινεζικών σιτηρών µπορεί να ταΐσει 200 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο και αυτό είναι ντροπιαστικό», υπογράµµισε ο Chen Yuzhong, ένας ανώτερος αξιωµατούχος της Κρατικής Υπηρεσίας ∆ηµητριακών σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα China Daily.
Για την ακρίβεια, 27,5 εκατ. τόνοι χάνονται µέσω της µη κατάλληλης αποθήκευσης και κατά τη µεταφορά, ενώ άλλοι 7,5 εκατ. τόνοι καταστρέφονται κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας, συµπλήρωσε ο Yuzhong. Η υπερβολική επεξεργασία που οδηγεί σε απώλειες συµβαίνει γιατί οι εταιρείες γυαλίζουν το ρύζι 2 ή 3 φορές, σύµφωνα µε τον Wang Lirong, µηχανικό ποιότητας τροφίµων στην  Κρατική Υπηρεσία ∆ηµητριακών.

«Σήµερα, οι καταναλωτές ζητούν περισσότερο ρύζι που θα έχει καλή εµφάνιση σε χρώµα και σχήµα, αλλά λευκότερο ρύζι δεν σηµαίνει περισσότερη τροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Wang Lirong.

Από τις 210 εκατοµµύρια αγροτικές οικογένειες στην Κίνα, µόλις το 3% αποθηκεύει τα δηµητριακά µε τον πλέον αποτελεσµατικό τρόπο, σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας.  
 
 
πηγη:www.agronews.gr