Βαμβάκι: Στα 40 λεπτά το κιλό καθηλωμένη η τιμή.

 

30/10/2014

Βαμβάκι: Στα 40 λεπτά το κιλό καθηλωμένη η τιμή. Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος από την Τουρκία προβληματίζει εκκοκκιστές και παραγωγούςΗ έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος από την Τουρκία προβληματίζει εκκοκκιστές και παραγωγούς 

Στα 40 λεπτά το κιλό παραμένει καθηλωμένη η τιμή στο βαμβάκι με τη μέχρι σήμερα δυναμική της διεθνούς αγοράς να μην μπορεί να αλλάξει - όπως όλα δείχνουν - τα δεδομένα. Σε ότι αφορά το χρηματιστηριακό κομμάτι, οι τιμές εξακολουθούν να είναι στα 63 - 64 σεντς ανά λίμπρα ενώ το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών, σύμφωνα µε τους εκκοκκιστές, είναι η περιορισμένη ζήτηση και συγκεκριμένα η στάση αναμονής που κρατούν οι Τούρκοι αγοραστές. Όσον αφορά τη συγκομιδή, στη Θεσσαλία αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται (μετά τις καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών) ενώ στη Μακεδονία έχει συγκομιστεί περίπου το 50% της παραγωγής. Επιπλέον, οι βαμβακοπαραγωγοί κάνουν λόγο για χαμηλή ποιότητα στο προϊόν αφού το σύνολο των καλλιεργειών έχει επηρεασθεί από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις.
Μιλώντας με τον κ. Απόστολο Δοντά, πρόεδρο της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος μας αναφέρει: «η τιμή είναι στα 40 λεπτά το κιλό στο χωράφι (43 παραδοτέο). Στην Θεσσαλία η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ στην Μακεδονία βρίσκονται στο 50%. Ποιοτικά έχουμε προβλήματα λόγω μεταβροχικού βαμβακιού ενώ σημειώνεται και ένα “κάθισμα” της αγοράς από την πλευρά της Τουρκίας (δεν υπάρχει ζήτηση). Είμαστε λοιπόν σε στάση αναμονής».

Δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία

Για μειωμένες εμπορικές δραστηριότητες των εκκοκκιστηρίων κάνει λόγο και ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κ. Νίκος Σκοπιανός ο οποίος τονίζει στον ΑγροΤύπο: «στην περιοχή μας (Κεντρική Μακεδονία και Θράκη) λόγω των βροχοπτώσεων η συγκομιδή έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να είμαστε ακόμα περίπου στη μέση. Σε ότι αφορά το χρηματιστηριακό κομμάτι οι τιμές εξακολουθούν να είναι στα 63 – 64 σεντς ανά λίμπρα με αποτέλεσμα οι εμπορικές τιμές στη χώρα μας να παραμένουν καθηλωμένες στα 40 λεπτά το κιλό».
Και συμπληρώνει: «Οι εμπορικές δραστηριότητες των εκκοκκιστηρίων είναι επίσης μειωμένες. Η Τουρκία δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής φέτος σημαντικό ενδιαφέρον για εισαγωγές. Σε γενικές γραμμές μιλάμε λοιπόν για μια κακή χρονιά».

Δύσκολη χρονιά και για τους εκκοκκιστές

Από την πλευρά του ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, Πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων (η Ένωση φέτος έχει ενοικιάσει 5 εκκοκκιστήρια) μας κάνει γνωστό ότι εκτός από την άσχημη χρονιά για τους παραγωγούς, η φετινή θα είναι μια δύσκολη χρονιά και για τους εκκοκκιστές αφού δύσκολα θα μπορέσουν να καταγράψουν κέρδη: «Οι βροχές έχουν επηρεάσει όπως ήταν αναμενόμενο το προϊόν. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 40 λεπτά το κιλό και ανάλογα πάντα με την ποιότητα. Να σημειώσουμε πάντως ότι τα εκκοκκιστήρια φέτος θα έχουν ζημιές ακόμα και με αυτές τις τιμές που πληρώνουν αφού τα έξοδα έχουν αυξηθεί».
Τέλος ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος αναφέρει στον ΑγροΤύπο: Τις τελευταίες 5 ημέρες είχαμε συνεχόμενες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να μαζέψουμε τα “δεύτερα χέρια”. Χαρακτηριστικό επίσης της φετινής χρονιάς είναι το γεγονός ότι το αποθηκευμένο βαμβάκι είναι πάρα πολύ λίγο αφού φέτος δεν υπάρχει η δυναμική οπότε ούτε και προσδοκία για καλύτερες τιμές».
Και συμπληρώνει: «Στην περιοχή της Λάρισας η συγκομιδή ολοκληρώνεται. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε όμως είναι ότι λόγω των ζημιών φέτος από τις βροχοπτώσεις ίσως υπάρξουν κάποιοι παραγωγοί που δεν θα συμπληρώσουν τα κιλά για την συνδεδεμένη ενίσχυση. Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και αν δεν έχουν κάνει δήλωση ζημιάς έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να δηλώσει ότι από την συλλογή του δεν συμπληρώνει τα κιλά. Αυτό θα το λάβει υπόψη του ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ αν το κάνει έγκαιρα».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr