Έλλειψη λιπασμάτων θειϊκού καλίου περιμένουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς

 16-10-2014


Τη μεγάλη πιθανότητα ελλείψεων σε λιπάσματα θειικού καλίου επισημαίνουν
στον ΑγροΤύπο, κύκλοι της αγοράς. Είναι ένα λίπασμα το οποίο στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό αφού όπως μας εξηγούν, ταιριάζει με τις εδαφολογικές μας συνθήκες. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές λόγω της έλλειψης υπάρχει ο κίνδυνος κάποια λιπάσματα να «βαφτιστούν» ως τέτοια (ότι περιέχουν θειικό κάλιο) ενώ στην πραγματικότητα θα περιέχουν χλωριούχο κάλιο. «Στη χώρα μας τα χλώρια αποφεύγονται από τους παραγωγούς για αγορανομικούς λόγους αλλά και λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών και του φόβου για αλάτωση των εδαφών», μας επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς λιπασμάτων.
Ειδικότερα τονίζουν: «Υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη σύνθετων λιπασμάτων με θειϊκό κάλιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο μεγάλοι Ευρωπαίοι παραγωγοί καλίου (η βελγική Tessenderlo και η γερμανική K+S KALI GmbH) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα παραγωγής. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο επειδή η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος καταναλωτής λιπασμάτων θειϊκού καλίου πολλά λιπάσματα να “βαφτιστούν” ενώ στην ουσία θα περιέχουν χλωριούχο κάλιο».
Και προσθέτουν: «Αυτό μπορεί να συμβεί διότι η νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν από πού προέρχεται το θειϊκό κάλιο. Επίσης, το άλλο ενδεχόμενο είναι να υπάρχει έλλειψη».

 πηγη:www.agrotypos.gr