Απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές μετά τη συγκομιδή του βαμβακιού

30/10/2014


Μια σειρά μετασυλλεκτικών καλλιεργητικών μέτρων προκειμένου να περιορισθεί, κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ο κίνδυνος πληθυσμιακών εξάρσεων των δύο εντομολογικών εχθρών του βαμβακιού
– του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού- παραθέτει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Η λήψη αυτών των μέτρων, όπως ειδικότερα σημειώνουν οι ειδικοί του Κέντρου, συνιστάται, ασχέτως εάν γίνει αλλαγή καλλιέργειας στο χωράφι.

Ειδικότερα όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, συνιστάται, προκειμένου να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση του αριθμού των επιτυχώς διαχειμαζόντων εντόμων, μετά τη στελεχοκοπή να γίνει άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) σε βάθος 20-25 εκατοστών  κατά το φθινόπωρο σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού. Έτσι επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων, με αποτέλεσμα την άμεση καταστροφή των νυμφών, την έκθεσή τους σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες αλλά και τη μεταφορά τους σε βάθη 20-25 εκατ. με καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων και επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

Όπως και στο πράσινο σκουλήκι, η στελεχοκοπή, ο ψιλοτεμαχισμός και ο θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια η άροση ενσωμάτωσης, είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο και του ρόδινου σκουληκιού. Ιδιαίτερα δε με τον τύπο του οριζόντιου κυλίνδρου (καταστροφέας) θανατώνονται περισσότερες προνύμφες από ότι με τον περιστροφικό τύπο στελεχοκόπτη (κοινός στελεχοκόπτης).

Αναλυτικότερα εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση
 
 
πηγη:www.agronews.gr