Στο Taxisnet η ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία σε 100 δόσεις

25-11-2014


Άνοιξε ο δρόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία σε 100 δόσεις. Στο Taxisnet οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν τι χρωστούν, ποια ρύθμιση τους ταιριάζει
και τα ειδικά εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν για πληρωμή των δόσεων. Η Εγκύκλιος καθυστέρησε να εκδοθεί κυρίως λόγω της εμπλοκής με την τρόικα. Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, μετά και τις αλλαγές που ψηφίστηκαν από την Βουλή.
Για να ενταχθούν στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι πρέπει να εισέλθουν με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών στο TAXISnet (www.gsis.gr) και να επιλέξουν από τις υπηρεσίες «Προς πολίτες». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν από την επιλογή «Αιτήσεις Ρυθμίσεων (ν. 4152/13 & ν. 4305/14)» στη σχετική εφαρμογή και να επιλέξουν τον τύπο ρύθμισης που επιθυμούν να ενταχθούν. Στη συνέχεια το σύστημα του εμφανίζει το ύψος των οφειλών που ο φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων. Επιλέγοντας έναν αριθμό δόσεων θα πρέπει στη συνέχεια να κάνει και την επιλογή «υπολογισμός μηνιαίας δόσης». Εφόσον καταλήξει στη δόση που τον εξυπηρετεί θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η εμφάνιση και η υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Εφόσον κάνει και αυτό το βήμα το σύστημα τον πληροφορεί ότι η αίτησή του απεστάλη στην εφορία και ότι για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει εντός τριών εργάσιμων ημερών να πληρώσει την πρώτη δόση με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) που εμφανίζεται στη σχετική δήλωση. Με την χρήση της ΤΡΟ μπορεί να γίνει η πληρωμή της δόσης σε οποιαδήποτε τράπεζα ή ταχυδρομικό γραφείο. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πάγια εντολή στην τράπεζά τους προκειμένου να εξοφλείται η μηνιαία δόση τους με την χρέωση τραπεζικού τους λογαριασμού.

Ποιες οφειλές εντάσσονται στην νέα ρύθμιση
Βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, Βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των προηγουμένων ετών. Αν ο φορολογούμενος δηλώσει ψευδώς ότι έχει υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις και από τις διασταυρώσεις προκύψει ότι χρωστά δηλώσεις, θα πρέπει πρώτα να τις υποβάλει και μετά να υπαχθεί στη ρύθμιση.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η καταβολή των δόσεων θα διενεργείται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με την χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της φορολογικής διοικήσεως. Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπολογίζονται οι απαλλαγές, αλλά και τόκος που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως και επιβαρύνει τις υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές. Από την υπαγωγή στη ρύθμιση και όσο αυτή διαρκεί οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται σε 4,56% σε ετήσια βάση από 8,5% που ισχύει κανονικά. Ο τόκος και επιβαρύνει τις υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές από την ημερομηνία υποβολή της αίτησης. Ακόμη, από την υπαγωγή στη ρύθμιση και όσο αυτή διαρκεί οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. Ο φορολογούμενος δεν χάνει τη ρύθμιση εάν χάσει μια δόση. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.

Αντιθέτως, ο φορολογούμενος χάνει τη ρύθμιση εάν δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες ή τέλος εάν έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Εξαίρεση από την ρύθμιση των 100 δόσεων θα λάβουν πέντε φόροι, τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλλουν στην ώρα τους ή σε 12 μηνιαίες δόσεις. Πιο αναλυτικά οι πέντε φόροι που θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση είναι:
- Η τρίτη δόση του τέλους επιτηδεύματος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.
- Οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2015.
- Η τρίτη δόση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς επίσης και όσους είναι μισθωτοί οι συνταξιούχοι και έχουν και δεύτερη πηγή εισοδήματος.
- Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
- Η τρίτη δόση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιο τεκμηρίου διαβίωσης πισίνας και 5% στο τεκμήριο ΙΧ ηλικίας έως δέκα ετών 1.929 έως 2.500 κυβικών και 10% για τα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού.


πηγη:www.agrotypos.gr