Στον αέρα τα έργα του ΕΣΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί

 23/7/2015

Στον αέρα τα έργα του ΕΣΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί Δραματική είναι η κατάσταση με την πορεία των έργων του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωσή τους.
Δεδομένης της δυσχερούς αυτής κατάστασης η ελληνική περιφέρεια οδηγείται σε περαιτέρω μαρασμό σε μια περίοδο μάλιστα που οι ευρωπαϊκοί πόροι θα έπρεπε να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα έκρουσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ανακοίνωσή της στην οποία κάνει γνωστό ότι «για έργα του ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί που ξεπερνούν τα 20,6 εκ. ευρώ, ενώ σε 39 έργα έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών». Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο οποίος μας αποκάλυψε ότι αυτή την στιγμή σε ολόκληρη την χώρα «οι απλήρωτοι λογαριασμοί έργων του ΕΣΠΑ αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ ενώ τα έργα συνολικά μπορεί να φθάνουν ακόμα και τα 1.000».
Ειδικότερα για το πρόβλημα της Θεσσαλίας ο κ. Αγοραστός μας τόνισε: «το πρόβλημα έρχεται σωρευτικά από τον Μάρτιο και κορυφώθηκε τώρα. Τότε μάλιστα είχαμε επισημάνει την προοπτική αυτή στον Υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη. Τώρα με το κλείσιμο των τραπεζών δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε με τα χρήματα που έχουμε».
Και προσθέτει: «Επίσης, εάν δεν παραταθούν τα έργα του ΕΣΠΑ για ένα χρόνο, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015. Ο Πρωθυπουργός το έχει ενστερνιστεί αυτό και από ότι γνωρίζουμε το έχει ζητήσει αλλά μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση».

Η Κάρλα

Σε ερώτησή μας σχετικά με την πορεία του έργου της Κάρλας ο κ. Αγοραστός μας τονίζει: «και το έργο αυτό έχει επίσης σταματήσει αφού έχει απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τρέχει ένας διαγωνισμός έως 31 Αυγούστου που αφορά υποέργο της Κάρλας ύψους 204.000 ευρώ το οποίο εντάσσεται επίσης στο ΕΣΠΑ (το συνολικό ποσό του έργου της Κάρλας φθάνει στα 180 εκατ. ευρώ και θα πρέπει κανονικά να ολοκληρωθεί έως 31/12/2015).
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Περιφέρειας

Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας: «Στον αέρα τα έργα του ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα μηδέν. Υπάρχουν σε όλη τη χώρα χιλιάδες έργα με απλήρωτους λογαριασμούς. Είναι έργα που χρηματοδοτούνται από το παλιό ΕΣΠΑ, αυτό που τρέχει αυτή τη στιγμή. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα. Είχα προειδοποιήσει όλους τους προηγούμενους μήνες, από τον περασμένο Μάρτιο και λέμε και σήμερα πως αυτό που συμβαίνει δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία και στην οικονομία. Σήμερα έχουμε σε έργα του ΕΣΠΑ απλήρωτους λογαριασμούς πάνω από 20.671.000 ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχουμε 39 έργα στα οποία έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών.
Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι κατασκευαστές που συνεχίζουν με δική τους ευθύνη να λειτουργούν με πολλές δυσκολίες, γιατί εμπιστεύονται την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ότι δε θα χάσουν τα χρήματά τους.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Εμείς ως θετική δύναμη αλλαγής καταθέσαμε προτάσεις. Είπαμε από την αρχή πως επειδή δεν έχει χρήματα το κράτος, να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική και το χρηματοδοτικό πλαίσιο στην Ευρώπη. Εδώ βέβαια έχει γίνει μία παρανόηση. Τα χρήματα δεν έρχονται από την Ευρώπη. Πρώτα πληρώνονται από τον εθνικό προϋπολογισμό και μετά γίνεται το αίτημα πληρωμής για την επιστροφή τους από την Ευρώπη.
Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, συνεννοηθήκαμε με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κρέτσου και μετά από πολύ αγώνα πετύχαμε πρώτα να πάρουμε τα χρήματα και μετά να κάνουμε τα έργα, τόσο για το παλιό όσο και για το νέο ΕΣΠΑ. Έτσι, δημιουργούμε προϋποθέσεις συνέχισης των υφιστάμενων έργων αλλά και έναρξης των έργων του νέου ΕΣΠΑ. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η ρευστότητα, θα τονωθεί η αγορά εργασίας και η πραγματική οικονομία. Η αλλαγή των νόμων όμως στην Ευρώπη είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Πρέπει να περάσει από το ευρωκοινοβούλιο και αυτό θα συμβεί τον Οκτώβριο.
Συνεπώς εάν μέχρι τον Οκτώβριο δεν βρούμε τρόπο να συνεχιστούν τα έργα, μετά ακολουθεί μία χειμερινή περίοδος οπότε και λόγω των καιρικών συνθηκών δε θα είναι δυνατό να συνεχιστούν οι εργασίες.
Έχουμε ένα ακόμη αίτημα το οποίο ενστερνίστηκε μεν ο πρωθυπουργός αλλά μένει να δούμε πώς θα το λύσουμε. Εάν δεν παραταθούν τα έργα του ΕΣΠΑ, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015. Αυτό το έχουμε πει σε όλους τους αποδέκτες από την περασμένη Άνοιξη. Εάν δε δοθεί παράταση κινδυνεύει να μην έχουμε νέα έργα στο επόμενο ΕΣΠΑ. Ούτε να κτίσουμε καινούργια σχολεία, ούτε να προχωρήσουμε σε νέα έργα ύδρευσης και υποδομών. Αυτό θα συμβεί γιατί έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από το παλιό ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν στο καινούριο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν νέοι πόροι.
Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν τους ενάριθμους λογαριασμούς των έργων και να πληρωθούν, γιατί αυτή τη στιγμή κόσμος δεν πληρώνεται, άλλοι έχουν απολυθεί και η εθνική οικονομία κινδυνεύει με ναυάγιο.
Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και γι’ αυτό προειδοποιούμε.
Ακόμη, απέστειλα ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα της Κάρλας γιατί 24 Σεπτεμβρίου έρχεται εδώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου. Το έργο αυτό όπως γνωρίζετε, είναι στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί είναι έργο το οποίο αποδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδας να επενδύει τα χρήματα και να κάνει τα έργα σωστά.
Εμείς το αναλάβαμε τον Μάιο του 2014 και το «τρέχουμε» γρήγορα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει χρηματοδότηση και είναι πάνω από 3 εκ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί την ώρα που κάποιες εργολαβίες δεν έχουν ξεκινήσει καν.
Θέλω επίσης να σας πω ότι και σήμερα που ψηφίζεται στη βουλή το νομοσχέδιο, θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στους κατασκευαστές και στους προμηθευτές να προεξοφλούν τους λογαριασμούς στις τράπεζες ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έμμεσης ρευστότητας για να συνεχιστούν τα έργα. Αν οι τράπεζες μπορούν να προεξοφλήσουν τους λογαριασμούς του δημοσίου, αυτός τότε είναι ένας έμμεσος τρόπος για να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία.
Αυτή τη στιγμή έχουμε χρήματα και δεν μπορούμε να πληρώσουμε γιατί είναι κλειδωμένοι οι λογαριασμοί. Υπάρχουν έργα που έχουν χρήματα αλλά δεν πληρώνονται, υπάρχουν έργα που δεν έχουν χρήματα και άλλα στα οποία έχει γίνει η κατανομή των χρημάτων και δεν πληρώνει η Τράπεζα της Ελλάδας.
Έχω επικοινωνήσει με το υπουργείο ώστε να υπάρξουν ενέσεις ρευστότητας στην αγορά για να συνεχιστεί η διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε πλήρη κατάρρευση.
Θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα πλέον να κάνουν μία σοβαρή υπέρβαση και να ξεφύγουν από τον συνήθη ρόλο που είχαν μέχρι σήμερα, αυτόν της επικοινωνίας και του τακτικισμού για την κατάληψη της εξουσίας. Αυτό πρέπει να το θυσιάσουν για τη σωτηρία των Ελλήνων και της πατρίδας. Πρέπει να ενωθούν στην πράξη με την συναίνεση και όχι στα λόγια.
Η συναίνεση σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί αυτοσκοπό ούτε μηχανιστική επίκληση, παρά αποδεικνύεται καθημερινά και εμπράκτως ώστε να ολοκληρωθεί ο στόχος».
 
πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.