Έρχεται νέα ΚΥΑ για τη μείωση των δέντρων στο πρόγραμμα Δάσωσης Γαιών από 250 σε 70 ανά στρέμμα

10-12-2014 

 

«Λύτρωση» από τον «εφιάλτη» της επιστροφής των ενισχύσεων που έλαβαν πολλοί αγρότες, όλης της χώρας, με τη λήξη του 20ετούς Προγράμματος Δάσωσης Γαιών, γιατί δεν κατέστη δυνατή η ανάπτυξη του, υπερβολικού αριθμού, των 250 δένδρων ανά στρέμμα,
που προβλέπει η ισχύουσα ΚΥΑ, δρομολογείται μετά από σύσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με πρωτοβουλία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας: Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, Φλωρίνης κ. Στάθη Κωσταντινίδη και Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Κατά τη σύσκεψη, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων, υπήρξε δέσμευση του κ. Σταϊκούρα να υπογράψει τη νέα ΚΥΑ του προγράμματος για την "Πρώτη Δάσωση Γαιών", που ήδη έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μόλις παρασχεθούν ορισμένες διευκρινίσεις από πλευράς του ΥπΑΑΤ. Μάλιστα, στη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξε επικοινωνία με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, κ. Δημήτρη Ιατρίδη προκειμένου να αποσταλούν άμεσα οι διευκρινήσεις τεχνικού χαρακτήρα που θα «ξεμπλοκάρουν» την υπογραφή της νέας ΚΥΑ.
Ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα για το «χρονικό» της υπόθεσης και τις ενέργειες που είχε κάνει κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν προκληθεί από την προηγούμενη ΚΥΑ. Σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ και την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός είχε προωθήσει τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού δένδρων από 250 στα 70 ανά στρέμμα (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου 12/03/2014). Στόχος της ρύθμισης αυτής ήταν οι καλλιεργητές να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος δίχως τη δαμόκλειο σπάθη της επιστροφής των ενισχύσεων γιατί δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στον προβλεπόμενο αριθμό δέντρων για λόγους πέραν των ευθυνών τους. Δεδομένου ότι η πυκνή φύτευση καθιστά αδύνατη τη φυσιολογική ανάπτυξη των δένδρων, ο απαιτούμενος αριθμός δένδρων ανά στρέμμα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί.
Η μείωση του απαιτούμενου αριθμού δένδρων όμως δεν επιλύει το πρόβλημα εάν η νέα ΚΥΑ στερείται αναδρομικής ισχύος, ώστε να συμπεριλάβει και παραγωγούς που επί 20 χρόνια συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό ο κ. Χαρακόπουλος είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης ρύθμισης που θα δίνει αναδρομική ισχύ στη νέα ΚΥΑ (βλ. και σχετικό Δελτίο Τύπου 27/06/2014) έτσι ώστε να πάψει η απειλή της επιστροφής των ενισχύσεων από δικαιούχους του προγράμματος που δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στον προβλεπόμενο αριθμό δέντρων, για λόγους για τους οποίους δεν ήταν οι ίδιοι υπεύθυνοι.

πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.