Πολλά καλαμπόκια είναι ακόμα στο χωράφι σε Δ. Μακεδονία λόγω των βροχοπτώσεων. Μικρή άνοδος στις τιμές

 18/12/2014

Πολλά καλαμπόκια είναι ακόμα στο χωράφι σε Δ. Μακεδονία λόγω των βροχοπτώσεων. Μικρή άνοδος στις τιμές Στο έλεος του καιρού βρίσκεται φέτος το αλώνισμα του καλαμποκιού στη Δυτική Μακεδονία (και σε κάποιες άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας όπως ο Έβρος αλλά τα στρέμματα εκεί είναι λιγότερα), αφού οι συνεχείς βροχοπτώσεις εμποδίζουν τις μηχανές να μπουν στα χωράφια.
Αν και αυτή την εποχή η συγκομιδή θα έπρεπε να βρίσκεται στο φουλ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πτολεμαΐδας που μέσα σε διάστημα 20 ημερών έχουν συγκομιστεί μόνο 500 τόνοι. Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, καταγράφεται μια αυξητική τάση - έστω και μικρή - κάτι που οι παραγωγοί θεωρούν φυσιολογικό γι’ αυτή την περίοδο. Ειδικότερα, μετά τα 14 - 15 λεπτά το κιλό στην αρχή του αλωνίσματος τώρα δείχνει να πλησιάζει τα 16 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή η τιμή αγοράς καλαμποκιού για ζωοτροφή από τους κτηνοτρόφους κυμαίνεται στα 18,5 - 21 λεπτά το κιλό (συν ΦΠΑ).

Η πορεία του αλωνισμού στη Μακεδονία

Για την πορεία των τιμών αλλά και το αλώνισμα στην Δυτική Μακεδονία μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου: «οι βροχές είναι πολλές οπότε το μόνο που μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί είναι να αλωνίζουν δειλά - δειλά τις ημέρες εκείνες που δεν βρέχει. Συγκεντρωμένα καλαμπόκια δεν υπάρχουν αφού αυτά που συγκομίζονται πωλούνται αμέσως. Οι τιμές έχουν ανέβει ελάχιστα αφού από τα 14 λεπτά το κιλό σήμερα βρίσκονται στα 15 - 16 λεπτά το κιλό. Ποιοτικά προβλήματα δεν έχουμε ακόμα και οι αποδόσεις μας είναι πάνω από 1.300 κιλά τα στρέμμα».
Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού (πρώην ΕΑΣ) Εορδαίας, κ. Αθανάσιος Σωτηριάδης: το τελευταίο 20ήμερο η συγκομιδή έχει προχωρήσει ελάχιστα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στο διάστημα αυτό έχουν συγκομιστεί μόνο 500 τόνοι (συνολικά δεν ξεπερνούν τους 1.500 τόνους). Ποιοτικά μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και ειδικότερα στα χωράφια που κρατάνε πολλά νερά. Η τιμή σημειώνει μικρή άνοδο και κυμαίνεται στα 15,5 λεπτά το κιλό ενώ καταβάλουμε προσπάθειες να “πιάσουμε” τα 16 λεπτά το κιλό.

Ζωοτροφή

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκο Παλάσκα, οι τιμές που αγοράζουν καλαμπόκι για ζωοτροφή αυτή την περίοδο οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι κυμαίνονται στα 18 λεπτά το κιλό (συν ΦΠΑ φθάνει 20 λεπτά το κιλό). Σε ερώτησή μας αν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της τιμής το επόμενο διάστημα μας απάντησε ότι δεν φαίνεται κάποια τέτοια προοπτική, ενώ συμπλήρωσε ότι:«Έχουν ξεκινήσει και αρκετές εισαγωγές από χώρες όπως η Ρουμανία και Ουγγαρία οπότε η προοπτική ανόδου των τιμών μειώνεται».

Αντιδράσεις προκαλεί επιδότηση ναύλων για εισαγωγή καλαμποκιού σε νησιά

Εν τω μεταξύ το θέμα της διατήρησης του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού των έως 100.000 κατοίκων ελληνικών νησιών, όπως αυτό καθιερώθηκε με σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ του προέδρου της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά και του γενικού Διευθυντή της Ένωσης Καβάλας κ. Κλέαρχου Σαραντίδη. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός της επιδότησης ναύλων σε πλοίο που απέπλευσε απ’ τη Ρουμανία μεταφέροντας πρώτες ύλες σε νησί της χώρα μας. «Αυτό, σε μια εσφαλμένη ερμηνεία των Οδηγιών, συμβαίνει για πρώτη φορά και ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα, ακυρώνοντας ουσιαστικά την ίδια τη φιλοσοφία του μέτρου, το οποίο και καθιερώθηκε με μοναδικό σκοπό την τη μείωση του κόστους των μεταφορικών, μέσω της επιδότησης ναύλων, ώστε να μπορούν τα ελληνικά προϊόντα να φτάνουν στην λεγόμενη άγονη γραμμή των διάσπαρτων μικρών νησιών της πατρίδας μας. Η για πρώτη φορά επιδότηση πλοίου άλλης χώρας, ανοίγει την κερκόπορτα εξοβελισμού των εγχώριων προϊόντων, με όσες αρνητικές επιπτώσεις θα έχει αυτό, τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς και τους Συνεταιρισμούς γεωργικών προϊόντων όσο και για την εθνική οικονομία στο σύνολό της», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Και προσθέτει; «Εφιστούμε την προσοχή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ελληνικό υπουργείο πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες θα είναι τεράστιες, η ζημιά μεγάλη».
Απ’ την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Καβάλας κ. Σαραντίδης, μιλώντας για το θέμα στον ΑγροΤύπο σημείωσε: «Περιμένουμε απάντηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί να δίνεται επιδότηση ναύλου στα πλοία του εξωτερικού για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό συνέβη πρώτη φορά φέτος τα 7 χρόνια που λειτουργεί ο Κανονισμός. Το περιστατικό στο οποίο αναφερόμαστε μέχρι στιγμής αφορά ένα πλοίο που φορτώθηκε από τη Ρουμανία το οποίο πήγε στην Μυτιλήνη με 5.500 τόνους καλαμποκιού. Αν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς δεν είναι απίθανο να σημειωθεί μείωση της τιμής των προϊόντων χωρίς όμως να υπάρχει παράλληλα μείωση στην τιμή καταναλωτή».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr