Πτώση στην παραγωγή ελαιοκράμβης προβλέπεται για το 2015


18.12.2014 

Πτώση στην παραγωγή ελαιοκράμβης προβλέπεται για το 2015
Πτώση δείχνουν στην παραγωγή της ελαιοκράμβης της Ε.Ε. για το 2015 τα πρώτα αποτελέσματα επεξεργασίας των στοιχείων από την ομάδα εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους, των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca.
Όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης στις 12 Δεκεμβρίου η εν λόγω πτώση είναι αποτέλεσμα της απαγόρευσης επεξεργασίας των σπόρων με νεονικοτινοειδή φυτοπροστατευτικά.

Αναλυτικότερα, μιλώντας επί του θέματος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ομάδας εργασίας Arnaud Rousseau από τη Γαλλία, προειδοποίησε πως «Η κατάσταση είναι προβληματική και αναμένεται να χειροτερέψει, προκαλώντας απώλειες θέσεων εργασίας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Στη Φινλανδία, έχει αναφερθεί μια μεγάλη πτώση στην περιοχή της ελαιοκράμβης, αναγκάζοντας κάποιους αγρότες να σταματήσουν την παραγωγή. Η κατάσταση είναι επίσης ιδιαίτερα κακή στη Γερμανία – η οποία είναι σημαντικός παραγωγός ελαιούχων σπόρων – με τις εκτιμήσεις να δείχνουν μείωση κατά 1 εκατομμύριο τόνους στην παραγωγή ελαιοκράμβης για τη συγκομιδή του 2015, σε σύγκριση με το 2014. Στην Ισπανία – επίσης μεγάλος παραγωγός - η περικοπή των ελαιούχων σπόρων και των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην παραγωγή προβλέπεται από κοινού με μια πτώση στην καλλιέργεια ηλίανθου, αλλά τα τελικά αριθμητικά στοιχεία πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα έρευνα που παράγεται από την NFU προβλέπεται μείωση 36% του εισοδήματος των αγροτών, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των φυτοφαρμάκων. Στην Ιταλία και τη δική μου χώρα, η παραγωγή αραβοσίτου έχει επίσης επηρεαστεί άσχημα».

Και συνεχίζοντας ανέφερε «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά εργαλεία για την προστασία των καλλιεργειών ανοιξιάτικών ποικιλιών από επιθέσεις σκαθαριών. Όλο και περισσότεροι αγρότες δεν θα παράγουν ελαιούχους σπόρους πλέον, καθώς θα ήταν πολύ επικίνδυνο εάν η αναστολή των δύο ετών για την χρήση νεονικοτινοειδών γίνει μόνιμη. Το θέμα θα είναι μια κορυφαία προτεραιότητα για τα δύο χρόνια της θητείας μου ως προέδρου της ομάδας εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες».

Ο κ Rousseau είναι παραγωγός ελαιούχων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στη Γαλλία και αντιπρόεδρος της σχετικής Γαλλικής Ομοσπονδίας (FOP).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην την ιστοσελίδα των Copa-Cogeca για την συγκομιδή των ελαιούχων σπόρων της ΕΕ, το 2014 ανήλθαν σε 34,4 εκατομμύρια τόνους και οι εκτιμήσεις για το 2015 παρουσιάζουν μέση ετήσια μείωση κατά 4,3% σε όλη την ΕΕ, αλλά αυτό συγκαλύπτει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη. Τα στοιχεία είναι πολύ προσωρινά και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, καθώς δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις τελικές εκτιμήσεις όλα τα κράτη μέλη. Προοπτικά η περικοπή αναμένεται να είναι πολύ χειρότερη.

πηγη:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.