Τρία ευρώ χαµηλότερα ξεκινάει ο υπολογισµός της Ενιαίας Ενίσχυσης

08/12/2014

Ελάχιστα ελκυστικές για τον Έλληνα παραγωγό και οι συνδεδεµένες

Λιάμης Λεωνίδας  Περί τα τρία ευρώ το στρέµµα χαµηλότερα από τις θεωρητικές τιµές βασικής ενίσχυσης των 25, 43 και 50,5 ευρώ το στρέµµα
που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι, θα πρέπει να υπολογίζουν την αξία των δικαιωµάτων τους οι παλιοί δικαιούχοι. Η πραγµατικότητα θα είναι ακόµα χειρότερη για τους νεοεισερχόµενους στο καθεστώς των ενισχύσεων, θέµα το οποίο καλύπτεται από πέπλο σιωπής, µε την αφετηρία να προσδιορίζεται στο 1/3 των παραπάνω τιµών. Όλα αυτά σηµαίνουν πως από εδώ και µπρος και µε βάση τις επιταγές της νέας ΚΑΠ οι επιδοτήσεις απλώς θα συµπληρώνουν το γεωργικό εισόδηµα και δεν θα το διαµορφώνουν όπως παλιότερα.
Βέβαια στην Ελλάδα αυτό απαιτεί µια δύσκολη περίοδο προσαρµογής, αφού έως τώρα σε κάθε ευρώ επιδότησης που λαµβάνει ο Έλληνας αγρότης, η προστιθέµενη αξία που ουσιαστικά βάζει δεν ξεπερνά τα 0,5 ευρώ. Όταν αντίστοιχα, οι Πορτογάλοι βάζουν 1,40 ευρώ, οι Ισπανοί 1,50 και οι Ιταλοί 1,70 ευρώ.

Αυτά µεταξύ άλλων τονίστηκαν στην ανοικτή ενηµερωτική εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ που οργάνωσε ο ΣΕΑΜ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 29 Νοεµβρίου µε τον γενικό διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννη Κολυβά, στους βασικούς οµιλητές.

Σε ό,τι αφορά το θέµα της βασικής ενίσχυσης, ο κ. Κολυβάς παρουσίασε αναλυτικούς πίνακες µε τον τρόπο που θα διαµορφωθεί το τσεκ από το 2015 έως το 2020 (βλέπε γράφηµα αριστερά) και θα είναι το 2015 της τάξης των 24,06 ευρώ το στρέµµα για τους βοσκότοπους, 40,25 ευρώ για τις αροτραίες καλλιέργειες και 49,44 ευρώ για τις δενδρώδεις πολυετείς ενώ το 2020 θα καταλήξει αντίστοιχα στα 22,97 ευρώ για τους βοσκότοπους, 38,44 για τα αροτραία και 47,21 για τα δενδρώδη.

Όσον αφορά στους αγρότες που είναι έως 40 ετών, και το τελευταίο διάστηµα εκφράζουν έντονες διαµαρτυρίες για ανισότητα ως προς την κατανοµή των ενισχύσεων, αναφέρθηκε, απλώς, ότι θα πάρουν τα δικαιώµατά τους στις 15 Μαΐου του 2015.

Σε σχέση µε το βαµβάκι κατά τους οµιλητές, τα νέα είναι καλά, δεδοµένου ότι η καλλιέργεια θα διατηρήσει σε διαχειρίσιµο επίπεδο τις απώλειες στην ενίσχυση, αφού θα περιοριστούν µόλις κατά 14 εκατ. ευρώ (από 201 εκατ. ευρώ, σε 187 εκατ. ευρώ). Μάλιστα το εισόδηµα των παραγωγών προβλέπεται ικανοποιητικό, ειδικά αν οι επιλέξιµες εκτάσεις δεν υπερβούν τα 2,5 εκατ. στρέµµατα. Αντίθετα στο σκληρό σιτάρι, αν σπαρθεί µια έκταση 2,5 εκατ. στρεµµάτων µε το δεδοµένο της συνδεδεµένης ενίσχυσης των 3,6 ευρώ το στρέµµα, ο κ. Κολυβάς αναρωτιέται αν θα βρεθούν παραγωγοί για να σπείρουν. Ο ίδιος παράλληλα ασκεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι από τα 10 αρχικά προϊόντα στο τέλος µπήκαν στο καθεστώς της συνδεδεµένης 15, καθιστώντας τες τελικά µη ελκυστικές για τους παραγωγούς.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 473ο φύλλο της Agrenda: Nea Koini Agrotiki Politiki.pdf
 
πηγη: www.agronews.gr