Έκτακτη χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ για τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς

07/01/2015

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχέθηκε πληρωμή των τευτλοπαραγωγών μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.Λιάμης Λεωνίδας
Χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να περιμένει τις αμέσως επόμενες ημέρες του τευτλοπαραγωγούς της χώρας, που παρέδωσαν την παραγωγή τους στην ΕΒΖ, για την καμπάνια ζάχαρης του 2014, αλλά ακόμη περιμένουν να πληρωθούν, λόγω της αδυναμίας της ζαχαροβιομηχανίας να εξασφαλίσει την απαραίτητη δανειοδότηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχέθηκε πληρωμή των τευτλοπαραγωγών μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Όπως πληροφορείται το Agronews, την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της ΕΒΖ, του ειδικού εκκαθαριστή, και στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, για το θέμα της χρηματοδότησης της βιομηχανίας και όλα δείχνουν ότι θα δοθεί τελικώς το πράσινο φως για τη χορήγηση, σε πρώτη φάση, ενός δανείου ύψους 11 εκατ. ευρώ.
Την ύπαρξη της επικείμενης καθοριστικής συνάντησης φέρεται να επιβεβαίωσε, εμμέσως, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας Π. Μπογιαννίδη. «Μας ενημέρωσε πως επίκειται άμεσα η δανειοδότηση της ζαχαροβιομηχανίας με ένα ποσό που θα αντιστοιχεί περίπου στο 70% των συνολικά 18 εκατ. ευρώ, που έχουμε να λαμβάνουμε για τα τεύτλα που παραδώσαμε», ανέφερε στο Agronews ο κ. Μπογιαννίδης, τονίζοντας ότι ο υπουργός ρίσκαρε να προβλέψει πως τα χρήματα ίσως μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα, αν όχι και νωρίτερα.
Αν επιβεβαιωθούν και στην πράξη όσα διαρρέονται τις τελευταίες ώρες, θα πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς, που βλέπουν τις υποχρεώσεις τους να τρέχουν και να τους πιέζουν, χωρίς να μπορούν να κάνουν οτιδήποτε. Ωστόσο, για να δοθεί οριστική λύση θα πρέπει να καταβληθεί και το υπόλοιπο 30% της οφειλής και κυρίως να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση και για το 2015, ώστε να ξέρουν οι αγρότες ότι αν καλλιεργήσουν τεύτλα θα πληρωθούν.
Συνάντηση εργαζομένων διοίκησης
Η διοίκηση της ΕΒΖ, επ’ αυτού, προς ώρας τουλάχιστον, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας και των σωματείων εργαζομένων στην ΕΒΖ, σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, δεν είναι σε θέση να δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις. «Μας ενημέρωσε ο κ. Χαραλάμπους ότι όσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας, η διοίκηση δεν μπορεί να κάνει καμία ανακοίνωση για την τιμολογιακή πολιτική του 2015 και έχει απόλυτο δίκαιο», ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, κ. Χρ. Βαρκάκης, μετά το πέρας της συνάντησης, χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολα τα πράγματα για την εταιρεία, ιδίως όσο δεν υπάρχει εγγύηση και για τη νέα χρονιά».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση μέσα στον Ιανουάριο και σίγουρα πριν τις εκλογές, είναι μάλλον βέβαιο πως «θα χαθεί η φετινή χρονιά και μαζί της και η ΕΒΖ», κάτι που, όπως είπε, διαφάνηκε και από το ότι ο κ. Χαραλάμπους «αναγνώρισε ως λάθος αυτό που έγινε με τη μισθοδοσία του πρώτου μισού του Ιανουαρίου. Μας είπε, μάλιστα,  ότι θα προσπαθήσει έως το τέλος της βδομάδας να λυθεί το θέμα. Ωστόσο, αρνήθηκε να εγγυηθεί για το τί θα γίνει μετά τον Ιανουάριο και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό».


πηγη:www.agronews.gr