Από 26 Γενάρη οι αιτήσεις πληρωμών για βιολογικά και νιτρορύπανση

14/01/2015 

Οι αιτήσεις στις κατά τόπους ΔΑΟΚ γίνονται ως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.Κοντονής Γιώργος|  
Ξεκινούν από τις 26 Ιανουαρίου οι ετήσιες αιτήσεις πληρωμής όλων των δικαιούχων που μπήκαν στα προγράμματα βιολογικών, απονιτροποίησης, ολοκληρωμένης και αμειψισποράς καπνού το 2011 και το 2012, σύμφωνα με τροποποιητική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αιτήσεις στις κατά τόπους ΔΑΟΚ γίνονται ως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι αιτήσεις για το 2015 ξεκινούν νωρίς δεδομένης της ανάγκης για υλοποίηση διοικητικών πράξεων λόγω ανανέωσης χαρτογραφικού υποβάθρου, ενώ ως φορείς υποδοχείς ορίζονται οι κατά τόπου ΔΑΟΚ.
Αναλυτικά η διαδικασία έχει ως εξής:
Για τη λήψη της κατ’ έτος ενίσχυσης σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις ισχύουσες εθνικές διατάξεις περί διαδικασίας χορήγησης της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι υποβάλλουν ετησίως αίτηση πληρωμής στο φορέα συμπλήρωσης και υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ), το αργότερο μέχρι την 15η Μαΐου κάθε έτους εφαρμογής. Η αίτηση λαμβάνει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο από το Ολοκληρωμένο
Η αίτηση λαμβάνει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων κάθε έτους εφαρμογής, όπως ειδικά αναφέρεται ανά δράση στην δημοσιοποιηθείσα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος όπως τροποποιημένη ισχύει και εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών, οι δικαιούχοι υποβάλλουν στο Φ.Υ. (ΔΑΟΚ) δήλωση εφαρμογής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα κατά περίπτωση ΚΥΑ.
Εξαίρεση αποτελεί η δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους και δεύτερου έτους εφαρμογής για το σύνολο των δράσεων η οποία υποβάλλεται σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα λαμβάνοντας υπόψη την υστέρηση στη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων, όπου απεικονίζεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής δηλώσεων εφαρμογής ανά δράση . Εφόσον η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αφορά στο διάστημα 2 Ιανουαρίου έως και 15 Μαΐου, οι δικαιούχοι υποβάλλουν δήλωση εφαρμογής εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών με τη συμπλήρωση έκαστου έτους από την ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων κάθε έτους εφαρμογής.
Ειδικότερα εφόσον η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αφορά στο διάστημα 16 Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι υποβάλλουν δήλωση εφαρμογής από τις 02 Ιανουαρίου του επόμενου έτους και εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών. Ειδικότερα για το 2015 ως ημερομηνία έναρξης υποβολής δηλώσεων ορίζεται η 26.01.2015 δεδομένης της ανάγκης για υλοποίηση διοικητικών πράξεων λόγω ανανέωσης χαρτογραφικού υποβάθρου. Η δήλωση εφαρμογής υποβάλλεται από τους δικαιούχους ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα που υποστηρίζει την εφαρμογή κάθε δράσης λαμβάνοντας ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
Μετά την ηλεκτρονική τους υποβολή, οι δηλώσεις εφαρμογής εκτυπώνονται από το πληροφοριακό σύστημα και διαβιβάζονται με ευθύνη των ενδιαφερομένων πλήρως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες σε έντυπη μορφή, με τα συνυποβαλλόμενα παραστατικά, όπου και λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου της υπηρεσίας κατάθεσης. Οι δηλώσεις εφαρμογής υποβάλλονται σε έντυπη μορφή εντός 45 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης εφαρμογής. Επισημαίνεται ότι, όταν η λήξη της προθεσμίας συμπίπτει με αργία, Σάββατο ή Κυριακή, τότε θεωρείται ότι συμπίπτει με την πρώτη επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Μετά την παραλαβή της έντυπης δήλωσης εφαρμογής και τη χορήγηση υπηρεσιακού αριθμού πρωτοκόλλου Σε περιπτώσεις που ο παραγωγός δεν επιθυμεί να υποβάλλει ο ίδιος ηλεκτρονικά τη δήλωση εφαρμογής θα απευθύνεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ για να παραλάβει το έντυπο της δήλωσης εφαρμογής. Σ' αυτό θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία βάσει της ισχύουσας σύμβασης και ΣΠΔ.
Ο δικαιούχος θα συμπληρώνει τα λοιπά απαιτούμενα πεδία και θα υποβάλλει το έντυπο πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΔΑΟΚ λαμβάνοντας υπηρεσιακό αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια, η υπηρεσία θα προβαίνει σε καταχώρηση και οριστικοποίηση της δήλωσης εφαρμογής στο Πληροφοριακό Σύστημα όπου και θα λαμβάνει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Η προαναφερόμενη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου κατά περίπτωση χρονικού διαστήματος.

Bρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τη Διαδικασία υποβολής δήλωσης εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών.pdf
πηγη:www.agronews.gr