Δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Αττικής για τις απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό

 26/1/2015

Δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Αττικής για τις απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό
Μικρότερες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ήταν οι απώλειες των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Αττικής από τον καταρροϊκό πυρετό. Παρόλα αυτά σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Περιφέρειας
Αττικής «Άγιος Γεώργιος» κανένα από τα μέλη τους δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα ενώ καταγγέλουν επίσης ότι η Περιφέρεια επέδειξε αδιαφορία για την δημιουργία μονάδων διαχείρισης νεκρών ζώων. Συμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥπΑΑΤ ο καταρροϊκός πυρετός σε όλη την χώρα προσέβαλε 207.705 ζώα, εκ των οποίων 181.971 πρόβατα, 24.769 αίγες και 965 βοοειδή.
Μιλώντας για το θέμα με την γραμματέα του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», κα. Μαγδαλινή Κοντογιάννη, κατά την επίσκεψή μας στην έδρα του Συλλόγου στις Αχαρνές μας ανέφερε: «ευτυχώς ο καταρροϊκός πυρετός δεν έπληξε σε μεγάλο ποσοστό το ζωικό κεφάλαιο της Αττικής (η απώλεια δεν ξεπέρασε το 10%). Το άσχημο στην περίπτωσή μας ήταν ότι δεν είχαμε μονάδες διαχείρισης νεκρών ζώων. Αν και προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, υπήρξε αδιαφορία».
Και πρόσθεσε: «Ένα ακόμα θετικό σημείο που μας βοήθησε στην αντιμετώπιση της ζωονόσου ήταν το γεγονός ότι στην Αττική ο καταρροϊκός ήρθε με καθυστέρηση, οπότε γνωρίζαμε πως είχαν κινηθεί στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο».
Σε ερώτηση μας σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις απώλειες που προκάλεσε η ζωονόσος η κα. Κοντογιάννη μας έκανε γνωστό ότι: «αναφέρθηκε από την πολιτεία ότι μόνο όσοι είχαν προμηθευθεί εντομοαποθητικά με συνταγή γιατρού και γραμμένα στο βιβλίο φαρμάκων θα αποζημιωθούν. Όλα τα μέλη μας έχουν προμηθευτεί εντομαποθητικά ωστόσο κανένας δεν έχει αποζημιωθεί για τις απώλειες στο ζωικό του κεφάλαιο».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την προηγούμενη Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, 1 εκατομμύριο ευρώ περίπου θα διαθέσει το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καταρροϊκό πυρετό στην Ελλάδα σύμφωνα με Απάντηση του Επιτρόπου κ. Andriukatis σε Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.
Το προσωρινό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου θα διαθέσει το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων παρακολούθησης και εκρίζωσης του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στην Ελλάδα.

πηγη:www.agrotypos.gr