Έκτη μέρα κατάληψης οι παραγωγοί, μοιράζουν ζάχαρη οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ

 19/01/2015

Λιάμης Λεωνίδας
Συνεχίζουν για έκτη μέρα την κατάληψη στον 6 όροφο της Αριστοτέλους στα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης τευτλοπαραγωγοί και μηχανάτορες, διεκδικώντας την πληρωμή τους,
την ίδια ώρα που 300 με 350 εργαζόμενοι από όλα τα εργοστάσια της ΕΒΖ και την κεντρική διοίκηση διαμαρτύρονται συμβολικά στην είσοδο του κτιρίου.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν στο πλευρό των παραγωγών, που είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της Βιομηχανίας αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική για τη νέα σεζόν, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους καλλιεργητές που δεν γνωρίζουν πώς να συνεχίσουν.
Οι αγρότες που είναι στο χώρο δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα γραφεία της εταιρείας μέχρι να πάρουν μια οριστική απάντηση για τα 19 εκατ. που τους οφείλονται. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ με το σύνθημα «Ζάχαρη και αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά» διαδηλώνουν στην πλατεία Αριστοτέλους, τονίζοντας πως αν άμεσα δε ληφθούν δραστικά μέτρα από τη νέα κυβέρνηση η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι καταδικασμένη να σβήσει.
Οι εργαζόμενοι θα μοιράσουν 1 τόνο ζάχαρη στους διερχόμενους, με τον συμβολισμός ότι «έτσι όπως πάει η κατάσταση ίσως είναι και η τελευταία ελληνική ζάχαρη που θα την διανεμηθεί στον κόσμο».
Ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας εργαζοµένων, Χρ. Βαρκάκης τόνισε ότι «συμπαραστεκόμαστε αναμφίβολα στους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς και θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα της βιομηχανίας και των παραγωγών, που έχουν δίκιο γιατί δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Σεπτέμβριο».
«Αν δεν προκύψει κάποια δραστική ενέργεια άμεσα, από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, είναι άμεσος ο κίνδυνος να χαθεί ο προγραμματισμός της χρονιάς του 2015, καθώς ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική» σημείωσε αναφορικά με το ζήτημα των καλλιεργητών και εκτιμά ότι με τα όσα ισχύουν ως σήμερα, η βιομηχανία βία βία θα μπορέσει να αντέξει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου.
Επικαλούμενος, μάλιστα, δικές του πληροφορίες, είπε, ότι «ο ειδικός εκκαθαριστής αυτές τις μέρες είναι σε διαπραγμάτευση με γαλλική ή γερμανική εταιρεία (το πιθανότερο) για να πουληθούν οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στη Ξάνθη με σκοπό να χρησιμοποιηθούν  από τον αγοραστή σαν κέντρο συγκέντρωσης, διάθεσης και διανομής δικής του ζάχαρης που θα εισάγει για να τη διανέμει στην ελληνική αγορά και στις βαλκανικές αγορές, επειδή είναι σε κομβικό σημείο».
Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

πηγη:www.agronews.gr