Ανησυχίες για το μέλλον του τομέα της ζάχαρης

26.01.2015 

Ανησυχίες για το μέλλον του τομέα της ζάχαρης
Κατόπιν αιτήματος της ιταλικής αντιπροσωπίας, οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε., που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, θα συζητήσουν για το μέλλον του τομέα της ζάχαρης, η οποία βρίσκεται τώρα σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία ζητά να εξασφαλιστεί κυρίως μια ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς όταν το σημερινό σύστημα των ποσοστώσεων ζάχαρης λήξει το 2017.
 
Όπως αναφέρεται στο σχετικό εισηγητικό, η ΕΕ επιβεβαίωσε την απόφασή να καταργηθεί το σύστημα των ποσοστώσεων ζάχαρης από τον Οκτώβριο του 2017 με την έγκριση της αναθεωρημένης ΚΑΠ το 2013.
 
Από τότε τα δεδομένα της αγοράς δείχνουν μια σταθερή μείωση των τιμών της ζάχαρης στην ΕΕ και οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν περαιτέρω, παγκόσμια πτώση κατά τα επόμενα έτη.
 
Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να επηρεάσει τους παραγωγούς τεύτλων που προμηθεύουν τις πρώτες ύλες για τα ραφιναρουργεία. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη κατάσταση του πλεονάσματος από τις υπάρχουσες ποσοστώσεων της ΕΕ, έχει επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ζάχαρης, με συνέπειες για το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής.
 
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.