2-1-2015
Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η ερμηνευτική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για την εφαρμογή των νέων Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων με βάση τις διατάξεις του νόμου 4308/2014, που ξεκινάει η εφαρμογή του από την 1/1/2015.
Η εγκύκλιος αναφέρει μεταξύ άλλων και την διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου τις υποχρεώσεις αγροτών του κανονικού καθεστώτος και τα παραστατικά διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με το νόμο το τιμολόγιο μπορεί να εκδίδεται σε ηλεκτρονική ή σε έντυπη μορφή. Ηλεκτρονικό τιμολόγιο, συμπεριλαμβανομένου του στοιχείου λιανικής πώλησης, είναι οποιοδήποτε τιμολόγιο περιέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται από τον παρόντα νόμο και το οποίο έχει εκδοθεί και ληφθεί σε ηλεκτρονική μορφή.
Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο απαιτείται να έχει εκδοθεί και να έχει ληφθεί με ένα οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μορφότυπο. Η επιλογή του μορφότυπου αποφασίζεται από τους συναλλασσόμενους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο συνήθεις μορφότυποι περιλαμβάνουν τιμολόγια ως δομημένα μηνύματα (όπως XML) ή άλλα είδη ηλεκτρονικών μορφότυπων. Παραδείγματα άλλων μορφότυπων είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνημμένο αρχείο PDF ή ένα κείμενο που λαμβάνεται σε ηλεκτρονική και όχι σε έντυπη μορφή. Είναι δυνατή η αποστολή και λήψη των ηλεκτρονικών τιμολογίων σε έναν μορφότυπο και η μετατροπή τους σε άλλον μορφότυπο στη συνέχεια.
Δεν θεωρούνται όλα τα τιμολόγια που δημιουργούνται σε ηλεκτρονική μορφή ως «ηλεκτρονικά τιμολόγια». Τα τιμολόγια που δημιουργούνται σε ηλεκτρονική μορφή, για παράδειγμα μέσω λογιστικού λογισμικού ή μέσω λογισμικού επεξεργασίας κειμένου, τα οποία αποστέλλονται και λαμβάνονται σε έντυπη μορφή δεν είναι ηλεκτρονικά τιμολόγια. Αντίθετα, τα τιμολόγια που δημιουργούνται σε έντυπη μορφή, σαρώνονται (σκανάρωνται), αποστέλλονται και λαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δύναται να θεωρηθούν ως ηλεκτρονικά τιμολόγια
Υποχρεώσεις αγροτών κανονικού καθεστώτος
Θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 4308/2014 οι υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος είναι οι εξής:
1) Υποβάλλουν δηλώσεις μεταβολών (έντυπο Μ2) για οποιαδήποτε αλλαγή των επαγγελματικών τους στοιχείων (διεύθυνση έδρας, έναρξη ενδοκοινοτικών συναλλαγών, αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ κ.λπ. ακόμη και για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ),
2) Υποβάλλουν τις οικείες δηλώσεις ΦΠΑ, ανά έτος (αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο), τρίμηνο ή μήνα (ανάλογα με την κατηγορία τήρησης βιβλίων) και τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), καθώς και στατιστικές δηλώσεις (intrastat) κατά περίπτωση,
3) Εκδίδουν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία («παραστατικά», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 4308/2014 – Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, ισχύς από 1.1.2015) για την απεικόνιση των συναλλαγών τους.
Στην περίπτωση που αγρότης - παραγωγός πραγματοποιεί πωλήσεις προϊόντων παραγωγής του από λαϊκές αγορές, θα πρέπει να εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα, την ποιότητα και την κανονική αξία των παραδιδόμενων αγαθών, προκειμένου να προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Σημειώνεται δε ότι το ως άνω ειδικό στοιχείο εκδίδεται και από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, χωρίς την αναγραφή ΦΠΑ επί της αναγραφόμενης αξίας, καθώς οι εν λόγω αγρότες δεν δικαιούνται επιστροφή με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή 3%, η οποία προβλέπεται αποκλειστικά για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, αλλά εφαρμόζουν τις γενικές διατάξεις αναφορικά με το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών για το σύνολο των φορολογητέων δραστηριοτήτων τους (Πολ. 1116/2014).
Πέρα του ανωτέρω στοιχείου δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης στοιχείου αυτοπαράδοσης, καθώς τα συγκεκριμένα αγαθά θα πωληθούν λιανικώς, με ΦΠΑ (13%), από τη λαϊκή αγορά και δεν διατίθενται σε μη φορολογητέα δραστηριότητα (περ. β και γ, του άρθρου 7, του ΦΠΑ).
Παραστατικό διακίνησης
Το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται για την αποστολή ή την παράδοση ή τη διακίνηση των αποθεμάτων, συνοδεύει τα αποθέματα μέχρι τον τελικό προορισμό τους και διαφυλάσσεται από τους αντισυμβαλλόμενους, πλην των ιδιωτών. Δεν απαιτείται έκδοση παραστατικού διακίνησης εφόσον εκδίδεται άμεσα τιμολόγιο πώλησης που συνοδεύει τα αγαθά κατά τη διακίνησή τους, δηλαδή στην περίπτωση αυτή το τιμολόγιο είναι και έγγραφο διακίνησης. Επί ηλεκτρονικής έκδοσης παραστατικού απαιτείται να υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα του στοιχείου στη διάρκεια της διακίνησης για ελεγκτικούς σκοπούς. Διευκρινίζεται επίσης, ότι το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται ανεξάρτητα από το εάν η διακίνηση διενεργείται με μεταφορικά μέσα του πωλητή ή οποιουδήποτε τρίτου.
Στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ τονίζεται ότι δεν απαιτείται η έκδοση του παραστατικού διακίνησης στις εξής περιπτώσεις
- Όταν διακινούνται αποθέματα μεταξύ επαγγελματικών εγκαταστάσεων της ίδιας οντότητας οι οποίες βρίσκονται στον ίδιο ή σε συνεχόμενο κτιριακό χώρο.
- Παράδοσης αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς, είτε του ειδικού είτε του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α., εφόσον το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται από τον παραλήπτη αυτών των προϊόντων. Στην περίπτωση αυτή αντίγραφο του παραστατικού διακίνησης παραδίδεται ή αποστέλλεται στον παραγωγό.
- Ειδικά, για την διακίνηση αγοραζομένου γάλακτος που παραλαμβάνεται από αγρότες-παραγωγούς (κτηνοτρόφοι), ανεξάρτητα εάν οι παραγωγοί αυτοί εντάσσονται στο κανονικό ή ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, δύναται να εκδίδεται το παραστατικό διακίνησης από αυτούς που το παραλαμβάνουν. Εναλλακτικά, αυτός που παραλαμβάνει το προϊόν δύναται να καταχωρεί σε κατάλληλο αρχείο (κατάσταση) με την παραλαβή του γάλακτος, τα στοιχεία των εμπλεκομένων μερών, την ποσότητα και το είδος (ζωϊκή προέλευση) του διακινούμενου γάλακτος, καθώς και την ημερομηνία που γίνεται η διακίνηση. Για τις ανάγκες αυτού που παραδίνει το γάλα, δίνεται από τον παραλήπτη αντίγραφο της συνταχθείσας κατάστασης ή άλλη δήλωση με ανάλογο περιεχόμενο.
- Για τη διακίνηση ελαιοκάρπου από τους ελαιώνες των παραγωγών-αγροτών προς τα ελαιοτριβεία για έκθλιψη, δεδομένου ότι η μεταφορά ελαιοκάρπου παρουσιάζει ιδιομορφίες (δυσχέρειες στη συγκέντρωση, άγνωστο βάρος, μεταφορά με διάφορα μεταφορικά μέσα κ.λ.π.).
- Διακίνηση αγαθών από τα φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, δεδομένου ότι δεν υπόκεινται στις ρυθμίσεις αυτού του νόμου, δεν υποχρεούνται στην παρακολούθηση (διακίνηση, παράδοση, αποστολή) των αποθεμάτων τους.
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο
πηγη: www.agrotypos.gr