Με μηνύσεις απειλούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αιγοπροβατοτρόφοι για την εξισωτική

15/1/2015

Με μηνύσεις απειλούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αιγοπροβατοτρόφοι για την εξισωτική Οι κτηνοτρόφοι απειλούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ με μηνυτήρια αναφορά αν δεν καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις της εξισωτικής αποζημίωσης με βάση την πληρωμή του 2012 και δεν τακτοποιηθεί το θέμα με τα βοσκοτόπια.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Παλάσκας, «μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2015 ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τη δυνατότητα νόμιμα να αλλάξει τα χαρτογραφικά και να επαναφέρει τα βοσκοτόπια όπου είναι αναγκαίο για να καταβληθεί σωστά η εξισωτική αποζημίωση του 2013 και του 2014. Αν υπήρξαν «παρανομίες» στα επιλέξιμα βοσκοτόπια θα λογοδοτήσουν στα δικαστήρια. Αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, τη Δευτέρα (12/1/2015). Έχουμε έρθει σε επαφή με τους αιγοπροβατοτρόφους από όλη την Ελλάδα».
Όλα ξεκίνησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Λάρισα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπου μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων για τις σοβαρές περικοπές στα ποσά των ενισχύσεων που έβλεπαν στους λογαριασμούς τους, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας για να λυθούν τα προβλήματα με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης. Έτσι τη Δευτέρα (5/1/2015), με εντολή Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το πρόβλημα με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια στη Λάρισα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ και κτηνοτρόφοι από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και τον Σύλλογο Αγελαδοτρόφων Κρεατοπαραγωγής Θεσσαλίας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παλάσκας «στη συγκεκριμένη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ εστίαζαν τα προβλήματα στην πληρωμή της εξισωτικής στα δικαιολογητικά και τα έγραφα που είχαν καταθέσει οι κτηνοτρόφοι. Μετά τη σύσκεψη όμως, όταν έγινε η διασταύρωση των στοιχείων µε τους αρµόδιους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζοντας ο κάθε κτηνοτρόφος το ΑΦΜ του, διαπιστώθηκε ότι σε καμιά σχεδόν περίπτωση το πρόβλημα δεν αφορούσε τα ελλιπή δικαιολογητικά, ενώ αντίθετα βγήκε στην επιφάνεια ότι είχαν χαθεί τεράστιες εκτάσεις από τους αιγοπροβατοτρόφους, τις οποίες για χρόνια αξιοποιούσαν και δήλωναν ως βοσκήσιµες στις ορεινές περιοχές της χώρας.
Όπως φάνηκε τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 2013 ενόψει της πλήρους εκτατικοποίησης των δικαιωµάτων. Με τα νέα δεδοµένα, οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής, ελευθέρας βοσκής και πάχυνσης μοσχαριών κρεατοπαραγωγής, που οι εκτροφές τους βρίσκονται συνήθως στον κάμπο, δέσμευσαν βοσκοτόπια, προκειµένου να εξασφαλίσουν περισσότερα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης. Δηλαδή για να πληρωθούν την ενιαία ενίσχυση θα έπρεπε να δήλωναν κάποια βοσκοτόπια, τα οποία όμως χρησιμοποιούσαμε εμείς οι αιγοπροβατοτρόφοι. Εμείς τότε εισπράτταμε την ενιαία ενίσχυση σαν ειδικά δικαιώματα. Όπως αναφέρουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από το 2013, που ξεκίνησαν να αλλάζουν χέρια οι επιλέξιμοι βοσκοτόποι, ευθύνονται οι «πύλες» του ΟΣΔΕ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από το σύστημα οι αιγοπροβατοτρόφοι και να μην μπορούν το 2013 και το 2014 να εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr