Tα βρήκε σκούρα το βαμβάκι από τον καιρό και τις διεθνείς τιμές

 13/01/2015 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση των εκτάσεων διεθνώς, λόγω χαμηλών τιμών, ίσως δώσει καλύτερη αφετηρία.Διεθνείς τιμές και καιρός έπνιξαν το ελληνικό βαμβάκι Μειωμένες αποδόσεις και χιλιάδες στρέμματα ασυγκόμιστα

Λιάμης Λεωνίδας
Μεταξύ της Σκύλας των χαµηλών διεθνών τιµών και της Χάρυβδης των δυσµενών καιρικών συνθηκών, που επηρέασαν τη συγκοµιδή, την ποσότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης, βρίσκονται φέτος οι Έλληνες βαµβακοκαλλιεργητές. Το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ βάζει φωτιά στους παραγωγούς, καθώς βλέπουν το εισόδηµά τους να υφίσταται µεγάλη συρρίκνωση και πλέον οι περισσότεροι προσβλέπουν στις αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ, µήπως και ρεφάρουν.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση των εκτάσεων διεθνώς, λόγω χαμηλών τιμών, ίσως δώσει καλύτερη αφετηρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι µόνο από τη διαφορά τιµών, η απώλεια ξεπερνά σε ποσοστό το 20%, σε σχέση µε την περασµένη χρονιά, αφού φέτος, σύµφωνα µε τα έως τώρα δεδοµένα από εκκοκκιστές και αγρότες, παίζουν σε ένα εύρος κοντά στα 40 λεπτά το κιλό, έναντι των 50 λεπτών πέρυσι.

Αν µάλιστα συνυπολογιστούν η καθυστέρηση πληρωµών, σε κάποιες περιπτώσεις, η δραστικά περιορισµένη στρεµµατική απόδοση και η αδυναµία συγκόµισης της παραγωγής από χιλιάδες στρέµµατα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, τότε η ζηµιά γίνεται ένα ασήκωτο άχθος για τους αγρότες.

Περιορίστηκε και το εισόδηµα
Προβλήµατα εντοπίζονται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα κι όπως τονίζεται στην Agrenda πολλές τοπικές κοινωνίες έχουν αρχίσει να ζορίζονται από την έλλειψη ρευστού.
«Την περασµένη σεζόν στη Θράκη µαζεύτηκαν περίπου 80.000 τόνοι σύσπορου βαµβακιού και µε δεδοµένο ότι οι µέσες τιµές κυµάνθηκαν στα 50 λεπτά το κιλό, για τον παραγωγό, η τοπική οικονοµία αιµοδοτήθηκε µε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Φέτος, όµως, η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 65.000 τόνους και η τιµή είναι κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό, που σηµαίνει ότι το εισόδηµα για την περιοχή διαµορφώνεται στα 26 εκατ. ευρώ. Μας λείπουν δηλαδή περί τα 16 εκατ. κι αν δεν αποδοθούν σύντοµα οι αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ, η τοπική αγορά θα βογκήξει» τονίζει ο ιδιοκτήτης της Θρακικά Εκκοκκιστήρια, Σταµάτης Κουρούδης, ο οποίος εκτιµά ότι σήµερα στη Θράκη πάνω από 25% των χωραφιών είναι ασυγκόµιστα.

Χιλιάδες στρέµµατα ασυγκόµιστα

Ειδικά στο Βόρειο Έβρο, όπως ανέφερε στην Agrenda ο κ. ∆ηµήτρης Κολγιώνης, πρόεδρος του τοπικού συνεταιριστικού εκκοκκιστηρίου, επί συνόλου περίπου 200.000 στρεµµάτων µε βαµβάκι, πάνω από 80.000 στρέµµατα δεν έχουν συγκοµιστεί, ενώ άλλα σχεδόν 20.000 στρέµµατα είναι αυτά που πληµµύρισαν από τα νερά του Έβρου και του Ερυθροπόταµου.
«Η ζηµιά, συνολικά, είναι πάρα πολύ µεγάλη, ενώ κάποιοι παραγωγοί µόλις που πρόλαβαν να µαζέψουν το 10%-20% των καλλιεργειών τους», αναφέρει ο κ. Κολγιώνης, προσθέτοντας ότι και οι αποδόσεις είναι σηµαντικά πεσµένες, κινούµενες µεσοσταθµικά κάτω από τα 200 κιλά το στρέµµα, για τον Βόρειο Έβρο. Περίπου ανάλογη η εικόνα και στο νότιο Έβρο, ως προς τις αποδόσεις ανά στρέµµα, ενώ εδώ η συγκοµιδή των περίπου 68.000 στρεµµάτων έχει σχεδόν συντελεστεί.

Μένουν ακόµα 100.000 τόνοι προς πώληση
Το δρόµο για τις αγορές του εξωτερικού έχουν ήδη πάρει πάνω από τα µισά βαµβάκια της παραγωγής του 2014. Όπως µας πληροφορεί ο κ. Κουρούδης, υπολογίζεται ότι γύρω στους 160.000 τόνους εκκοκκισµένο βαµβάκι έχει πωληθεί. Βασικός πελάτης είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, ενώ µικρότερες ποσότητες κατευθύνθηκαν στις αγορές της Ευρώπης και, µέσω αντιπροσώπων και στην Άπω Ανατολή. Αποµένουν, κατά συνέπεια, περίπου 100.000 τόνοι προς πώληση, µε τις τιµές, όµως, να πιέζονται στη διεθνή αγορά.
«Όποιος βρει µε 68 σεντς τη λίβρα, πρέπει να είναι ευτυχής», τονίζει ο κ. Κουρούδης σηµειώνοντας πως η τάση για τις τιµές είναι καθοδική, καθώς από τη µια έπεσαν στην αγορά τα όψιµα βαµβάκια των ΗΠΑ και από την άλλη η Κίνα περιόρισε τις εισαγωγές της. Μόνο θετικό, το ό,τι ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ και καθιστά τις εξαγωγές ευκολότερες.

Καλύτερη αφετηρία
Για την επόµενη χρονιά ο κ. Κουρούδης και ο κ. Αν. Σιάρκος θεωρούν ότι διεθνώς οι εκτάσεις µε βαµβάκι, λόγω των χαµηλών τιµών, θα περιοριστούν κι ως εκ τούτου είναι πιθανό όσοι Έλληνες καλλιεργήσουν το προϊόν, να απολαύσουν καλύτερες οικονοµικές αποδόσεις.

Στα 72 σεντς/λίµπρα τη σεζόν 2014-2015
Κατά 1 σεντ, στα 72 σεντς ανά λίµπρα µείωσε η ICAC τις εκτιµήσεις της για τη µέση τιµή στο βαµβάκι το 2014-2015, ενώ για την περίοδο 2015-2016, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο, προβλέπει µείωση στην παραγωγή κατά 1,53 εκατ. τόνους, στους 24,55 εκατ. τόνους. Πρόκειται για την τέταρτη ετήσια διαδοχική µείωση της παραγωγής, στο χαµηλότερο επίπεδο σε έξι χρόνια, ενώ µειωµένη παραγωγή προβλέπεται και στις χώρες του νοτίου ηµισφαιρίου.
Όπως σηµειώνει η επιτροπή, οι χαµηλές τιµές στο βαµβάκι αποτελούν «µακροπρόθεσµο πρόβληµα», ακόµα και αν τα διεθνή αποθέµατα µειωθούν για πρώτη φορά µέσα σε έξι χρόνια, όπως προβλέπει, εξαιτίας της επίδρασης των αδύναµων αξιών.
Ωστόσο, δεν αναµένεται να δηµιουργηθεί έλλειµµα παραγωγής, µε την κατανάλωση να προβλέπεται αυξηµένη κατά 280.000 τόνους, στους 24,67 εκατ. τόνους, σηµειώνει η διεθνής επιτροπή. Πράγµατι, η αγορά έχει δουλειά ακόµα να κάνει ώστε να ελαττώσει τα διεθνή αποθέµατα που αναµένεται να βγάλουν τη σεζόν καταγράφοντας ρεκόρ στους 21,25 εκατ. τόνους.
Η πίεση στις τιµές αυξάνεται περισσότερο από τα άµεσα διαθέσιµα αποθέµατα στις χώρες εξαγωγής.

Χαμηλώνει ο πήχης για το ύψος παραγωγής
Μικρότερη των αρχικών προσδοκιών, διαµορφώνεται, τελικώς, η παραγωγή βάµβακος για την καλλιεργητική σεζόν του 2014, αφού ο καιρός τα έκανε… µούσκεµα, µε αποτέλεσµα οι στρεµµατικές αποδόσεις να υπολείπονται του συνήθους µέσου όρου και πολλές εκτάσεις να παραµένουν ακόµα και σήµερα ασυγκόµιστες.
«Η αναθεωρηµένη εκτίµηση για την προσδοκώµενη παραγωγή του 2014 κατεβάζει τον πήχη στις 250.000 µε 260.000 τόνους εκκοκκισµένου βάµβακος, αντί για πάνω από 300.000 τόνους, που πιστεύαµε ότι θα πιάσουµε στην αρχή της συγκοµιστικής περιόδου», τονίζουν στην Agrenda ο κ. Αντώνης Σιάρκος, από τη διοίκηση της Εκκοκκιστήρια Σιάρκος, και ο κ. Σταµάτης Κουρούδης, της Θρακικά Εκκοκιστήρια, από τη Ροδόπη.
Αµφότεροι υπολογίζουν, επίσης, πως τα ασυγκόµιστα βαµβάκια µπορεί και να ξεπερνούν σήµερα τα 300.000 στρέµµατα, σε διάφορα σηµεία της χώρας, αλλά όπως λένε, εφόσον οι παραγωγοί µπορέσουν να τα συγκοµίσουν, τα εκκοκκιστήρια θα τα δεχθούν.
Σύµφωνα µε τον αγρότη από το Νότιο Έβρο Πρ. Πρωικάκη, ακόµη κι αν επαληθευτούν οι εκτιµήσεις ότι οι αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ θα είναι ικανοποιητικές, µε τις φετινές αποδόσεις και τις τιµές στο βαµβάκι, δύσκολα τα έσοδα θα καλύψουν το κόστος.
«Με επιχειρηµατικό κόστος στα 200 ευρώ, τα ενοίκια και τιµές στα 38 λεπτά (σ. σ. αναµένεται ένα ακόµη δίλεπτο µε την εκκαθάριση), µπαίνουµε µέσα περί τα 100 ευρώ το στρέµµα», λέει ο παραγωγός, προσθέτοντας ότι αν έρθει µια ακόµη τέτοια χρονιά, οι αγρότες θα το σκεφτούν σοβαρά να ασχοληθούν ξανά µε το βαµβάκι.

Αίτηµα για χαµηλότερο πλαφόν στη συνδεδεµένη
Σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου στο ∆ιδυµότειχο, ζητήθηκε να ασκηθεί πίεση ώστε να είναι µικρότερο το πλαφόν, για να µη χαθεί η συνδεδεµένη και να καταβληθούν οι αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ. Στελέχη του οργανισµού, πάντως, λένε ότι η καταβολή των αποζηµιώσεων θα γίνει µέσα στον Ιανουάριο.


πηγη:www.agronews.gr