Δεν έχει πληρωθεί ακόμη η πλειοψηφία των αγροτών την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου του 2014

3/2/2015

Δεν έχει πληρωθεί ακόμη η πλειοψηφία των αγροτών την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου του 2014 Παρά την «προεκλογική» ανακοίνωση για πληρωμή της β΄ δόσης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου του 2014, μεγάλη μερίδα των αγροτών δεν έχουν βρει τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αγρότες στον ΑγροΤύπο, οι περισσότεροι δικαιούχοι ακόμα δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα αυτά που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, ενώ η ανησυχία τους είναι μεγάλη για το πότε τελικά θα τα εισπράξουν. Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες στους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα.
Επίσης ακόμη δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση της νέας ηγεσίας για τις λεπτομέρειες της πληρωμής του ΕΦΚ πετρελαίου του 2014 που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στους αγρότες.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μας ανέφεραν ότι έχουν σταλεί τα στοιχεία των δικαιούχων στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί γίνονται οι πληρωμές. Μιλώντας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών μας δήλωσαν ότι η πληρωμή της β΄ δόσης γίνεται σταδιακά, αφήνοντας όμως «ανοιχτά» τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της πληρωμής. Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα µε τις ήδη υπάρχουσες εγκυκλίους της Γενικής Γραµµατείας Δημόσιων Εσόδων, τα ποσά των δικαιούχων πρέπει να υπολογίζονται μειωμένα, καθώς θα περάσουν πρώτα από συµψηφισµούς για τα χρέη σε εφορία και ΟΓΑ.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε επίσης με το γραφείο της κ. Βαλαβάνη και μας ανέφεραν ότι ακόμη ενημερώνεται για το θέμα και δεν γνωρίζει πόσα ακριβώς χρήματα καταβλήθηκαν στην πληρωμή της β΄ δόσης και σε πόσους δικαιούχους. Καμιά απάντηση δεν υπήρξε σε αυτό το ερώτημα ούτε και από το γραφείο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαΐδου.

Θυμίζουμε ότι η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ανέφερε τα εξής: «από σήμερα Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, θα αρχίσουν να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά επιστροφής της β΄ δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αφορά το αγροτικό πετρέλαιο».

Να σημειωθεί ότι η πληρωμή της α΄ δόσης ΕΦΚ πετρελαίου έγινε στα μέσα Μαΐου του 2014 και αφορούσε ποσό 53 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε σε 385.000 δικαιούχους αγρότες.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr