Αυξάνουν τα στρέμματα του 2014 με βαμβάκι, φόβος για το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης

24/2/2015

Αυξάνουν τα στρέμματα του 2014 με βαμβάκι, φόβος για το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης Αρχές Μαρτίου θα γίνει η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος ύψους 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αποστόλου. Όμως σε μεγάλη αναταραχή βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί από την ενημέρωση που είχαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι τελικά τα στρέμματα, που καλλιεργήθηκαν το 2014,
ανέρχονται σε 2,7 εκατ. Βάση του Κανονισμού 73/2009 τα καλλιεργούμενα στρέμματα για τη χώρα μας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. στρέμματα. Η αύξηση των στρεμμάτων σημαίνει ότι αναλογικά θα μειωθεί και η ειδική (συνδεδεμένη) ενίσχυση.

Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κ. Νίκος Σκοπιανός, τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «από την επίσημη ενημέρωση που είχα είναι ότι τα στρέμματα με βαμβάκι του 2014 ανέρχονται τελικά σε 2,7 εκατ. στρέμματα. Βέβαια ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς εξελίχθηκαν τα στρέμματα που δεν συγκομίστηκαν. Συνήθως τέτοια εποχή γνωρίζαμε το ύψος της συνδεδεμένης. Αναμένουμε μια επίσημη ενημέρωση».

Ο κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι δε ήμαστε το 2014 πάνω από 2,3 εκατ. στρέμματα. Ξαφνικά περνάει η εικόνα ότι είμαστε στα 2,78 εκατ. στρέμματα, που σημαίνει ότι αυτόματα το σύνολο των βαμβακοπαραγωγών θα χάσει στη συνδεδεμένη περίπου 12 – 13 ευρώ το στρέμμα (από 76 ευρώ/ στρέμμα αναμένεται να φτάσει στα 64 ευρώ). Θα πρότεινα να δημοσιεύσουν τα ΑΦΜ των δικαιούχων ανά περιφέρεια και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Οι δηλώσεις έχουν «κλειδώσει» και δεν μπορεί κανένας να προχωρήσει σε αλλαγές της καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ. Εκτός αν πρόκειται για κάποια άνωθεν εντολή».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.