Σταθερά ζάχαρη και γαλακτοκομικά, σε πτώση δημητριακά και έλαια


13.02.2015 

Σταθερά ζάχαρη και γαλακτοκομικά, σε πτώση δημητριακά και έλαιαΕκτός της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι τιμές των οποίων έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, καταγράφηκε συνολική πτώση των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Τιμών του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων FAO τον Ιανουάριο του 2015, με τα δημητριακά και τα έλαια να καταγράφουν την εντονότερη μείωση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του FAO, ο Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 3,6 μονάδων τον προηγούμενο Ιανουάριο του, φθάνοντας κατά μέσο όρο τις 182,7 μονάδες, οι οποίες είναι κατά 1,9 % μειωμένες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.

Σημειώνεται πως εκτός από μια βραχύβια ανάπαυλα, τον Οκτώβριο του 2014, ο Δείκτης Τιμών του FAO παρουσιάζει μείωση κάθε μήνα από τον Απρίλιο του 2014. Όσον αφορά τους επιμέρους Δείκτες η κατάσταση έχει ως εξής:

Ο Δείκτης τιμών του FAO για τα δημητριακά ήταν κατά μέσο όρο στις 177,4 μονάδες τον Ιανουάριο, χαμηλότερα κατά 6,6 μονάδες (3,6 τοις εκατό) σε σχέση με το Δεκέμβριο. Αυτή η σημαντική μείωση προκύπτει κυρίως από την κατά 7 τοις εκατό μείωση των διεθνών τιμών του σιταριού, καθώς τα δευτερεύοντα σιτηρά και το ρύζι υποχώρησαν μόνο κατά 1 τοις εκατό ή λιγότερο. Η απότομη πτώση των τιμών του σιταριού αντανακλά την επιβεβαίωση της κατάστασης άφθονης προσφοράς αυτή τη σεζόν και την ισχυρότερη πιθανότητα των αποθεμάτων να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο πλέον της δεκαετίας. Η τρέχουσα αξία του Δείκτης τιμών δημητριακών του FAO έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010 και είναι τώρα κατά 90 πόντους χαμηλότερα (34 τοις εκατό) από την κορυφή των 267,7 μονάδων που σημείωσε τον Ιούνιο του 2008.

Ο Δείκτης τιμών του FAO για τα φυτικά έλαια ήταν κατά μέσο όρο στις 156,0 μονάδες τον Ιανουάριο, κάτω κατά 4,7 μονάδες (2,9 τοις εκατό) σε σχέση με το Δεκέμβριο και σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009. Οι τιμές του φοινικελαίου και του σογιελαίου μειώθηκαν, αντανακλώντας τη μειωμένη ζήτηση εισαγωγών για το φοινικέλαιο και τις προοπτικές της άφθονης προμήθειες σόγιας. Επιπλέον, το παρατεταμένο χαμηλό επίπεδο των τιμών του αργού πετρελαίου συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τις τιμές των φυτικών ελαίων μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους ως πρώτες ύλες για την παραγωγή βιοντίζελ.

Ο Δείκτης τιμών του FAO για τα γαλακτοκομικά ήταν κατά μέσο όρο στις 173,8 μονάδες τον Ιανουάριο, ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο όπως και το Δεκέμβριο. Η πτώση των τιμών για το τυρί και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη αντισταθμίστηκε από την αύξηση της τιμής του βουτύρου, ενώ το πλήρες γάλα σε σκόνη παρέμεινε αμετάβλητο. Η πτώση της αξίας του ευρώ έχει προκαλέσει τιμές των εξαγωγών από την Ευρώπη να συγκλίνουν με τις προσφορές από την Ωκεανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αφίξεις νέων εφοδίων στην παγκόσμια αγορά μετριάζονται από τον ξηρό καιρό στην Ωκεανία, ο οποίος οδηγεί σε μια επιταχυνόμενη μείωση της εποχιακής παραγωγής γάλακτος, ενώ η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της έχει μειωθεί για να αποφευχθεί υπερβολική υπέρβαση της ποσόστωσης του γάλακτος, καθώς οι ετήσιες ποσοστώσεις (Απρίλιος-Μάρτιος) πλησιάζουν στο τέλος τους.

Ο Δείκτης τιμών του FAO για το κρέας ήταν κατά μέσο όρο στις 194,3 μονάδες τον Ιανουάριο, σημειώνοντας μείωση κατά 3,2 μονάδες (1,6 τοις εκατό) σε σχέση με την αναπροσαρμοσμένη αξία του Δεκεμβρίου. Η πτώση των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε σχέση με το δολάριο των ΗΠΑ, κυρίως του ευρώ, ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την εν λόγω πτώση. Τα κύρια προϊόντα που επηρεάζονται ήταν το χοίρειο κρέας από την Ευρώπη, το βόειο κρέας από την Αυστραλία και το αιγοπρόβειο κρέας από τη Νέα Ζηλανδία. Επιπλέον, η άφθονη διαθεσιμότητα για εξαγωγές συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τις τιμές του χοιρινού κρέατος. Η προς τα κάτω αναθεώρηση του Δείκτη Τιμών Κρέατος για το μήνα Δεκέμβριο, από 204,0 μονάδες που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα σε 197,5 μονάδες, προκλήθηκε κυρίως από μια απρόβλεπτη απότομη πτώση των τιμών κατά την εξαγωγή του χοιρινού κρέατος της Βραζιλίας και σε μικρότερο βαθμό του κρέατος πουλερικών της Βραζιλίας.

Ο Δείκτης τιμών του FAO για την ζάχαρη ήταν κατά μέσο όρο στις 217,7 μονάδες τον Ιανουάριο, σχεδόν αμετάβλητος από το Δεκέμβριο του 2014. Η αβεβαιότητα ενόψει της νέας συγκομιδής ζάχαρης της Βραζιλίας, η οποία συνήθως αρχίζει τον Απρίλιο, σταθεροποίησε τις τιμές εξαγωγής. Ωστόσο, η επίδρασή της στον δείκτη σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώθηκε από τις προσδοκίες άφθονης προσφοράς στις κυριότερες περιοχές παραγωγής ζάχαρης, όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η ΕΕ.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr