Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις,
των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τα στοιχεία της Eurostat
είναι αμείλικτα επιβεβαιώνοντας και για το 2014 το έλλειμμα του
ισοζυγίου φυτικής και ζωικής παραγωγής, με την πρώτη να υπερέχει σαφώς
με ποσοστό 69% επί του συνόλου της γεωργικής παραγωγής στην χώρας μας.
Ως φαίνεται τα μέχρι σήμερα μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας ελάχιστα
έως καθόλου απέδωσαν και αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές για την αύξηση της
ζωικής παραγωγής η Ελλάδα θα συνεχίσει να εισάγει πολλά από τα ζωικά
προϊόντα που καταναλώνει ο πληθυσμός και οι επισκέπτες της.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. το 2014 η φυτική παραγωγή ήταν μόλις πάνω από το ήμισυ (52%) της συνολικής γεωργικής παραγωγής και τα ζωικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 43%, στην Ελλάδα οι καλλιέργειες συνέβαλαν τα μέγιστα στην εθνική γεωργική παραγωγή (69%) με την ζωική να υστερεί καθώς η συμβολή της ήταν χαμηλότερη του 1/3 (27%).
Συγκεκριμένα, η συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας το 2014 ήταν 9.699 εκατομμύρια € και το επί % μερίδιο (επιλεγμένων) γεωργικών προϊόντων (βάσει της αξίας της παραγωγής σε βασικές τιμές) έχει ως εξής:
-Οι καλλιέργειες συγκέντρωσαν το 69%, εκ των οποίων: δημητριακά 8%, λαχανικά -φρούτα και κηπευτικά 39%
-Τα ζωικά προϊόντα απέσπασαν μερίδιο 27%, εκ των οποίων: το κρέας 14% και το γάλα 11%
-Το υπόλοιπο μερίδιο του 4% συγκέντρωσαν οι γεωργικές υπηρεσίες και οι δευτερεύουσες δραστηριότητες.
Η εξέλιξη στης παραγωγής στην Ε.Ε.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. αντίστοιχα φαινόμενα με την Ελλάδα είχαμε και στην Ρουμανία (73%), στη Βουλγαρία (65%) και στην Κροατία (62%), ενώ η ζωική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ιρλανδία (70%), στη Δανία (63%) και στη Φινλανδία (60%).
Η κατανομή της συνολικής γεωργικής παραγωγής ήταν πιο ισορροπημένη μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής στη Γερμανία (47% για την φυτική, σε σύγκριση με 49% για την ζωική), στη Σλοβενία (50% και 48%), στη Σουηδία (46% και 48%), στη Λετονία ( 50% και 47%), στην Κύπρο (52% και 48%), στην Πολωνία (47% και 51%), στο Λουξεμβούργο (47% και 52%) και στην Ολλανδία (48% και 42%).
Γαλλία και η Γερμανία παράγουν σχεδόν το 40% των σιτηρών στην ΕΕ
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρήχθησαν το 2013 305.700.000 τόνοι σιτηρών. Η Γαλλία (67,3 εκατ τόνοι, 22% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) παρέμεινε ο μεγαλύτερος παραγωγός, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (47,8 εκατ. τόνοι ή 16%), την Πολωνία (28,5 εκατ. τόνοι ή 9%), την Ισπανία (25,4 εκατ. τόνοι ή 8%), την Ρουμανία (20,9 εκατ. τόνοι ή 7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (20,0 εκατ. τόνοι ή 7%).
Η Ιταλία ηγέτης στις τομάτες και η Πολωνία στα μήλα
Με μια παραγωγή 5,2 εκατομμυρίων τόνων το 2013, η Ιταλία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο (35%) της παραγωγής της τομάτας στην ΕΕ (14,9 εκατ. τόνοι), προηγούμενη της Ισπανίας (3,8 εκατ. τόνοι ή 25%), της Πορτογαλίας (1,2 εκατ. τόνοι ή 8%) και της Ελλάδας (1,0 εκατ. τόνοι ή 7%).
Για τα καρότα, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,7 εκατ. τόνοι t ή 14% η κάθε μία, σε σύνολο 5,1 εκατ. τόνων συνολικής παραγωγής της ΕΕ) ήταν οι δύο κύριοι παραγωγοί το 2013, ακολουθούμενες από τη Γερμανία και την Ολλανδία (0,6 εκατ. τόνοι ή 11% η κάθε μία) και η Γαλλία (0,5 εκατ t ή 10%).
Σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής κρεμμυδιών της ΕΕ (5,7 εκατ. τόνοι) καταγράφηκε στην Ολλανδία (1,3 εκατ. τόνοι ή 23%) και στην Ισπανία (1,2 εκατ. τόνοι ή 21%).
Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ ανήλθε σε 12,0 εκατομμύρια τόνους το 2013, εκ των οποίων το 26% (3,1 εκατ. τόνοι ) παρήχθησαν στην Πολωνία, το 18% στην Ιταλία (2,2 εκατ. τόνοι ) και 17% στη Γαλλία (2,1 εκατ. τόνοι).
Το ένα τέταρτο του χοιρινού κρέατος παράγεται στη Γερμανία
Με μια παραγωγή 5,5 εκατομμύρια τόνων, που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου της ΕΕ, η Γερμανία ήταν το 2013 ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμενη από την Ισπανία (3,4 εκατ. τόνοι ή 16%), ενώ η Γαλλία ήταν ο κύριος παραγωγός κρέατος βοοειδών (1,4 εκατ. τόνοι ή 19% ή συνολικής παραγωγής της ΕΕ).
Η Γαλλία είχε επίσης τη μεγαλύτερη παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2013, προηγούμενη ελαφρώς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας (όλες περίπου 1,7 εκατ. τόνοι). Μαζί, αυτά τα τρία κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής παραγωγής κρέατος πουλερικών της ΕΕ.
Για το αγελαδινό γάλα, η Γερμανία (31,3 εκατ. τόνοι ή 20% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) και η Γαλλία (24,4 εκατ. τόνοι ή 16%) ήταν με διαφορά οι δύο κύριοι παραγωγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.
Όπως σημειώνεται τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκδοση «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία - στατιστικά 2014», η οποία είναι διαθέσιμη σε μορφή PDF στον δικτυακό τόπο της Eurostat: http://ec.europa.eu/eurostat/product?code=KS-FK-14-001
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr