Σε πέντε χρόνια νέες ποικιλίες σιταριού ειδικά για την Ελλάδα

24/02/2015

Λιάμης Λεωνίδας
Στην αποτύπωση της γενετικής διαφορετικότητας των ντόπιων ποικιλιών δηµητριακών και οπωροκηπευτικών, ώστε µε τη χρήση σύγχρονων µεθόδων αλληλούχισης του γονιδιώµατος να χτιστούν γενετικά βελτιωµένες ποικιλίες,
ικανές να προσδώσουν προστιθέµενη αξία και να αποτρέψουν τη µελλοντική µείωση της αγροτικής παραγωγής, συνεπεία της κλιµατικής αλλαγής, προχωρούν Έλληνες βιοεπιστήµονες.
Την υποστήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας ζητά το Ινστιτούτο Βιοεπιστημονικών Εφαρμογών του ΕΚΕΤΑ
Η προσπάθεια εντοπίζεται στη χρήση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτοµίας, για τη δηµιουργία, µέσα από κατευθυνόµενες διασταυρώσεις, καινούριων σπόρων, που να είναι ανθεκτικοί στις ασθένειες, να έχουν καλύτερη και µεγαλύτερη παραγωγή, υψηλότερη διατροφική αξία και αντοχή σε καταπονήσεις, όπως είναι η ξηρασία ή τα υποβαθµισµένα, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, εδάφη.

«Επικεντρωνόµαστε σε διάφορα πεδία του πρωτογενή τοµέα όπως είναι για παράδειγµα οι δενδρώδεις καλλιέργειες και συγκεκριµένα τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα ακτινίδια, οι ελιές, το αµπέλι κ.λπ., ενώ εσχάτως ασχολούµαστε και µε τα δηµητριακά και τις ντόπιες φυλές ζώων», επισηµαίνει ο δρ Νότης Αργυρίου, από το Ινστιτούτο Βιοεπιστηµονικών Εφαρµογών του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, που ηγείται του εγχειρήµατος.

Αγώνας δρόµου για να αποφευχθεί η γενετική διάβρωση
Σύµφωνα µε τον επιστήµονα, που µίλησε προ ηµερών σε εκδήλωση στο Τελλόγλειο Ίδρυµα Θεσσαλονίκης, µε θέµα «∆ηµητριακά στην Ελλάδα: Μύθοι και παράδοση, διατροφή, επιχειρηµατικότητα», ήδη το Ινστιτούτο έχει προσεγγίσει τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και επιµέρους φορείς του, όσο και την Τράπεζα Γενετικού Υλικού, και έχει ζητήσει τη συνεργασία τους, για να υλοποιήσει αποτελεσµατικότερα το project.

«Αν εξασφαλίσουµε την απαραίτητη χρηµατοδότηση και την οικονοµική στήριξη και της ελληνικής µεταποιητικής βιοµηχανίας, εκτιµούµε ότι µέσα στην επόµενη πενταετία θα µπορούσαµε να έχουµε νέες, βελτιωµένες ελληνικές ποικιλίες δηµητριακών, όπως κριθάρι ειδικό για τη βιοµηχανία της µπύρας ή στάρι που να αντέχει στην ξηρασία», ανέφερε ο κ. Αργυρίου και τόνισε τη σηµασία που θα έχει κάτι τέτοιο για την εθνική µας οικονοµία.

Το µεγάλο πλεονέκτηµα που έχει η χώρα µας στο πεδίο αυτό, όπως είπε, είναι ότι διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία µπορεί να χρησιµοποιηθεί σαν πηγή γονιδίων για να αναδειχθεί η διατροφική κληρονοµιά του τόπου. «Πρέπει, όµως, να τρέξουµε, για να αποφευχθεί η πολύ σοβαρή γενετική διάβρωση που παρατηρείται σε διάφορα είδη, όπως στο στάρι και στα λαχανικά, στα οποία το 90% των ποικιλιών χάθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια», προειδοποίησε ο οµιλητής και  πρόσθεσε ότι αν αναστραφεί η γενετική διάβρωση θα δηµιουργηθούν προϋποθέσεις να µειωθεί η εισαγωγή σπόρου και πολλαπλασιαστικού υλικού και ίσως και για εξαγωγές στον τοµέα της παραγωγής σπόρου.

Ισχυρό εθνικό brand name
Περαιτέρω ο κ. Αργυρίου ανέφερε ότι µέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες που αξιοποιεί το Ινστιτούτο θέλει να αναπτύξει ένα πιστοποιηµένο ισχυρό εθνικό brand name που θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα όχι µόνο σε µεγάλες βιοµηχανίες, αλλά και σε µικρούς παραγωγούς οι οποίοι επιθυµούν να παράξουν ένα νέο, πιστοποιηµένο, προϊόν, το οποίο να είναι και εξαγώγιµο. Θύµισε ακόµη ότι η τεχνολογική υποδοµή υπάρχει ήδη στη χώρα µας, αφού µε τα µηχανήµατα που διαθέτει το Ινστιτούτο µπορεί σε µια µόνο ηµέρα να ολοκληρώσει την αλληλούχιση ενός γονιδιώµατος, όσο σύνθετου όσο και αυτό του ανθρώπου.


Ειδικά προϊόντα για σύνθετες ανάγκες διατροφής των καταναλωτών
Σταδιακή µετατόπιση της παραγωγικής δραστηριότητας της βιοµηχανίας τροφίµων από τη γενικευµένη, προς την εξατοµικευµένη παραγωγή ειδών διατροφής, για να ικανοποιούνται πιο σύνθετες ανάγκες των καταναλωτών, φέρνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τοµέα της βιοεπιστήµης, γεννώντας νέες προκλήσεις, αλλά και προοπτικές στον κλάδο. Ήδη στο πλαίσιο συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Εργαστηρίου Χηµείας και Βιοχηµείας Τροφίµων του ΑΠΘ και της αλευροβιοµηχανίας «Αφοί Κεραµάρη» ετοιµάζεται να λανσαριστεί (σ.σ. αποµένει ο τελικός έλεγχος και καλώς εχόντων των πραγµάτων σε δύο µήνες θα είναι στα ράφια) στην αγορά το πρώτο ελληνικό αλεύρι χωρίς γλουτένη, µε την επωνυµία «Μάννα», σε δύο διαφορετικούς κωδικούς.
«Το προϊόν απευθύνεται σε καταναλωτές που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η οποία είναι αρκετά ύπουλη, καθώς ο οργανισµός αναγνωρίζει ως εχθρό τη γλουτένη στα τρόφιµα και αρχίζει και της επιτίθεται µε συνέπεια να καταστρέφεται το έντερο και µπορεί να έχει βαρύτατες επιπτώσεις, ειδικά σε παιδιά, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα», τόνισε ο κ. Αργυρίου. Έκανε, επίσης, γνωστό πως οι ερευνητές στο Ινστιτούτο εργάζονται ταυτόχρονα σε προϊόντα για διαβητικούς, για νεφροπαθείς και για ανθρώπους που έχουν έλλειψη ενζύµων.
 
πηγη:www.agronews.gr