Ξετυλίγεται το κουβάρι, αργούν οι πληρωμές

11/02/2015 

Δούσκα Ελένη
Με διορθώσεις στη ρίζα των προβληµάτων και προσπάθεια να επιλυθούν όλες οι εκκρεµότητες, ξεκίνησε η νέα πολιτική ηγεσία τη διευθέτηση του ζητήµατος των πληρωµών, που ωστόσο στους παραγωγούς θα φτάσει µε καθυστέρηση,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Κίνηση στα βιολογικά, καθυστερεί το πετρέλαιο, εκ του μηδενός λύση σε βοσκοτόπια και εξισωτική

Κινητικότητα για την ώρα υπάρχει µόνο σε κάποιες µεµονωµένες πληρωµές βιολογικών, ενώ αντίθετα µεγάλη είναι η αβεβαιότητα σχετικά µε την επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο, αφού απαιτεί τη συνεργασία δύο υπουργείων, αλλά και στα υπόλοιπα της εξισωτικής, καθώς το θέµα εξετάζεται από µηδενική βάση.

Μάλιστα, στις προτεραιότητες του νέου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, όπως δηλώνει στην Agrenda, είναι «να διευθετηθούν τα προβλήµατα των πληρωµών από την αρχή και κατά προτεραιότητα και µάλιστα µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην υπάρχουν ξανά καταλογισµοί στη χώρα µας». Σε αυτή τη λογική, το ζήτηµα µε τα βοσκοτόπια θα εξεταστεί εκ βάθρων, µε στόχο καταρχήν να δικαιωθούν οι πραγµατικοί δικαιούχοι κτηνοτρόφοι και να µην ξεµείνουν δικαιώµατα σε όσους δεν τους αναλογούν. Σηµειώνεται, επιπλέον, ότι οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν το τελευταίο διάστηµα για τις εξισωτικές του 2013 και του 2014, δύσκολα φαίνεται ότι θα βρουν ανταπόκριση από τις διοικητικές αρχές, τουλάχιστον µέχρι να λυθούν τα βασικά θέµατα.
Απογοήτευσε η σταδιακή πληρωµή στο πετρέλαιο
Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο παραµένει µεγάλη πληγή, αφού µέχρι ώρας και παρά την προεκλογική ανακοίνωση της Γενικής Γραµµατείας Εσόδων για σταδιακή εξόφληση των αγροτών, η µεγαλύτερη µερίδα του αγροτικού κόσµου παραµένει απλήρωτη. Μόνοι τυχεροί ήταν οι λίγοι αγρότες που πληρώθηκαν µέσα στις δύο επόµενες ηµέρες από την ανακοίνωση, καθώς έκτοτε δεν έγινε καµία σχετική πίστωση λογαριασµών. 
Αποποιούµενοι την ευθύνη, οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι τα στοιχεία των δικαιούχων βρίσκονται στο υπουργείο Οικονοµικών, το οποίο έχει αναλάβει την πληρωµή, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ προτάσσουν ως «δικαιολογία» τη σταδιακή εξόφληση, αφήνοντας όµως «ανοιχτά» τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Σηµειώνεται, βέβαια, ότι µεγάλο αγκάθι παραµένει το γεγονός ότι τα ποσά των δικαιούχων πρέπει να υπολογίζονται µειωµένα, καθώς θα περάσουν πρώτα από συµψηφισµούς για τα χρέη σε εφορία και ΟΓΑ. Υπενθυµίζεται ότι η πρώτη δόση, που είχε πληρωθεί στα µέσα Μαΐου του 2014, ανερχόταν στα 53 εκατ. ευρώ και αφορούσε 385.000 αγρότες.
Κάτι κινείται στα βιολογικά
Μόνο σε λίγους βιοκαλλιεργητές πραγµατοποιήθηκαν αυτές τις µέρες κάποιες πιστώσεις, αν και µεµονωµένες, που δείχνουν µια σχετική, έστω και µετά από τρία σχεδόν χρόνια, κινητικότητα. Την ίδια ώρα, όµως, το πρόγραµµα της βιολογικής κτηνοτροφίας δεν έχει ακόµα ξεκινήσει για κανέναν. Έντονες παραµένουν και οι αντιδράσεις παραγωγών, που βρέθηκαν «κοµµένοι» λόγω σφαλµάτων κωδικών στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για ελαιώνες και αµπελώνες διπλής κατεύθυνσης ή για αλλαγή ποικιλίας σε µόνιµες καλλιέργειαες, τα οποία θα µπορούσαν να διορθωθούν µε µια διοικητική πράξη.
Η Agrenda απαντά σε ερωτήµατα αναγνώστη για τις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ
1. Κατά κύριο επάγγελµα αγρότης έχει δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης για 25 στρέµµατα βαµβάκι και εντός του 2014 απέκτησε 20 στρέµµατα ελαιώνα και 15 στρέµµατα αγρό για βαµβάκι. Με τη νέα ΚΑΠ θα δικαιούται ενιαίας ενίσχυσης εφόσον δηλώσει τον ελαιώνα και τον αγρό και πόσο;
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ενδιαφερόµενος θα καταχωρήσει δικαιώµατα κα για τις δύο περιπτώσεις, ωστόσο σηµειώνεται ότι το επίπεδο της στρεµµατικής ενίσχυσης που θα λάβει θα υπολείπεται κατά πολύ του µέσου όρου των 43 ευρώ το στρέµµα για τις αρόσιµες (βαµβάκι) και του 50,5 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις (ελαιώνες). Κι αυτό γιατί τα επιπλέον στρέµµατα µπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστηµα των κοινοτικών ενισχύσεων.

2. Μη κατά κύριο επάγγελµα αγρότης έχει ενιαία ενίσχυση για ελιές 210 ευρώ και κατά τη διάρκεια του 2014 απέκτησε 20 στρέµµατα αγρό για βαµβάκι και 10 στρέµµατα ελαιώνα. ∆ηλώνοντας τα παραπάνω στρέµµατα θα δικαιούται ενιαία ενίσχυση για τις επί πλέον καλλιεργείς και πόσο;
∆εν έχει σηµασία αν ο αιτούµενος είναι κατά κύριο ή µη επάγγελµα αγρότης. ∆ικαιούται ενίσχυση και για τις δύο καλλιέργειες, διαφορετική για το βαµβάκι και για τον ελαιώνα, αλλά τα ποσά θα υπολείπονται κατά πολύ από τους παλιούς, γιατί δεν καλύπτεται από τον δείκτη ασφαλείας 30% απόκλιση από την προηγούµενη ενίσχυση.
 
3. Μη κατά κύριο επάγγελµα αγρότης έχει στην κατοχή του 30 στρέµµατα αγρό για βαµβάκι και 20 στρέµµατα ελαιώνα. Θα κάνει δήλωση για πρώτη φορά, δικαιούται ενιαία ενίσχυση και πόσο;
Οι ήδη εισηγµένοι στο σύστηµα των ενισχύσεων έχουν προτεραιότητα στην κατοχύρωση δικαιωµάτων, ωστόσο δεν αποκλείεται –χωρίς όµως να είναι βέβαιο, ότι θα δοθεί δυνατότητα για ενεργοποίηση δικαιωµάτων και στον υποβάλλοντα για πρώτη φορά δήλωση καλλιέργειας, ανεξάρτητα από το αν είναι κατά κύριο ή µη επάγγελµα αγρότης.
 
πηγη:www.agronews.gr