Δομικές αλλαγές και χαμηλές τιμές στον κλάδο των λιπασμάτων

09/02/2015 

Σκούρτας Αποστόλης  
Αναπόφευκτη θα είναι η πτώση του 2% στο δείκτη τιµών των λιπασµάτων και ειδικά των νιτρικών, σύµφωνα µε την έκθεση της Παγκόσµιας Τράπεζας, δεδοµένης της πίεσης που δέχονται οι τιµές του φυσικού αερίου το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για τα περισσότερα λιπάσµατα.


Καθοριστική παράµετρος για τη διαµόρφωση του δείκτη τιµών των λιπασµάτων, ήταν η κατάρρευση των τιµών φυσικού αερίου που σηµειώθηκε στις ΗΠΑ,  εξαιτίας της ανακάλυψης τεράστιων αποθεµάτων.

Τα λιπάσµατα αποτελούν βασική εισροή για την παραγωγή των περισσότερων δηµητριακών και ελαιούχων και συχνά υπερβαίνουν το ήµισυ του κόστους εισροών στους αγροτικούς τοµείς χωρών µε υψηλό εισόδηµα. Επειδή το φυσικό αέριο χρησιµοποιείται για την παραγωγή των περισσότερων νιτρικών λιπασµάτων, οι χαµηλές τιµές του επηρεάζουν τον τοµέα  τόσο ως προς τη µείωση των τιµών τους όσο και στην δοµή του, καθώς πολλές εταιρείες µεταφέρουν τις έδρες τους στις ΗΠΑ προκειµένου να επωφεληθούν από τις χαµηλές τιµές. Μάλιστα οι αναλυτές προβλέπουν επιπλέον µείωση 1%  του  δείικτη τιµών το 2016, που έρχεται να προστεθεί στην προηγούµενη µείωση 12% του έτους 2013.
 
πηγη:www.agronews.gr