24/02/2015
∆υνατότητα διαγραφής του 50% των χρεών που βεβαιώθηκαν µέχρι το τέλος του 2013 –συµπεριλαµβανοµένων προστίµων και προσαυξήσεων- καθώς και «χαλάρωση» των 100 δόσεων ώστε να ενταχθούν σε αυτές όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες περιλαµβάνει η νέα ρύθµιση χρεών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονοµικών.∆ιαγραφή χρέους: Ισχύει για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως 31/12/2013. Εφόσον καταβληθεί εφάπαξ το 50% της συνολικής οφειλής (συµπεριλαµβανοµένων και των προσαυξήσεων, προστίµων κλπ) τότε το υπόλοιπο 50% «χαρίζεται». Εδώ εµπίπτουν και οφειλές από φόρο εισοδήµατος ή ΕΤΜΕΑΡ (το γνωστό «χαράτσι») αλλά όχι και οφειλές που αφορούν ΦΠΑ, ΦΠΑ, ΦΑΠ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, φόρους που έχουν βεβαιωθεί από τα τελωνεία, άλλους παρακρατούµενους φόρους και µισθώµατα.
Για χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµα έως τις 31/12/2013 κι εφόσον η πρώτη δόση υπερβαίνει τα 200 ευρώ, τότε η οφειλή «κουρεύεται» στο ισόποσο της δόσης αυτής. Π.χ. αν κάποιος δώσει 250 ευρώ τότε η συνολική οφειλή µειώνεται κατά 250Χ2=500 ευρώ. Το υπόλοιπο µπορεί να ενταχθεί στις 100 δόσεις.
Στο καθεστώς των 100 δόσεων µπορούν να ενταχθούν όλα τα ληξιπρόθεσµα έως 31/12/2014 συµπεριλαµβανοµένων και οφειλών από ΦΠΑ. Καταργούνται το όριο του 1 εκατ. ευρώ πάνω από το οποίο δεν µπορούσε να ενταχθεί κάποιος στις 100 δόσεις κιεκείνο των 15.000 ευρώ που περιόριζε τις δόσεις σε 72.
Η ελάχιστη µηνιαία δόση µειώνεται στα 20 ευρώ (από 50 ευρώ). Αν ο φορολογούµενος χρωστά σε περισσότερες από µια ∆ΟΥ το ελάχιστο ποσό ανά ∆ΟΥ θα είναι 10 ευρώ.
Χρέη ως 5.000 ευρώ ρυθµίζονται άτοκα, ενώ για πάνω από 5.000 ευρώ θα υπάρχει επιτόκιο 3%.
Τρίµηνη περίοδος χάριτος για τη ρύθµιση
Με τη νέα ρύθµιση καταργούνται τα πρόστιµα εκπρόθεσµης πληρωµής οφειλών. Επιπλέον:
∆ίνεται περίοδος χάριτος για καθυστέρηση τριών συνεχόµενων δόσεων στη διάρκεια της οποίας θα επιβληθούν προσαυξήσεις 0,25% το µήνα για κάθε µήνα καθυστέρησης εξόφλησης της δόσης. Μετά την περίοδο χάριτος αν δεν πληρωθεί η δόση, η ρύθµιση χάνεται. Θεσπίζεται κλίµακα για ρύθµιση οφειλών σε 2 έως 5 δόσεις µε την οποία θα διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων. Μετά τις 5 δόσεις και ανά 10 δόσεις θα υπάρχει κλιµάκωση του ποσοστού της διαγραφής που θα καταλήγει για τις 100 δόσεις σε έκπτωση 30% Η ένταξη στις 100 δόσεις γίνεται ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση. Θα πρέπει, όµως, µετά την ένταξη όλες οι εκκρεµείς φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν εντός 3 µηνών. Η ισχύουσα ρύθµιση των 72-100 δόσεων διατηρείται έως το τέλος Μαρτίου. Όσοι έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθµιση που ήδη τρέχει µπορούν είτε να συνεχίσουν, είτε να µεταπηδήσουν στη νέα ρύθµιση. Η προθεσµία για υπαγωγή στο 50% θα εκπνέει στις 30 Απριλίου ενώ εκείνη για τις 100 δόσεις στις 31 Μαΐου.
Ως το 40% του τζίρου για τα δάνεια
Μέσα στο Μάιο θα κατατεθεί το νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµίας για τη διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηµατικών δανείων, µεταξύ αυτών και των αγροτικών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο θα αποτελεί µια τροποποίηση του «νόµου ∆ένδια» ο οποίος ουδέποτε εφαρµόστηκε. Η µηνιαία δόση δε θα ξεπερνά το 40% των καθαρών εσόδων του επιχειρηµατία ενώ θα επιτρέπεται συµψηφισµός µε τις οφειλές προς το ∆ηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία. Για περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται αντικειµενική και µόνιµη αδυναµία αποπληρωµής είναι πολύ πιθανό να προβλέπεται ολική διαγραφή χρεών.
Το σχέδιο θα βασίζεται στη δηµιουργία ενός ενδιάµεσου φορέα (όχι όµως bad bank) o οποίος θα αγοράζει σταδιακά από τις τράπεζες πακέτα προβληµατικών δανείων µε «έκπτωση», το ύψος της οποίας δεν έχει ακόµα καθορισθεί. ∆εν αποκλείεται να δοθεί στον φορέα αυτό η δυαντότητα να αγοράζει και τµήµα του δανείου. Σε αυτή την περίπτωση το «κόκκινο» δάνειο θα χωρίζεται σε δύο µέρη: αυτό που θα αποπληρώνεται θα παραµένει στην εµπορική τράπεζα και το µέρος που «παγώνει» για µία περίοδο θα µεταφέρεται στον ενδιάµεσο φορέα έναντι µετοχών.
Στόχοςτης είναι ο ενδιάµεσος φορέας να χρηµατοδοτηθεί µε 3 δις ευρώ, µέρος των 11 δις που είναι το «µαξιλάρι» του ΤΧΣ.
Απαλλαγή απογραφής για αγρότες
Τη δυνατότητα να µη διενεργούν φυσική απογραφή των αποθεµάτων τους και να µη συντάσσουν τη σχετική δήλωση απογραφής θα έχουν το 2015 οι αγρότες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, τόσο αυτοί που ανήκουν στο ειδικό όσο και αυτοί του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ. Αυτό προκύπτει από απόφαση της ΓΓ Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι οι αγρότες, µεταξύ άλλων, «δύνανται να µη διενεργούν φυσική απογραφή των αποθεµάτων τους στο τέλος της ετήσιας περιόδου (φορολογικό έτος) καθώς και να µην τηρούν το αρχείο της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του Ν. 4308/2014».Η δυνατότητα αυτή ισχύει και για τις πωλήσεις οπωρολαχανικών, νωπών αλιευµάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά στις κινητές λαϊκές αγορές ή πλανοδίως, καθώς και για τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές.
Στο µεταξύ, επιστροφή αδειών στους παραγωγούς και πωλητές που τις απώλεσαν λόγω αδυναµίας εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενηµερότητας καθώς και παράταση έξι µηνών για την ανανέωση των αδειών ζητούν οι πωλητές.
πηγη:www.agronews.gr