Εξαιρετικά υψηλή παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ για την περίοδο 2014/15

13.03.2015 


Εξαιρετικά υψηλή παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ για την περίοδο 2014/15Η καλλιεργητική περίοδος 2014/15 θα είναι εξαιρετική για την παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ. Δεν είναι μόνο η παραγωγή ζαχαρότευτλων αυξημένη κατά περίπου 6% σε σύγκριση με το 2013, αλλά και οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες στο τελευταίο μέρος της περιόδου οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα ζαχαρικών τίτλων.
Όπως αναφέρεται σε ανάλυση των χειμερινών βραχυπρόθεσμων προβλέψεων για τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε., που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα από την Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την εκτιμώμενη παραγωγή λίγο πάνω από 19 εκατομμύρια τόνους λευκής ζάχαρης, μια αύξηση της τάξης του 14% σε σύγκριση με το 2013/14.

Δεδομένης της μάλλον σταθερής οικιακής χρήση της ζάχαρης, η προσδοκία είναι ότι η περίοδος εμπορίας 2014/15 θα τελειώσει με πολύ υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με 2,4 εκατομμύρια τόνους το 2013/14.

Το υψηλό επίπεδο της παραγωγής της ΕΕ σε συνδυασμό με μια καλή παγκόσμια συγκομιδή και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές της λευκής ζάχαρης, στα 433 ευρώ / τόνο το Δεκέμβριο του 2014.

Στις περισσότερες χώρες, η τιμή για τα ζαχαρότευτλα έχει συνδεθεί με σύμβαση κατά το χρόνο της σποράς, έτσι οι σημερινές χαμηλές τιμές της ζάχαρης οδηγούν σε μείωση των τιμών των ζαχαρότευτλων για την περίοδο εμπορίας 2015/16.

Σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των αποθεμάτων για την επόμενη σεζόν, αυτό οδήγησε σε ανακοινώσεις από διάφορους παραγωγούς ζάχαρης πως θα μειώσουν σημαντικά την έκταση σύμβαση για τα ζαχαρότευτλα και κατά συνέπεια την παραγωγή ζάχαρης.

Η πλήρης έκταση της συρρίκνωσης παραγωγής θα είναι σαφής μόνο όταν η σπορά θα έχει οριστικοποιηθεί.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, μια μείωση κατά 5% στην περιοχή των ζαχαρότευτλων είναι αναμενόμενη, ενώ η παραγωγή λευκής ζάχαρης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 15%, λόγω μιας υποτιθέμενης επιστροφής σε χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη των τεύτλων σε σύγκριση με το 2014.

Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν και πάλι στα ιστορικά επίπεδα από τα χαμηλά επίπεδα του 2014/15, όταν οι τιμές της ζάχαρης θα ανακτήσουν ένα κομμάτι. Οι εξαγωγές ζάχαρης της ΕΕ είναι σταθερές για το 2015/16.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr