Κόπηκε λόγω τηλεπισκόπησης το 30% των βαμβακοπαραγωγών

31/03/2015

 
Γιουρουκέλη Μαρία
Στην εφαρμογή της τηλεπισκόπησης εντοπίζεται τελικά το βασικό κομμάτι των προβλημάτων στις πληρωμές των δικαιούχων για τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, με το 30% των παραγωγών να βρήκαν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα στους λογαριασμούς τους και τους περισσότερους από αυτούς να εκφράζουν φόβους ότι οι ποινές που «χρεώθηκαν» θα τους στοιχίσουν και την ενίσχυση της επόμενης χρονιάς.


Μάλιστα, με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους βαμβακοπαραγωγούς να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους για 10 ημέρες, μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων τηλεπισκόπησης 2014, που ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου.
Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, Μονάδες και Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους πιστοποιημένους φορείς Α και Β. Οι φορείς μετά το τέλος των 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης, θα στέλνουν τις υποβληθείσες ενστάσεις υπό μορφή ηλεκτρονικού αρχείου στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση και στη Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ενστάσεις θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί φωτοερμηνευτικά το βάσιμο ή μη της ένστασης κι εφόσον διαπιστωθεί ότι η περίπτωση χρήζει διερεύνησης τότε θα αποστέλλεται στους τοπικούς ελεγκτές.
Σημειώνεται, δε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού Β. Αποστόλου, ότι πιστώθηκαν συνολικά 177.361.223 ευρώ στους λογαριασμούς 46.857 βαμβακοπαραγωγών, ενώ οι αρμόδιοι επαναλαμβάνουν τη δέσμευση για διευθέτηση των εκκρεμοτήτων μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Η τηλεπισκόπηση αφορά μηχανισμό διοικητικού ελέγχου με σκοπό τη διασταύρωση των δηλωθέντων αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων, που όμως έφερε στην επιφάνεια αρκετές περιπτώσεις επικαλύψεων αγροτεμαχίων, που έβγαλαν τελικά εκτός επιλεξιμότητας ολόκληρη τη δήλωση ΟΣΔΕ, κόβοντας και τα σχετικά στρέμματα από την αναλογούσα συνδεδεμένη βάμβακος. Επιπλέον πρόβλημα που εντοπίστηκε φέτος, σύμφωνα με παραγωγούς, είναι ότι η τηλεπισκόπηση «κλείδωσε» στα μέσα Σεπτέμβρη και έκτοτε δεν ξανάνοιξε για να γίνουν οι διορθώσεις. Άλλωστε, όλοι οι αγρότες είχαν, τουλάχιστον, παλαιότερα, το δικαίωμα να προχωρήσουν σε διορθώσεις και στις περιπτώσεις που σημειωθεί πρόβλημα να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι.

πηγη:www.agronews.gr